torek, maj 21, 2013

Ste res prepričani, da vam verjamemo, da je Hildo kar tako slučajno "uzela magla"?

V Sloveniji že dolgo velja prepričanje, da država ni več pravna in da obstajata vsaj dve, če že ne celo več, pravnih držav. Sam se doslej v svojih pisanjih nisem spuščal v kritike dela in učinkovitosti pravosodja, tožilstev ali policije. Nisem pa skrival, da o nekaterih odvetnikih in notarjih pa res nimam posebno dobrega mnenja. Vendar sem bolj kot njim krivdo za vse stranpoti njihovega delovanja vedno pripisoval pravnemu redu, ki vlada v državi Sloveniji.

Dva mandata sem bil celo porotnik na sodišču in sem tako lahko precej od blizu spoznal vsaj delček funkcioniranja sodišča ter dela sodnikov. Prvič sem bil sodnik porotnik še v prejšnjem sistemu na gospodarskem sodišču in drugič, že po osamosvojitvi Slovenije, na okrožnem sodišču. Prisoten sem bil v obeh mandatih na veliko obravnavah in sem si tako ustvaril mnenje o učinkovitosti dela sodišč in sodnikov prej ter sedaj. Ne nameravam tokrat s primeri dokazovati kako je bilo sodišče v prejšnjem sistemu veliko bolj učinkovito in sodniki na razprave kvalitetno pripravljeni in kako so odvetniki veliko bolj spoštovali sodnika ter celoten sodni senat ter kako kvalitetno so bili takrat pripravljeni tožilci. Moja laična izkušnja je, da primerjava skoraj ni mogoča in gre v veliko škodo današnjemu pravosodju in s tem seveda tudi strankam v posameznih sodnih procesih ter ugledu sodišč in sodnikov. Kdo vse uspeva vplivati na delo sodišč in sodnikov in kaj vse se v resnici dogaja v zakulisju štrikanja raznih zarot ter prirejanja sodnih postopkov in odločitev sodišč ter tožilstev verjetno ne bomo nikoli vedeli.

Ves včerajšnji dan sem lahko prebiral in poslušal kaj vse, da je botrovalo izpustitvi popularne Hilde iz zapora in ki jo je potem po kratkem postopku "uzela magla". Kriva, da je slaba zakonodaja, krive so procesne napake in krivo naj bi bilo še veliko kaj. Vendar sam tokrat ne verjamem prav v nič od tega kar sedaj izjavljajo vpleteni v to zgodbo in si enostavno jemljem pravico do lastnega mnenja in pravico, da to lastno mnenje tudi javno tukaj zapišem. Tokrat me bo pa res težko kdo prepričal, da ni šlo za v naprej načrtovan in skrbno domišljen manever z dogovorjenim in režiranim zaključkom osvoboditve popularne Hilde. Kdo so glavni režiserji in kdo so v tej zgodbi izpadli naivni tepčki pa naj ugotavljajo pristojni od pravosodnega ministra do šefov tožilstva in pravosodja. Če bodo to sploh raziskovali in imeli resen namen, da pridejo v zadevi do kakšnih rezultatov, potem naj nikakor ne pozabijo na pomembne stranske igralce, ki so  v ozadju sodelovali ter režirali in ki seveda ne spadajo ne med tožilce, ne odvetnike in ne sodnike. So pa predstavniki sodnika vseh sodnikov. Očitno je Hilda enostavno morala izginiti in jo bo  sedaj res zelo težko najti? Še posebej, ker je tam, kjer bi lahko bila, nihče ne bo niti iskal.Tukaj pa se sedaj s pisanjem o tej zadevi moram ustaviti, da se tudi sam ne spravim v težave in bom raje počakal na uradne rezultate preiskave ali da mogoče Hildo kje celo najdejo oziroma se kar sama pojavi, ki ji bo to odgovarjalo. Bomo pač počakali in videli kaj se bo dogodilo in kako se bo  zgodba razpletala. Pozabili pa te zgodbe in nesrečne Hilde ter v njeno čudežno izginitev vpletenih gospodov in institucij, pa seveda ne bomo.

In ko že pišem o učinkovitosti našega pravosodja ter ostalih organov pregona, želim še nekaj napisati o naenkrat zelo popularnem "družbeno koristnem delu" kot nadomestku za sedenje za zapahi zapora. Kot kandidati za takšno obliko služenja kazni so se naenkrat pojavili prav ta nesrečna popularna Hilda, njena kompanjona v velikih gradbenih poslih in pijana ambasadorka, ki je v drugi državi povzročila prometno nesrečo z zelo hudimi posledicami. Pristojni sodni organ njihovih vlog še ni obravnaval in njihovim prošnjam še ni ugodil ter seveda ne vemo kako se bo odločil. Da bom jasen in konkreten kaj si sam o tem mislim, bom kar takoj zapisal, da je institut "družbeno koristnega dela" namesto sedenja v zaporniški celici sicer dobra pogruntavščina in lahko družbeno koristna zadeva, vendar ne za obsojene za takšna dejanja kot so jih storili prej navedeni osebki.

Že dalj časa poslušamo in prebiramo stokanja in opozorila zaposlenega osebja v zaporih, da so preobremenjeni, da jih je veliko premalo in da so slovenski zapori prepolni. Pošljimo torej na "družbeno koristno delo" dobršen del zapornikov, ki v zaporih čemijo zaradi obsodbe za manj nevarna in manj težka kazniva dejanja, če seveda toliko tega družbeno koristnega dela sploh imamo. Saj na družbeno koristnih delih ( javnih delih ) ne uspevamo začasno zaposliti niti omembe vrednega števila brezposelnih, ki dobivajo denarna nadomestila in druge denarne pomoči od države. V tistem trenutku, ko bomo dobili državljanke in državljani občutek, da se namesto v zapor na družbeno koristno delo napotuje le obsojence iz določenih družbenih slojev in njim pripadajočih elit, bo z zaupanjem v to državo, njeno sodstvo in občo pravno pravičnost konec. Če pa so ti privilegirani obsojenci obsojeni še za posebej huda in družbeno nevarna kazniva dejanja, potem pa bo zaupanje v slovensko pravno državo  res na zelo hudi preizkušnji in bomo prav mirno lahko že govorili o diktaturi ter hudi ter zelo nevarni pravni in družbeni neenakosti pred zakonom.

Počasi nam že preseda ta pravniška latovščina s katero so v stanju pojasniti in opravičiti vse svoje napake, vsa neznanja in vse barabije, ki se počnejo v imenu zakona, pravnega reda in neodvisnosti sodnih ali tožilskih ter tudi odvetniških krogov. Vsi navedeni organi in posamezniki bi morali biti neodvisni le od politike, izvršne in zakonodajne veje oblasti in pred vplivi zunanjih lobijev in kast. Ne morejo pa biti neodvisni pred lasnim ljudstvom, ustavo, pravnim redom ter občimi načeli pravičnosti in enakosti pred zakonom.


1 komentar:

  1. HILDICA je imela preveč podatkov o GREŠNIKIH , črnih in RDEČIH, zato je morala IZPUHTETI !

    OdgovoriIzbriši