petek, april 08, 2016

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak bi morala odstopiti!

Že v prvem stavku tega današnjega pisanja želim  zapisati, da ministrica za delo, družino in socialne zadeve dr. Anja Kopač Mrak bi morala odstopiti ali pa bi morala biti zamenjana. To sem sicer zapisal tudi že v svojem prejšnjem pisanju na temo nasilnega odvzema dveh nesrečnih dečkov z naslovom Opredmetenje otrok po slovensko in se mi tokrat to zdi pomembno še enkrat ponoviti.

V nujnost njenega odstopa ali zamenjave pa sploh več ne dvomim po tisti nesrečni novinarski konferenci, ko je je skupaj s socialnim inšpektorjem, direktorico velenjskega CSD in še nekaterimi prisotnimi poskušala novinarje in celotno slovensko javnost prepričati v svoj in prav vseh, ki naj bi  odvzem dečkov izpeljali kot tudi prav tistih, ki naj bi v imenu stroke celoten postopek pregledali ter ugotovili, da je bilo vse pravno in strokovno korektno izvedeno in seveda v korist odvzetih dečkov. Prav nihče na tisti novinarski konferenci vključno s samo ministrico Kopačevo ni bil prepričljiv, na veliko pomembnih vprašanj ni bilo odgovorov ali so bili odgovori nejasni ter izmikajoči in se je celotna ministričina ekipa ves čas skrivala za določili Zakona o varstvu osebnih podatkov ter načelom koristi otrok.  V resnici pa so se vsi ves čas le trudili in nam želeli povedati ter nas prepričati, da zastopajo nezmotljivo stroko v katero se ne dvomi, ker njene ugotovitve ter ukrepi imajo značaj vsemogočne dogme. Ob tem pa se je občasno še komu od prisotnih v njihovih izjavah še malo nerodno zaletelo in sem potem dobil občutek, da bi lahko bil sam izpeljan način odvzema obeh nesrečnih dečkov tudi razumljen kot maščevanje delavcev CSD Velenje obema starima staršema, ker pač nista bila pripravljena slediti vsem njihovim zahtevam. Ob tem pa ministrica Kopačeva tudi še avtoritativno v kamero izpove, da o takšnih stvareh lahko odloča le stroka in ne ulica, pisci na družbenih omrežjih ter ne lokalno prebivalstvo. Se kar strinjam, da lahko odloča le neodvisna in visoko etična stroka. Javnost pa ima pravico do jasnih, korektnih in nedvoumnih odgovorov na vsa morebitna vprašanja. Tudi na tista najbolj strokovna. Ker ta javnost na ulici, družbenih omrežjih ali v lokalni skupnosti so ljudstvo te države, so davkoplačevalci in so volivci, ki imajo po Ustavi v tej državi celo oblast.

Ko so prisotna ministrica ter njeni funkcijsko podrejeni partnerji odgovarjali na novinarska vprašanja so ves čas gonili isto lajno o načelu koristi otrok in varstvu osebnih podatkov otrok kot tudi starih staršev in se na ta način izmikali določenim odgovorom na neprijetna vprašanja. Seveda s takšnim svojim javnim nastopom niso mogli zadovoljiti ne novinarjev in ne občutljive slovenske javnosti. Ob spremljanju te novinarske konference ter nespretnem verbalnem motoviljenju ministrice Kopačeve sem se spomnil že nekaj let starega podobnega primera "pomurske deklice". Že takrat sem prišel do ugotovitve, da CSD v takšnih in podobnih žalostnih primerih niso del rešitve, temveč so največkrat žal kar del problema. Očitno so nesrečni otroci njihova prava nočna mora in nujno zlo ter hud problem, ki bi ga želeli kar najhitreje nekako rešiti in se ga znebiti. Da je temu vsaj delno res tako me prepričuje molk CSD o usodah otrok in njihovih staršev, ki jih v Sloveniji vsako leto več deset deložirajo iz stanovanj ter se potem za njimi uradno izgubi vsaka sled. Kaj se s temi družinami in njihovimi otroci potem dogaja ne zanima nikogar in tega vprašanja tudi nihče nikjer ne odpira ter ne zahteva odgovorov in pojasnil od krajevno pristojnih CSD ter resornega ministrstva ali kar naravnost od ministrice. 

V tej zgodbi ostaja tako kar nekaj zelo pomembnih vprašanj na katera zaradi različnih izgovorov ministrica Kopačeva in njeni sodelavci ne želijo podati odgovorov. Po pisanjih medijev povzemam del teh vprašanj, ki vsekakor zahtevajo konkretne razlage in nedvoumne odgovore:
- Zakaj CSD kljub vrsti pozivov umorjene matere ni ukrepal in zaščitil otrok?
- Zakaj ministrstvo za delo do zdaj ni odločilo o zahtevi za rejništvo, ki jo je oddala babica otrok?
- Zakaj ne ministrica za delo Anja Kopač Mrak ne socialni inšpektor Peter Stefanoski nista odgovorila na obtožbe, da so socialne delavke med postopkom manipulirale s starimi starši?
- Zakaj se starim staršem še kar skriva, v katero rejniško družino sta bila nameščena vnuka?
- Zakaj CSD nima enotnega sistema delovanja, ki bi socialne delavce usmerjal v takih primerih?

- Kaj se je to tako zelo nesprejemljivega ali strašnega dogajalo "za zidovi" kar opravičuje in  strokovno utemeljuje odvzem otrok iz okolja starih staršev?

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve dr. Anja Kopač Mrak ima pač smolo, da vodi zelo zahtevno ter družbeno zelo občutljivo ministrstvo in svojemu delu očitno ni kos. Pač ni vsak za vse ter vsako delo in v tem ni nič tragičnega ali slabega. Le zavedati se je tega treba in to sebi ter javnosti tudi priznati in pravočasno prepustiti nadaljevanje dela nekomu, ki bo uspešnejši. Niso samo CSD problem, ki ga ministrica za delo Kopačeva ne želi ali ne zmore razrešiti. Ima še mrežo zavodov za zaposlovanje, ki so skupaj s centri za socialno delo že več let krepko zreli za temeljito organizacijsko, vsebinsko in kadrovsko reformo. Potem ima ministrica še nerešene težave popolnoma neučinkovite delovne inšpekcije in v tej posledici pojave suženjstva, nečloveškega ravnanja nekaterih delodajalcev s tujimi delavci, pojavi hudih oblik mobinga in drugih oblik nespoštovanja delovno pravne zakonodaje, ter zakonodaje, ki ureja varstvo pri delu in zdravstveno varstvo zaposlenih. In tako bi lahko še naštevali kaj vse v resorju, ki ga ministrica Kopačeva vodi ne funkcionira in se reševanja nakopičenih težav ter hudih anomalij ne loti. Verjamem, da so to problemi in težave, ki v danih slovenskih neoliberalnih okoliščinah niso lahko rešljivi in da se vsak minister pri svojem delu srečuje z mnogimi hudimi sistemskimi ali interesnimi preprekami ter institucionalnimi ovirami. Za to pa minister obstaja, da se s tem spopada in probleme rešuje. Drugače ministrov niti rabili ne bi, ker bi obstoječe in zatečeno stanje na področjih resorja lahko prav mirno nadaljevali višji ali nižji državni uradniki, ki na žalost v praksi v največ primerih tako ali tako pretežno vodijo ministrstva in tako spravljajo v težave in obup državljane te države.

5 komentarjev:

  1. Po nekih informacijah, sta dedek in babica alkoholiha. Če je to 100% res nista primerna skrbnika. Seveda pa ministrica tega podatka ne sme dati v javnost

    OdgovoriIzbriši
  2. To, da se ta ta okoliščina o prisotnosti alkohola ne sme predstaviti javnosti, seveda ne drži. Pa to niti ni glavni problem te zgodbe, ker nikjer nisem zapisal, da sta babica in dedek v tem primeru edina, ki bi lahko skrbela za oba otročiča. Težava je v načinih vodenja postopka odvzema otrok na strani CSD, netransparentnosti samega postopka, različnih izjavah za javnost posameznih uradnikov, upravnih pomanjkljivostih postopka. neodzivnosti ministrstva in ker se takšna praksa dela CSD izvaja tudi v drugih okoljih. Takšni postopki morajo biti pravno in upravno ter strokovno vodeni in izpeljani tako, da ne sprožajo dvomov javnosti. Kar pa najbolj bode v oči je, da je sedaj največji zaveznik CSD oče obeh otrok, ki sedi v zaporu, ker jima je ubil mamo. Torej človek, ki je otrokoma že tako uničil življenje in sedaj je v postopku še eden glavnih, ki soodloča o njuni nadaljnji usodi. Celo urad varuha človekovih pravic je ugotovil cel kup nedoslednosti in napak v postopku za katere pa seveda ni kriv le CSD, temveč ministrstvo kot organ, ki zakonodajalcu predlaga v sprejem spremembe zakonodaje ali nove zakone. Praksa na tem področju pa je že dolgo časa neustrezna in ministrstvo ves ta čas ni naredilo popolnoma nič. Ob tem pa ta primer v Velenju ni edini ta čas odprt in v katerem je ministrstvo zatajilo. Zaradi tega bi ministrica morala odstopiti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nekaj pripomb na zapis.
    Državljani imamo res po ustavi oblast. V Ustavi pa tudi piše kako
    jo kot državljani lahko izvajamo.
    Morda pa ima varuhinja človekovih pravic prav. Odprimo televoting
    in naj narod preveri ali imam res umazane gate , zakaj jih imam in
    potem naj me sodi in obsodi.
    Pa poglejmo nekaj o "prepotrebnih" odgovorih:
    - Zakaj CSD kljub vrsti pozivov umorjene matere ni ukrepal in zaščitil otrok?
    Ali je morda hote spregledano da so bili mati in otroka v varni hiši???? Zakaj se ne vpraša kaj pa so naredili stari starši?????

    - Zakaj ministrstvo za delo do zdaj ni odločilo o zahtevi za rejništvo, ki jo je oddala babica otrok?
    Razlog je enostaven. Otroka imata še vedno zakonitega zastopnika, ki ima še vedno roditeljske pravice.
    Ne glede na to pa stara starša ne izpolnjujeta formalnih razlogov za rejništvo. O tem da so se na CSD poizkušali pogovoriti s starimi
    starši pa seveda noče nobeden nič vedeti pa tudi ne o odbijanju bilo kakšne komunikacije. Ampak to se ne vklaplja v teorijo zarote.

    - - Zakaj se starim staršem še kar skriva, v katero rejniško družino sta bila nameščena vnuka?
    Zavajajoče vprašanje. Tako CSD kot varuhinja so povedali da bodo to
    izvedeli in jim bo omogočen kontaks z otrokoma.
    Otroka potrebujeta mir, da se adaptirata v novo okolje. Kaj bi jih
    morali razburjati s jokajočima in morda še delegacijo občanov, ki bi organizirali miting pri rejnikih ????

    Pa še zadnje:
    - Kaj se je to tako zelo nesprejemljivega ali strašnega dogajalo "za zidovi" kar opravičuje in strokovno utemeljuje odvzem otrok iz okolja starih staršev?

    Moje mišljenje je dasta bila otroka že tako predolgo pri starih
    starših. Pa sta bila res pri starih starših??? Kolikor vem sta bila
    otroka prevzeta v vrtcu. Seveda sta bila tam na račun sociale.

    Drugače pa: zakaj bi morala ulica prati perilo in vedeti vse podr obnosti privatnega življenja dveh ljudi ???

    Sicer pa je vse to nepomembno. Pomembno je da se je našel še en razlog za zahtevo o odstavitvi ministrice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odgovori na zastavljena vprašanja za katera del medijev trdi, da nanje doslej ni bilo dovolj korektno odgovorjeno, so korektni in sam nanje nimam pripomb. Razen seveda tistega dela, pričakovano z varuhinjo člov. pravic orkestriranega, v katerem se javnosti oziroma ulici odreka pravica pravica do ustrezne informiranosti. Pol Slovenije bi verjetno ponovno zakričalo "za otroke gre"! Druga polovica pa ima v podzavesti še vedno spominu na kar nekaj podobnih in medijsko zelo odzivnih primerov odvzemanja otrok v preteklosti. Naj spomnim le na primer "prekmurske deklice" o katerem si kaj lahko preberete tudi na tem blogu.

      Glede zahteve po odstopu ministrice pa le toliko, da če bi šlo samo za to zgodbo nesrečnih dečkov, sam takšne zahteve gotovo ne bi postavljal. Pa je na žalost to le vrh ledene gore ali najbolj svež povod, da se zahteva njen odstop. Preveč vsega se je že nabralo in res je čas, da se gospa Kopačeva poslovi. Ko enkrat več ne gre pač ne gre in v njenem primeru res več ne gre tako dalje. Želite, da sem na koncu tega kratkega zapisa res popolnoma odkrit? Pa bom. Njena glavna krivda je, da ne obvladuje celotnega birokratskega stroja v svojem ministrstvu in da nima med svojimi državnimi sekretarji ter uradniki naslednjih nivojev potrebne avtoritete. Tako ministrstvo v resnici vodijo uradniki in ne ministrica in njeno je, da po odkritju preštevilnih napak potem le javno razlaga zakaj je nekaj tako in ne drugače ali pa se javnosti in prizadetim opravičuje. Minister mora biti "bog in batina" z veliko stopnjo avtoritete in če želite, tudi potrebno dozo respekta ali celo strahu pri podrejenih za napačno opravljena ali neopravljena dela. Pa takšno stanje na žalost ni le v njenem ministrstvu, temveč se to opaža tudi v nekaterih drugih ministrstvih, da nam državo vodijo ter iz ozadja z njo upravljajo državni uradniki prvega, drugega in pogosto celo tretjega nivoja. Ti potem spravljajo v obup in jezo državljane, ki seveda niso neumni in prav dobro vedo kdo pripravlja neumen predpise, kdo jih zagovarja in pogosto tudi zakaj to na tak način počne. Minister pa je pač tisti, ki je odgovoren in mora prevzeti odgovornost ter seveda tudi posledice za svojo ministrsko nekompetentnost in mlačnost.
      Lep pozdrav!

      Izbriši
  4. TA MINISTRICA je popolnoma NESPOSOBNA in pod vplivom lobijev , ki ji pišejo protiustavne zakone , katere razglaša za SVOJE! Več kot zrela za "ODSTREL"!

    OdgovoriIzbriši