nedelja, februar 14, 2016

RKS - takoj zamenjati obe sprti kokoši!

Spor na vrhu Rdečega križa omajal zaupanje ljudi

Sumi na nepravilnosti v humanitarni organizaciji
13. februar 2016

Ljubljana - MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Težave v vodstvu Rdečega križa so zasenčile praznovanje 150-letnice te humanitarne organizacije in požrtvovalnost prostovoljcev, brez katerih bi Slovenija begunsko krizo težko obvladovala.

 Takoj je potrebno zamenjati obe in končati to nesrečno zgodbo, ki hromi dejavnost RKS in slabi zaupanje v to humanitarno organizacijo. RKS je pomembnejši od dveh žensk, ki sta spočeli ta kokošji boj in se sedaj celotna organizacija vrti okrog njiju in njunih osebnih kapric. Slovenija je polna zelo kompetentnih, sposobnih in dela voljnih ljudi, ki bodo hitro lahko med ljudmi povrnili zaupanje v to humanitarno organizacijo. RKS ni neka lokalna organizacija v kateri bi si kakšne odslužene bivše političarke ali bivše visoke državne uradnice zdravile svoje frustracije in zadovoljevale svoje osebne interese ali interese kakih svojih ozkih interesnih krogov. Ena in druga sta  z nacionalnega  kadrovskega vidika povsem nepomembni in nobene potrebe ni, da bi se zaradi njunega osebnega ravsa pod vprašaj postavljalo ugled in delovanje RKS.

To kar se zadnje dni dogaja na RKS in tudi okrog te organizacije, presega že vse meje normalnega in tudi dobrega okusa in zelo škodi tej ugledni mednarodni humanitarni organizaciji. Sploh ni pomembno katera politična opcija ali katero interesno vplivno omrežje podpira katero od obeh vpletenih žensk. Pomembna je le organizacija RKS in njena množičnost ljudi, ki v organizaciji prostovoljno in z velikim veseljem delujejo, njenih nad vse požrtvovalnih zaposlenih delavk in delavcev ter ogromne množice zelo aktivnih lokalnih funkcionarjev in funkcionark, ki za organizacijo žrtvujejo ogromno svojega časa in znanja in predvsem tisočih anonimnih ljudi, ki po svojih zmožnost za potrebe RKS darujejo svoje prostovoljne prispevke in tudi na druge načine pomagajo. Dovolj je bilo tudi že dosedanje prakse kadrovanj v organih društvenih in podobnih organizacij na republiškem nivoju, ki vse prepogosto postajajo odlagališča nekih političnih in politikantskih kadrov, ki jih nikjer drugje ne potrebujejo in nočejo ali pa si jih z raznimi statusno pravnimi, organizacijskimi in tudi korupcijskimi manevri podredijo razne interesne skupine, da bi tja instalirali svoje ljudi, prevzeli nadzor ter kontrolo nad organizacijo in tako dosegli neke povsem svoje interesne cilje.


Če je organizacija RKS toliko desetletij zmogla uspešno delovati brez obeh trmastih, svojeglavih in prepotentnih dam, bo seveda vse to in še veliko bolj uspešno zmogla tudi po njuni zamenjavi. Zamenjava naj se dogodi čim prej in se tako zagotovi normalno nadaljnje uspešno delo RKS. Za to pa so osebno odgovorni funkcionarji na vrhu organizacije RKS ter tudi pristojni regijski funkcionarji organizacije RKS in predstavniki v organih organizacije, ki naj prenehajo v tem konfliktu iskati lastne osebne ali kake druge interese in presekajo ta nesmiselni gordijski vozel ter v organizaciji zagotovijo normalne medsebojne odnose ter med ljudi povrnejo zaupanje in ustvarjalni nemir, ki je že desetletja temelj njene humanitarne uspešnosti. Nobene potrebe ni, da se sedaj organizacija še nekaj mesecev ukvarja s tem katera od obeh vpletenih dam je bolj in katera manj kriva. To naj obe sprti dami  potem razčiščujeta izven organizacije RKS, ker imata za to na voljo ogromno institucionalnih in drugih možnosti ter priložnosti.  RKS ni njun zasebni peskovnik v katerem bi razkazovali svoje babje mišice in tako ogrožali delovanje organizacije. Dovolj je bilo in zgodba naj se takoj konča. Če ne gre drugače, pa naj se vmeša politika, zastavi svoj vpliv, formalne in neformalne moči ter vplive in prisili odgovorne funkcionarje organizacije, da to zgodbo takoj končajo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar