nedelja, julij 07, 2013

KOLEGA - nov dosežek gornjeradgonskih filmskih zanesenjakov!

Pogostejši obiskovalci strani teh blogov se bodo zagotovo spomnili prispevka o celovečernem filmu "Kolesarji v temi", ki so ga pred časom ustvarili gornjeradgonski filmski zanesenjaki in ga je domače občinstvo z velikim navdušenjem sprejelo in si ga hodilo masovno ogledovat.

Tokrat so svoje zveste gledalke in gledalce ponovno prijetno presenetili in v prihodnjih dneh bodo svojim filmskim oboževalcem na ogled ponudili nov filmski izdelek. Gornja Radgona bo tako ponovno doživela enkraten in veličasten filmski kulturni dogodek.


V soboto 13. julija bodo zvečer ob 20.00 uri na radgonskem gradu predstavili svoj nov projekt v režiji Vasje Rovšnika, celovečerni film z naslovom Kolega. Zgodba tokratnega filma Kolega posega v čas pred časom, ki ga zajema ter nam ga predstavlja vsebina filma Kolesarji v temi. Časovno se torej zgodba premika nazaj in ne naprej v časovno nadaljevanje kot bi gledalci lahko pričakovali in kot je največ krat tudi običajno. Scenarist, režiser in vsestranski mobilizator gornjeradgonskih filmskih projektov Vasja Rovšnik nas s svojimi sodelavci in  kolegicami ter kolegi, ki z njim v projektih sodelujejo, ponovno prijetno preseneča.

Prebivalci obmejnega mesteca Gornja Radgona in okoličani bodo tako ob koncu naslednjega tedna ponovno obdarovani z lepim kulturnim dogodkom, ki jim ga bodo podarili domači ustvarjalni zanesenjaki. Dosežki Vasje Rovšnika in njegovih zavzetih sodelavk ter sodelavcev, so vredni vsega občudovanja in vse hvale, ker temelji delo celotne ekipe na vseh dosedanjih uspešno izvedenih projektih, na čistem prostovoljstvu in velikih osebnih odrekanjih slehernega izmed njih. Igralke in igralci, ki v filmih nastopajo so amaterji ali kot bi filmski profesionalci rekli, so čisti naturščiki. Tudi tehnični sodelavci pri filmskih projektih so pretežno laični navdušenci. Vsi skupaj pa so doslej pokazali izredno odgovoren odnos do skupno dogovorjenih ter sprejetih obveznosti, ker so se zavedali, da le na tak način lahko uspejo in dosežejo uspeh, se dokažejo in ustvarijo tako veličastne ter nepozabne kulturne projekte. Občina Gornja Radgona mora biti ponosna nanje in jim mora to svoje spoštovanje na primeren način tudi izkazati.

NASLOV FILMA: KOLEGA

ŽANR: triler, komedija, misterij
DOLŽINA: 90 min
REŽIJA, SCENARIJ, MONTAŽA: VASJA ROVŠNIK

IGRAJO: JURIJ HUSAR, IZTOK HORVAT, BORIS JAUŠOVEC, BORUT STERGAR, SAMO TUŠ, DUŠAN RADIČ, DENNY THERAUX, MANJA RANC-KOSAR, MELITA HAMLER, SONJA KARLO, JERNEJ ŠAVEL, GREGOR ŠMID, GORAN GLAVAČ, MIRKO FRAS, DUŠAN RAKAR, BORIS JAUŠOVEC, SANDRA MITROVIĆ, RAJKO MITROVIĆ, VITO DUNDEK, DAMIJAN SOVEC, SERGEJ BRANDL, VALENTINA ŠKAFAR, JURE VOLF, ZORAN SMILEVSKI, DARE DVANAJŠČEK, PETER JANČAR, SAŠO REBRICA, ROK KOROŠEC, JOSIP MEKIŠ, DITKA VOLF, KRISTJAN KOLBL, POLDI IVANEK, NIKO PINTARIČ, DARKO FIRŠT, MATEVŽ FIRŠT, TONE REGORŠEK, DARKO FRAS, EMIL HOLC, BERNARD TIVADAR, DARE BRUMEN in drugi.

KAMERA: VASJA ROVŠNIK, DOMINIK FRAS, BORUT STERGAR, TOMAŽ HOJNIK
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: DOMINIK FRAS
TON: LEON ŽNIDARIČ, VASJA ROVŠNIK, ZORAN SMILEVSKI
MASKA: BOŠTJAN RAUTAR
LUČ: DOMINIK FRAS, VASJA ROVŠNIK IN DRUGI
GLASBA: RUŠPROJEKT MUSIC, SIGUR ROS, THERAPY?, WRONG
PRODUCENT: JOŽE GLAŽAR

Plot: Film je predzgodba lanskega celovečernega filma Kolesarji v temi. Dogajanje je postavljeno v leti 2012/13, v fiktivno pomursko mestece. Protagonist zgodbe je (spet) Bojan Borko, mali človek srednjih let, ki vsak dan s kolegom Srečkom, ki je hkrati njegovo popolno nasprotje, popiva ter gleda TV, medtem ko po severovzhodnem delu države lomasti množični morilec, ki žrtev ne izbira. Medtem ko policija tava v temi, spremljamo začetek politične kariere Borkovega kolega Srečka Novaka, njun konflikten medsebojni odnos, ki se zaradi ideološkega nestrinjanja vedno bolj lomi, ter odnos med s službo preobremenjenim očetom in njegovim metroseksualnim sinom. Hkrati je skozi vrstice prikazana tudi shizofrena situacija, v kateri se je zavoljo finančne, politične in vrednotne krize znašel razklani slovenski narod, še posebej v od države pozabljenih regijah, kot je npr. Pomurje.


V filmu prostovoljno nastopa več kot 40 Radgončanov, katerih nihče nima formalne filmske izobrazbe. Film je bil posnet na več lokacija v Radgoni in Pomurju, od februarja do julija 2013.
Proračun filma bo znašal okoli 3000€. Igralci, ekipa in režiser so film posneli brez honorarja, le z najosnovnejšo opremo (fotoaparat, objektiv, diktafon).
























1 komentar: