sobota, maj 04, 2013

Nekoč veliki njegovi javni častilci ga danes zaničujejo!

Veliki njegovi častilci so hitro postali njegovi kritiki in začeli javno zaničevati in obsojati vse kar je bil in kar je počel. Značilnost malih in intelektualno pritlikavih ljudi, ki bi se radi tiho in skrivaj zgledovali po njem in njegovem pomenu ter svetovnem ugledu ter mu želeli biti podobni, pa to nikoli ne bodo.V Sloveniji je kar nekaj takih malih "titekov", kot jih v šali in vsakdanjem pogovoru radi poimenujejo preprosti ljudje. Vsi jih poznamo.

Danes mineva 33 let odkar je 04. maja, leta 1980 v Ljubljani umrl predsednik takratne SFR Jugoslavije. V vseh nekdanjih republikah skupne države je glede zgodovinske vloge Josipa Broza - Tita javno mnenje precej deljeno in pretežno oziroma večinsko pozitivno. Zanimiv je tudi odnos ljudi do Tita v Sloveniji. Ko je najprej takoj po osamosvojitvi moral zapustiti stene v stanovanjih Slovencev, se je potem po nekaj letih začel vračati. Bolj se je slovenska ideološko zavrta politika trudila Titovo vlogo očrniti in ga prikazovati v negativni luči, bolj so ljudje vračali njegove slike na stene in bolj so začeli tudi javno ter na glas razmišljati o njegovih časih ter takratnem svojem življenju in delati primerjave s časom, ki ga  živijo sedaj.

Potem je veliko napako pod vplivom dnevne oblastne politike s svojo ideološko odločitvijo naredilo še Ustavno sodišče Slovenije in Tita dokončno umestilo v bolj ali manj prikrito slovensko pozitivno ljudsko zavest. Dosegli so prav nasprotno od tistega kar so nameravali in si tako zelo želeli. Pustili bi, da bi spomin na Tita ljudje v Sloveniji izživeli in počasi bi ga podzavestno umestili na zgodovinsko mesto v našem kolektivnem narodovem spominu, ki mu pripada. Bolj so ga odrivali in celo prepovedovali, bolj se nam je vračal in posvojila ga je celo mlada generacija, ki v času njegove smrti sploh rojena še ni bila. Vrnil se je, sedaj je tu in bo tu še lep čas tudi ostal. Vse tako dolgo dokler ga v naši kolektivni zavesti in zgodovinskem spominu ne bo  nadomestil kdo vreden kolektivne narodove časti in spoštovanja. Mogoče se je ta celo že rodil in dela red kje v kakšni slovenski zibki. Kdo bi vedel.

3 komentarji:

  1. Častijo ga tisti ,ki niso sposobni živeti v demokraciji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Častimo ga tisti, kateri smo na lastni koži občutili kaj nam je prinesla "demokracija"

      Izbriši