sobota, maj 10, 2014

Zlorabljen praznik!

9. maj je praznik, ki se ga prav grdo zlorablja. Njegovo izvorno zgodovinsko sporočilo je dan, ko se je prav na tleh Slovenije končala morija druge svetovne vojne in zmaga demokratičnih sil sveta nad fašizmom in nacizmom.

Nove politične elite v Sloveniji in v EU pa za nove čase in svoje nove potrebe seveda potrebujejo nove praznične relikvije s katerimi je potrebno obstreljevati ljudi in jih mobilizirati za njihove nove politične in ideološke cilje.

Kar naenkrat je 9. maj postal praznik Evrope in ljudje sedaj prav ne vedo kaj v resnici naj bi to pomenilo. Kaj torej Slovenske in Slovenci ter drugi naši sodržavljani na ta dan res proslavljamo? Da bi praznik vsebinsko ojačali in ga naredili bolj privlačnega, smo mu v Sloveniji dodali še proslavitev vstopa Slovenije v EU. In kaj od vsega tega je res za proslavljati? Politiki in razni ideologi ter čreda mnogih plačanih družbenih manipulatorjev, bo seveda vedela našteti kopico razlogov zaradi katerih si 9. maj kot praznik Evrope in obeležitev vstopa Slovenije v EU zaslužijo proslavljanje. Le pri pojasnjevanju zakaj se mu je odvzelo proslavljanje zmage nad fašizmom in nacizmom jim nekako ne gre preveč dobro od rok. Kaj je bilo torej narobe takrat s tistim 9. majem leta 1945, ko se je skupaj z ostalimi zasužnjenimi deželami Evrope tudi Slovenija osvobodila in je slovenski narod skupaj s svojimi pogumnimi partizani dočakal dan svobode in zmage nad nacifašizmom?  Če ni bilo nič narobe s tistim daljnim devetim majem in nič narobe z veličastno zmago svobodomiselnih ter pogumnih Slovenk in Slovencev, ki so morali v hudih bojih in z velikimi žrtvami, premagati močno nacifašistično vojaško silo ter ob tem še horde domačih izdajalcev in vojnih dobičkarjev, potem je nekaj hudo narobe danes z vsemi tistimi, ki devetemu maju odvzemajo njegovo zgodovinsko izvirnost in veličasten pomen.

Praznovanje Dneva Evrope in vstopa Slovenije v to naddržavno druščino bi seveda lahko bila prav lepa stvar in vredna proslavljanja, če bi si današnja Evropa to tudi v resnici zaslužila. Da ji bomo državljanke in državljani Slovenije lahko poklonili to čast in jo s prazničnimi občutki tudi proslavljali, pa si bo šele morala zaslužiti. Potem nam v trenutkih, ko nam gre slabo ne bo smela groziti s prisilno upravo v obliki zlovešče Trojke in odvzemom državljanske sposobnosti upravljanja z lastno državo, nam ne vsiljevati politike in ideologije ali celo konkretnih domačih politikov pri katerih je mogoče zaznati neprijetne vonjave nekoč že premaganega zla. Zahtevati od nas, da se odrečemo svoji zgodovini, svojim dedkom in očetom ter njihovim žrtvam in trpljenju. Prenehajo naj nas neprestano pozivati, da se pokesamo za nekaj česa nismo ne zakrivili in nikoli storili ter se uklonimo novim razlagam zgodovine, svetovnega reda in naše preteklosti in obsojamo tisto na kar smo kot narod v resnici lahko le ponosni.

Evropa in naš vstop vanjo si bosta prazničen odnos zaslužila, ko bomo državljanke in državljani Slovenije v tej druščini živeli materialno boljše življenje. Ko bodo naši otroci in vnuki imeli v tej Evropi bodočnost, ko bodo ljudje v Sloveniji na politiko in ideologijo za kratek čas pomislili le v času volitev in ves preostali svoj čas porabili za delo, ki ga bodo imeli vsi, ki so za delo sposobni in delati želijo, za  izobraževanje, šport in  kulturo ter ustvarjanje materialnih in kulturnih temeljev za lepše življenje svojih otrok in vnukov. In, ko bo nastopil čas, da se bodo politiki bali svojih državljank in državljanov ter ne kot je danes, ko se ljudje bojijo svojih in EU politikov ter njihovih dejanj in namer. Takrat pa bomo državljanke in državljani z velikim veseljem in ponosom izobešali zastave ob Dnevu Evrope in vstopa Slovenije vanjo, masovno obiskovali in tudi sami organizirali proslave ter druge kulturne dogodke v čast temu prazniku in bo Dan zmage nad fašizmom in nacizmom postal le še del veličastnega zgodovinskega spomina.


Ni komentarjev:

Objavite komentar