četrtek, oktober 13, 2016

Bo Urad informacijskega pooblaščenca ukrepal?

Bo Urad informacijskega pooblaščenca ukrepal in preveril ali je Kevin Kampl dal pisno soglasje selektorju slovenske nogometne reprezentance Srečku Katancu, da ta javno preko TV objavi njegovo zasebno SMS pošto, ki jo je izmenjal s Katancem? Če tega Kamplovega pisnega soglasja ni, potem sta hudo kršila Zakon o varstvu osebnih podatkov tako Srečko Katanec kot seveda tudi  nacionalna televizija RTV Slovenija, ki je to zasebno pošto javno objavila. O moralno etičnih vidikih tega dejanja ter kasnejših razlagah na TV o vzrokih  Kamplove odsotnosti na obeh zadnjih nogometnih tekmah pa ne kaže posebej razpravljati in prilivati olja na ogenj. To morajo pri sebi razčisti vsi vpleteni od selektorja Srečka Katanca, nekaterih Kamplovih soigralcev v reprezentanci do nekaterih novinarjev.

Bo kar držala trditev vseh tistih, ki pogosto pravijo, da je v Sloveniji toliko nogometnih selektorjev kolikor je nogometnih navijačev in navdušencev. In se prav tako zelo strinjam s selektorjem Srečkom Katancem, ki je pogosto besen na slovenske medije in način njihovega poročanja. Ob Katancu pa smo na žalost vse prepogosto upravičeno besni na novinarje tudi vsi objektivni gledalci in spremljevalci slovenskega reprezentančnega nogometa. Ker nas podcenjujejo in so prepričani, da so vso znanje s področja te tako zelo popularne igre z malo žlico pojedli sami in da vsi ostali o nogometu najmanjšega pojma nimamo.

Res je, da je slovenska nogometna reprezentanca v svojih zadnjih dveh nastopih proti Slovaški in Angliji prikazala všečno igro in da igralcem ni mogoče očitati neodgovornega odnosa do igre ter do gledalcev. Res pa je tudi, da v nogometu zmaga tisti, ki da nasprotniku vsaj en gol več od njega.  "Umetniški vtis" v nogometu ne šteje posebej veliko, kot tudi statistika o posesti žoge, strelih proti golu ali v okvir vrat in podobni podatki med ali po zaključku tekme gledalcem lahko najpogosteje služijo kot slaba tolažba. Ne dvomom pa, da so ti podatki še kako zelo pomembni za selektorja in seveda tudi za selektorja aktualnega nasprotnika  in predvsem selektorje vseh bodočih nasprotnikov.Vendar na koncu šteje le zaključni rezultat srečanja in število osvojenih točk. Vse drugo se že čez dan ali dva pri gledalcih in navijačih v glavnem pozabi.

Pri komentiranju in analiziranju vsake tekme slovenske nogometne reprezentance je še kako zelo pomembna strokovna, objektivna in predvsem korektna kritičnost, ki pa je našim komentatorjem in novinarjem zelo primanjkuje. Tako, da imamo gledalci na stadionu in še posebej gledalci pred TV sprejemnikih, vse prepogosto občutek, da komentatorji in novinarji govorijo o neki drugi nogometni predstavi in nekih drugih igralcih in ne o tej, ki jo  mi po TV spremljamo. Če pa potem kdo v javnosti o vodenju neke tekme, učinkovitosti igralcev, obnašanju igralcev na igrišču, njihovem nogometnem znanju, iznajdljivosti, sposobnostih obvladovanja nogometnih veščin, inovativnosti ter medsebojnem sodelovanju v igri, izreče kakšno kritično misel, je potem takoj deležen ostrih kritik in pogosto celo prav nesramnih javnih napadov.

Priznam, da sem bil zelo neprijetno presenečen kakšnega grdega  medijskega napada je bil deležen eden nedvomno danes najboljših ( ob vratarju Janu Oblaku seveda ) slovenskih nogometnih reprezentantov Kevin Kampl, ker je zaradi nekih svojih osebnih razlogov pač odpovedal sodelovanje v teh zadnjih dveh tekmah. Ima Kevin Kampl pravico, da svoje takšne ali drugačne zasebne težave rešuje sam brez neumestnega vmešavanja raznih nogometnih "strokovnjakov" in predvsem medijev ter njihovih novinarjev kot seveda še posebej brez vmešavanja slovenske nogometne javnosti? Seveda ima in vsi mi kot slovenska nogometna javnost skupaj z mediji ter njihovimi novinarji moramo to pravico do njegove zasebnosti spoštovati in nimamo prav nobene pravice brskati po čisto zasebnih zadevah Kevina Kampla, ker nas to prav nič ne briga. Nekaj več pravice ima lahko le selektor Srečko Katanec in on je dolžan ta vedenja, ki jih od Kampla dobi, skrbno varovati ter jih na primeren način predstaviti predvsem soigralcem. Javnosti pa preko medijev le v tolikšnem obsegu in na način, da s tem ne poseže v tisti najbolj občutljiv del njegove zasebnosti..

Ni komentarjev:

Objavite komentar