petek, april 01, 2016

Teden, ko so v Sloveniji ugrabljali otroke in revno starko iz stanovanja vrgli na ulico!

Slovenski neoliberalizem se je očitno do konca povampiril in ne pozna več prav nobene samo omejitve. Te dni sta Slovenijo pretresla kar dva dogodka, ki bi morala strezniti še tako trdosrčne in za dogajanja v družbi nezainteresirane sodržavljane ter jih prisiliti k razmišljanju. V kakšni to državi živimo in ali smo si takšno državo sploh kdaj tudi želeli? Da smo si jo zaslužili, pa bo menda kar držalo.

Starim staršem so državni uradniki v imenu države in z močjo krivičnega prava ter neke lažne in zlorabljene stroke, po prav mafijski metodi zahrbtne ugrabitve iz vrtca neznano kam odpeljali tri in pet letna vnučka. Kakor, da oba nesrečna fantiča kruta usoda že doslej ne bi dovolj kaznovala, ko sta na tragičen način izgubila očeta in mater in sta jima očitno ostala le še dedek in babica, si ju je sedaj na prav nečloveški in brutalen birokratski način privoščila še država. Za dobrobit otrok naj bi šlo, sedaj slovensko javnost preko medijev prepričujejo visoki in nižji državni uradniki in se trudijo opravičiti svoje kruto dejanje. Je tak nasilen odvzem otrok dedku in babici bil res edini možen ukrep s katerim bi država in njene institucije lahko malima otrokoma zagotovili vsaj primerno in socialno vzdržno ter znosno otroštvo v okolju, ki jima je blizu in v katerem bi se počutila varno ter domače in v katerem bi odraščala? Seveda ni. Je pa s stališča zavrtega birokratskega uma in neoliberalne miselne doktrine najbolj enostaven in najcenejši.

Malo časa je preteklo od takrat, ko je celotna država na veliko pametovala ter se prav grdo prepirala okrog sprememb zakonodaje o zakonski zvezi in so tako tisti ZA kot oni drugi, ki so bili PROTI, imeli na jeziku ves čas le koristi otrok. Patološki lažnivci, tako eni kot drugi! Poslanke in poslanci, ki ste v državnem zboru tako goreče zagovarjali referendumski DA iz strank ZL, SD, SMC, nepovezani in DeSUS-a, se spomnite kaj ste takrat govorili in kaj nam volivcem zagotavljali prav  na primeru pravic starih staršev v primerih, ko bi njihovi vnuki zaradi nesrečnih okoliščin ostali brez svojih bioloških staršev? Ste torej takrat grdo lagali in nas zavajali ter se iz nas prav po pobalinsko norčevali?

In vsi vi goreči zagovorniki referendumskega PROTI iz strank SDS in Nove Slovenije, ki so vas bila polna usta krščanskih vrednot, humanosti in usmiljenja ter slovenska RKC, ko ste nam prav vsi zagotavljali, da vam gre izključno za dobrobit otrok. Ste nam tudi vi takrat  prav grdo lagali, nas zavajali in nas imeli za slaboumne tepce? Seveda ste in to ne prvič in prepričan sem, da tudi zadnjič ne. Vaš demagoški zdrahar in organizacijski kolovodja Aleš Primc je na "dobrobiti in reševanju otrok" celo zastavil svojo politično platformo in napovedal ustanovitev nove politične stranke. Vsi so se takrat grdo sprenevedali ter lagali in te dni jih je ta zadnji dogodek krutega odvzema dveh malih otrok, ob katerem hinavsko molčijo in oči obračajo vstran, prav grdo postavil na laž. Obojim ni šlo za dobrobit otrok takrat kot jim je za to dobrobit otrok malo mar danes, ker jih zanima izključno le dobrobit njih samih. Obe strani sta takrat, ko so se tako zelo borili za koristi in dobrobit otrok, imeli tudi veliko podporo mnogih nevladnih organizacij in uglednih posameznikov, ki jih danes prav tako ni nikjer videti ali slišati in jih očitno zanimajo le še usode begunskih otrok na tragični usodi katerih je mogoče bolj odmevno graditi razne politične in ideološke temelje njihovih nadaljnjih družbenih obstojev. Res je, laž ima kratke noge! Hinavščina pa je zelo grda lastnost!

In skoraj v istem času, ko so v Dravogradu kot po kakem mafijskem filmskem scenariju državni uradniki ugrabljali dva mala otročiča, so v Mariboru neki siromašni starki zaradi relativno malega zneska dolga, ki naj bi v začetku znašal manj kot 2000 evrov, odvzeli stanovanje, ga na dražbi prodali in starko vrgli na cesto. In potem celo še izvemo, da so dobri ljudje zbrali znesek dolga s pripadajočimi obrestmi in ga vplačali, pa nihče od vpletenih ni želel zaustaviti bahatega birokratskega pravnega in sodnega stroja, ki se je ponovno izkazal na način, da je brezčutno zmlel usodo revne ter pravno neuke in nepoučene starke. In v tej nečloveški ter skrajno nehumani raboti je med drugimi sodelovala celo Zavarovalnica Maribor. Sram naj jih bo in sočasno naj bo to tudi resen poduk vsem njihovim individualnim strankam kak odnos lahko pričakujejo, če se bodo znašli v težavah in bodo morebiti pričakovali pomoč ali vsaj primerno razumevanje "njihove" zavarovalnice. Če bi imel s to in takšno zavarovalnico sklenjeno kakršno koli zavarovanje, bi ga takoj, ko bi bilo to možno odpovedal. In to svetujem tudi mnogim, ki ob prvi naslednji registraciji avtomobila, brez pravnih posledic vsaj avtomobilsko zavarovanje lahko mirno prenesete k neki drugi in humanejši zavarovalnici. Dvomljivcem pa toplo priporočam, da na spletnih straneh okrožnih sodišč spremljate razpisane sodne dražbe in pogledate koliko krat ter kako časovno pogosto se med upniki in tožečimi strankami pojavlja Zavarovalnica Maribor. Morebiti pa vas bo vsaj to prepričalo.

V oba opisana primera sta neposredno ali posredno vpletena Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi ministrica dr. Anja Kopač Mrak in Centri za socialno delo, ki seveda spadajo pod to ministrstvo. V prvem primeru odvzema otrok je bil prav Center za socialno delo tisti, ki je sprejel odločitev in potem izvedel dejanje odvzema ter ugrabitve otrok v vrtcu in v drugem primeru nek drug Center za socialno delo ubogi starki, ki so jo sedaj iz lastnega stanovanja vrgli na cesto, vsa leta njene dolžniške kalvarije ni nudil prav nobene pomoči, vsaj v obliki pravnih ali drugih nasvetov ali posredoval pri vpletenih finančnih mešetarjih ter pri sodstvu, da se najde primerna in humana rešitev njenega problema. Sploh ima Slovenija že kar nekaj časa hude težave z ministri za delo, ki kot po pravilu najpogosteje izhajajo iz stranke Židanovih Socialnih demokratov ( SD ). Državljani seveda še dolgo ne bodo pozabili ministrovanja ministra Svetlika ( tudi SD ), ki je vulgarno neoliberalno doktrino na tem občutljivem družbenem področju pripeljal prav do vrhunca in tako zagotovo tudi ne ministrice Kopačeve, ki očitno svojega dela in problemov resorja, ki ga pokriva, ne obvlada ali ne razume. Brez nepotrebnega leporečja je potrebno zapisati, da je ministrica za delo Anja Kopač Mrak več kot zrela za razrešitev s te funkcije in da bi jo moral zamenjati nekdo s primerno razvito čustveno inteligenco, organizacijskimi sposobnostmi, strokovno avtoriteto ter dobrim poznavanjem tega nadvse občutljivega področja. Ne le Centri za socialno delo o katerih med ljudmi skoraj pozitivne ocene ni mogoče zaznati, temveč so podoben, če ne celo še večji problem Zavodi za zaposlovanje. Obe državni instituciji, ki spadata v resor ministrice Kopačeve sta že dolgo več kot zreli za temeljito kadrovsko in organizacijsko ter vsebinsko reformo, ki pa se pod vodenjem Kopačeve očitno še ne bo zgodila. In na koncu tega prispevka moram s prav velikim cmokom v grlu na tem mestu priznati, da je bil v zadnjih nekaj letih edini minister za delo,  ki se je med ostalimi koristnimi aktivnostmi svojega ministrovanja dokazal še z javno izraženim občutkom za težave ljudi edino SDS-ov minister Andrej Vizjak.

2 komentarja:

  1. Moram protestirati proti takem populistično demagoškem pisanju.

    Najprej o primeru ženice v Mariboru in njenem majhnem dolgu zaradi
    katerega naj bi ji zarubili stanovanje. Novico je prvi objavil Večer, kjer pa je bilo napisano bistvo zadeve. Gospo je Zavarovalnica Maribor poizkušala kontaktirati 10 let. Gospa se ni odzivala.
    Pa kot da ne bi že imeli primera Vaskrsič ko naj bi zaradi dolga 129€ rubili hišo. Gospod pa se je na sodišče vozil (ko se je) z mercedesom.

    Tudi primer maloletnih sirot (po materi) ni tako enobarven. Tudi nima nobene povezave s družinskim zakonikom - ne aktualnim in še
    manj s nesprejeto novelo. Oba zakona stare starše omenjata le kot
    možne skrbnike. Za skrbništvo pa so potrebni pogoji.
    Postavlja se vprašanje ali lahko stara starša ki živita v 45 m2
    stanovanja lahko nudita primerno okolje da o finančni zmožnostih ne pišem, mladoletnima ki sta pred šolsko obveznostjo. In to v okolju
    kjer bi verjetno bila psihološko obremenjena s spominom na mater in
    očeta v zaporu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kar protestiraj cenjeni/a komentator. Pravico imaš, da se ne strinjaš z napisanim. Nič novega nisi v podporo svojega nestrinjanja napisal/a in si le povzel/a opravičevanja vpletenih v oba primera. Za vsem kar sem napisal stojim in sem ob pisanju gornjega prispevka imel kar hude težave, da nisem navedel vseh argumentov s katerimi bi z največjo lahkoto prikazal možnosti primerne razrešitve obeh žalostnih razpletov v korist vseh vpletenih. Pa sem se moral zaradi prekomerne dolžine pisanja temu odreči. So pa na srečo danes preko javnih medijev mnogi drugi komentatorji ali javne osebe že veliko od tega dovolj jasno in argumentirano predstavili in pojasnili in verjemi cenjeni komentator/a obeh nesrečnih zgodb še ni konec in veliko kaj zelo zanimivega se bo še slišalo ali prebralo. In verjamem, da bo kdo od vpletenih deležen tudi kakih posledic. Če bom čutil potrebo pa se bom še sam s kakšnim pisanjem na teh straneh vrnil k obema zgodbama in takrat napisal to česar tokrat nisem. Pa, da ne pozabim, za otroke gre, kajne? In pa seveda tudi za ostarele in siromašne ter pravno neuke, ko nam to odgovarja? Hinavščina res nima meja!
    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši