četrtek, december 17, 2015

Med slovenskih čebelarjev NI oporečen in NI zdravju škodljiv! Zakaj visoki državni uradniki javno lažejo?

Andreja Bizjak
Zakaj je direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak sinoči v osrednjem dnevniku POP TV 24 UR lagala in grdo zavajala slovensko javnost, ko je v posnetem pogovoru z novinarji za navedeno oddajo povedala, da je ena tretina slovenskega medu oporečna in zdravju škodliva, ne vem. Ko sem slišal njeno izjavo sem  takoj poiskal ter si ogledal rezultate analiz teh nesrečnih 20 čebelarjev pri katerih so bili odvzeti vzorci in ki bi naj več let zapored za zatiranje varoje uporabljali tiste Debevčeve palčke. Pretežno je bila najdena aktivna snov amitraz, ki je registriran in dovoljen za uporabo. Vsi vzorci, ki so to aktivno snov vsebovali, pa kažejo, da je bila vsebnost amitraza pod dovoljeno mejo in tako ne gre za oporečen med, ki bi bil zdravju potrošnikov kakor koli nevaren. Zakaj torej takša   nesramna laž?

 Prav tako je zanimivo kaj se je med tem, ko je Bizjakova v kamero izustila to nesramno laž, ki so jo objavili v dnevniku 24 UR  in do njenega nastopa v živo na isti TV pri Urošu Slaku zvečer ob 23.20 uri dogodilo, ko vendarle skozi stisnjene zobe le izjavi, da med slovenskih čebelarjev ni oporečen in ni zdravju škodliv, ker so analize ugotovile vsebnosti pod dovoljenimi količinami. Vendar so mediji in javnost pograbili izjave iz njenega prvega nastopa in je danes celotna Slovenija prepričana, da je velika količina  medu slovenskih čebelarjev oporečna ter zdravju škodljiva. Med potrošniki medu je ta njena prva izjava v TV dnevniku vzbudila strah in hudo nelagodje ter sprožila nezaupanje v slovenske čebelarje ter njihov med, še posebej, ker se je potem našel nek tip, ki je na TV nakladal nekaj o hormonskih motilcih ter hudi škodljivosti za otroke. V obeh TV oddajah na POP TV in v drugih medijih, pa se je v tej zrežirani "slovenski medeni aferi" pojavilo še kar nekaj hudih in zelo zavajajočih laži.

Ena od teh je, da je Debevec iz Vrhnike, te svoje palčke namočene v koktelj različnih aktivnih snovi prodajal le zaupanja vrednim čebelarjem za katere je bil prepričan, da o tem ne bodo nikjer ter nikomur nič govorili. Velika laž! Čebelar in čebelarski podjetnik Debevec je več let zapored te kartonske palčke prodajal povsem javno, jih javno na svoji spletni strani tudi predstavljal in jih je predstavljal in prodajal tudi na čebelasrkem sejmu v Celju. Kupil jih je lahko vsak čebelar v Sloveniji, če je to želel in če je menil, da bo lahko z njimi rešil svoje čebele. Predsednik čebelarske zveze Slovenije ( ČZS ) Boštjan Noč je sinoči na TV v prisotnosti Andreje Bizjak in direktorja Nacionalnega veterinarskega inštituta ( NVI ) kar dvakrat povedal, da je ČZS že pred leti kar nekajkrat pristojne državne institucije opozorila na te Debevčeve palčke in v svojih dopisih zahtevala, da se to sredstvo pregleda in če ni primerno prepove ali pa se Debevcu da dovoljenje za proizvodnjo in distribucijo med čebelarji. Pa se v vseh teh letih ni nič dogodilo in nihče na to ni reagiral. Zakaj torej danes takšno veliko sprenevedanje začinjeno s kupom patoloških laži? Z vso osebno in pravno odgovornostjo lahko tukaj zapišem, da so že nekaj let za te Debevčeve palčke vedeli vsi od ČZS, NVI in njegovih terenskih veterinarjev zadolženih za zdravstveno varstvo čebel, da so zanje vedeli na Kmetijskem inštitutu Slovenije ( KIS ), pristojne inšpekcijske službe z njihovo direktorico Andrejo Bizjak na čelu, mnogi uradniki na kmetijskem ninistrstvu do slovenskih čebelarjev. Sam sem za te palčke vedel kar nekaj let in kar nekajkrat zasledil na spletu pisanja o njihovi predstavitvi in oglaševanju. Nisem se jih poslužil, ker sem za svoje potrebe malega števila čebeljih družin vsa ta leta  finančno zmogel nabavlajti registrirana sredstva za zatiranje varoje pri terenski veterinarki zadolženi za zdravstveno varstvo čebel in tudi zaradi tega, ker nisem verjel v njihovo učinkovitost in ker niso bila uradno dovoljena.

V tej novi "slovenski medeni aferi" nedolžnih ni. Svoj del odgovornosti nosijo vsi od vodstva ČZS, ki je po nagovoru KIS-a  ter v španovini s kmetijskim ministrstvom in ministrom Dejanom Židanom, zrušilo enoten nacionalni program zatiranja varoje, ravno takrat, ko je ta začel dajati prve pozitivne rezultate  in tako potem preusmeriti sredstva državnega proračuna v neke nikoli predstavljene raziskave na področju čebelarstva, ki naj bi jih opravlajal KIS. Svoj del in to ne mali, odgovornosti nosi tudi vodstvo NVI, ki je seveda vsa ta leta še kako dobro vedelo kaj se na terenu dogaja in ni ukrepalo, ker jim je bilo zdravstveno varstvo čebel zadnje okrog katerega bi želeli izgubljati čas in si delati skrbi. Prav tako sta se še ne tako dolgo nazaj ČZS in NVI bodla okrog tega kdo je na terenu med čebelarji prvestveno odgovoren za zdravstveno varstvo čebel, oba organizirala neka predavanja, si metala polena pod noge, zagovarjala vsak svojo doktrino zatiranja varoje in vse to v škodo okrog deset tisoč slovenskih čebelarjev. Teh slovenskih čebelarjev, ki bodo danes nič posebej krivi in dolžni, po tej namerno sproducirani medeni aferi edini plačali velik davek.

Postavlja pa se mi resno vprašanje kdo vse in iz kakšnih razlogov stoji za to sfabricirano "medeno afero"? Kdorkoli že je, mu je potrebno priznati uspešnost mobiliziranja medijev in odgovornih državnih institucij ter njihovih vidnih predstavnikov v tem nesramno orkestriranem napadu na celotno slovensko čebelarstvo. Zanimivo je tudi, kako se je novinar POP TV Uroš Slak sinoči s svojimi vprašanji in trditvami trudil krivdo ter odgovornsot za povzročitev in posledice te "medene afere" v celoti zvaliti na ČZS in predsednika Boštjana Noča, Ki pa očitno na kaj takega niti ni bil pripravljen in se zaradi tega tudi ni uspel dovolj uspešno braniti. Če se že išče glavne krivce za to "medeno afero", jih je potrebno iskati na NVI, KIS, kmetijskem ninistrsvu in inšpekcijskih službah z Andrejo Bizjak na čelu in šele na koncu morebiti tudi še v ČZS.

Kdo bo sedaj po vsem tem slovenskim čebelarjem povrnil nastalo škodo, kdo bo kril stroške kampanje povrnitve zaupanja potrošnikov v med slovenskih čebelarjev in kdo bo končno prevzel odgovornost za ureditev razmer na področju zdravstvenega varstva čebel? Mogoče je enega od razlogov  za izvruh te "medene afere" iskati tudi v okoliščini, da so v ČZS pred vrati volitve predsednika in organov te organizacije. Vsekakor pa ne le tukaj, ker očitno gre v ozadju še za nekaj več in neke druge prikrite interese posameznikov, skupin in lobijev. Škoda povzročena slovenskim čebelarjem je ogromna in nekaj let bo potrebnih, da si bodo povrnili zaupanje slovenskih potrošnikov. V pogojih hude anarhije, ki na tem področju vlada v Sloveniji, se čebelarjem ne obetajo prav nič rožnati časi in skrajni čas je, da se njihova organizacija ČZS preneha ukvarjati z demagogijo in svetovnim reševanjem čebele, temveč naj se raje posveti reševanju slovenskega čebelarstva in hudih težav, ki ga že nekaj let pestijo. O tej temi bom v kratkem vsekakor še pisal, ker o tem nekaj malega vem in nekatere zamolčane ter zavestno in namerno prikrite stvari poznem in skrajni čas je, da se začne o vsem tem javno govoriti in pisati. 

Za zaključek tega zapisa pa bom ponovil to kar sem zapisal 19. junija ob letošnjih pomorih čebel s FFS, kjer prav tako v zelo čudni vlogi srečamo to isto direktorico Andrejo Bizjak:
Skrajni čas bi že bil, da šefici inšpektorjev gospe Andreji Bizjak nekdo ponudi kako drugo primerno delo, ki ga bo obvladala in pri opravljanju katerega bo lahko koristna ter si res zaslužila svojo plačo.

Nedvomno najbolj odgovorna oseba v tej celotni zgodbi pa je kmetijski minister mag. Dejan Židan, ker kot glavni igralci v tej nesrečni čebelasko-medeni zgodbi v glavnih vlogah nastopajo resorji in v njih zaposleni odgovorni ljudje, ki vsi po vrsti spadajo pod okrilje njegovega ministrstva. Vključno s ČZS kateri se v celoti iz javnih sredstev financira svetovalna služba in še veliko kaj drugega. 

MED SLOVENSKIH ČEBELARJEV JE NEOPOREČEN IN SI GA KAR VESELO PRIVOŠČITE! NE NASEDAJTE LAŽEM, KI JIH ŠIRIJO DOBRO PLAČANI VISOKI DRŽAVNI URADNIKI IN ZAUPAJTE ČEBELARJEM! 

Vse o namerno zrežirani slovenski medeni aferi si lahko preberete na enem mestu!
Povezava:  http://ljubiteljskocebelarstvo.mojforum.si/ljubiteljskocebelarstvo-about208.html
 **************
 
Odziv Upravnega odbora Čebelarske zveze društev Maribor
Maribor, 18. 12. 2015

ZAPISNIK 26. izredne razširjene seje Upravnega odbora Čebelarske zveze društev Maribor

Sklep 3:
UO ČZD Maribor soglasno daje pobudo ČZS, da najame odvetnika, ki naj po pravni poti prouči možnost ovadbe odgovorne osebe ge. Andreje Bizjak, ki je s svojimi dezinformacijami v medijih povzročila veliko materialno in nematerialno škodo čebelarjem in zasadila dvom potrošnikov o varnosti uživanja slovenskega medu.Za škodo se mora obremeniti inštitucija in odgovorna oseba, ki jo vodi. Ni za prezreti, da je ga. Bizjak na odgovorni javni službi in da je v času podajanja zavajajoče in zelo škodljive izjave javnemu mediju poznala dejstva analiz in oblatila tretino slovenskega medu, kar pa pomeni za potrošnike praktično ves slovenski med in vse druge čebelje pridelke. Menimo, da tako nerazsodna oseba ne more biti na tako odgovornem mestu.

Zahtevamo tudi, da se v TV medijih, ki so s podajanjem dezinformacij v javnosti širili nezaupanje v slovensko čebelarstvo, ob istih terminih in v isti količini objavijo preverjene in korektne informacije in ugotovitve. Škoda, ki je nastala je nepopravljiva, vendar menimo, da bi morali mediji preveriti tudi na prizadeti strani vse informacije pred javno objavo v »prime time« terminih, kar pa sklepamo da niso, in jim je cilj le povzročitev afere

7 komentarjev:

  1. Kaj pa če je tale lepo rejena tovarišica inšpektorica plačana postrani, takole od katere tistih multinacionalk, ki so pred časom zagotovile v evropske parlamentu izglasovanje, da se poreklo na medu ne piše. Pa so bili med njimi sveda tudi naši, slovenski poslanci, celo nakdanji predsednik čebelarske zvez, znameniti orgličar.
    Čudna so pota politikantska, kajne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, Milan!
      Res so čudna pota skorumpiranih visokih državnih uradnikov in ta "medena afera" vsekakor ni le posledica Debevca in njegovega strupenega kokteila s katerim je 10 let nategoval čebelarje. In to na očeh vseh državnih institucij, ki sedaj skačejo ter cvilijo in delajo po medijih paniko, da bi pozornost ciljano usmerili v Debevca in okrog 2000 čebelarjev. Pozadi mora biti še nekaj drugega in veliko bolj žgečjivega ter smrdečega.
      Najmanj 10 let se je to dogajalo in vsi so vedeli. Debevc tega ne bi mogel početi, če ne bi imel tihega soglasja nekoga od teh včerajšnjih kričačev in paničarjev, sedaj v javnosti govorijo eno in nekaj drugega kažejo analize odvzetih vzorcev, ki so jih pobrali pri čebelarjih s seznama Debevčevih dolgoletnih strank. Med je neoporečen, delno onesnažen je le vosek in še to pod z zakonom dovoljenimi vrednostmi. Res si želim, da bi na sodišču, če bo do sodnega postopka sploh kdaj prišlo, Debevc razkril svoje botre, ki so mu dovolili početi to kar je počel. Mislim, da se bo počasi vse utišalo, če škode, ki so jo čebelarji utpeli med potročniki se še več let ne bo dalo popraviti. In tudi za to" nikome ništa" kot smo tega že navajeni. Podobno je z vsakoletnimi zastrupitvami čebel s FFS, kjer se vedno malo zatrese gorica, da se potem niti mala miška ne rodi. Čebelarji pa imajo škodo in mrtve čebele in okolje je zastrupljeno.
      LP

      Izbriši
    2. VIr: spletna stran ČZS


      DODANO (18. 12. 2015) - PREPIS IZ TONSKEGA POSNETKA:
      MB: Kako so bile izjave ge. Andreje Bizjak, direktorice inšpekcije UVHVVR, da je tretjina slovenskega medu zastrupljenega, razumljene napačno in ali je slovenski med varen ali ne?
      Posedi: Iz našega pisnega sporočila nedvoumno izhaja, da je slovenski med varen, tudi tam, kjer so se uporabljala nelegalna sredstva in to je ključno sporočilo. Med, ki je sicer pridelan je tako ali tako varen, take so naše ocene, to izhaja iz monitoringa. Pri tem usmerjenem nadzoru, ko smo gledali nelegalno uporabo pa smo ugotovili, da tudi ta del ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi.
      MB: Torej med, ki je v Sloveniji na tržišču, proizveden od slovenskih čebelarjev, je varen za potrošnika?
      Posedi: Za slovenski med, ki je v prometu, po naši oceni trenutno nimamo nobenega razloga, da bi trdili karkoli drugega, kot da je varen.

      Izbriši
    3. Bo Posedi končno že zamenjal direktorico Andrejo Bizjak, ki očitno ni več sposobna opravljati svojega odgovornega dela, ker to ni njen prvi takšen neodgovoren in diletantski izpad.

      Izbriši
    4. Naj povem samo to da slovensko čebelarstvo najbolj zastruplja vetarina naprimer s komufostom ki ga podedujemo že v vsaki satnici ki jo menjamo za vosek od tam tudi preide v med in to od naj haj čebelarjev ki zdravijo v skladu z predpisi in tudi imajo sedaj največ za kokodakat pa naj si kdo ne misli da sem zagovornik debevca ki bi če je pravna država moral res odgovarjat čebelarjem ki jih je tako grobo zavajal in jim lagal z nekakšnimi kamilicami ki se imenujejo rotanon v vsaki pravni državi človek ki ogoljufa toliko tisoč ljudi ne sedi več doma ampak nekje drugje seveda se je pa za uprašat če je vse to res ker danes od naših dobro rejenih pitancih spet ni sigurno kej preveč verjet.

      Izbriši
    5. Mitja pozdravljen!

      Najprej moja čestitka! Uspelo ti je napisati najdaljši stavek in si tako krepko presegel vse dosedanje komentatorje na tem blogu. Nekaj tako dolgega doslej ni še nikomur drugemu uspelo zapisati. Nič pik, nič vejic ali kakih drugih stavčnih ločil.

      Sedaj pa še besedo ali dve okrog tvojih očitkov veterini. Niso za vse krivi"veterinarji", če si pri tem imel v mislih terenske veterinarje NVI zadolžene za zdravstveno varstvo čebel. Pravzaprav so ti od vseh še najmanj krivi, ker že leta opozarjajo na anarhijo, ki na tem področju vlada v Sloveniji. Glede "kumafosa" pa se malo pogovori s svojimi primorskimi čebelarskimi prijatelji in jih povprašaj, če se še kaj spomnijo kako in zakaj se je "kumafos" ponovno vrnil, ko so ga pred tem že enkrat prepovedali. Če so tvoji primorski prijatelji izgubili spomin, pa se mogoče še kaj spomnijo na ČZS. Mnogi veterinarji v Sloveniji so se takrat držali za glave.

      Pojav Debevca in njegovega kokteila strupov je le posledica anarhije, ki je na tem področju vladala v državi. O tem s čim se bo zatiralo varojo so namreč odčočali na ČZS in ne na NVI. Zaradi tega je Debevcu uspelo kar deset let zalagati čebelarje s tistimi palčkami in to so vsi vedeli ter molče odobravali.O tem s čim se bo zatiralo avrojo se je vodstvo ČZS dogovarjalo na kmetijskem ministrtvu in veliko krat celo brez prisotnosdti NVI. Se ti to ne zdi prav nič čudno? Danes pa naj bi za vse bil kriv Debevec in morebiti nekaj še NVI. Zanimivo, kajne?

      Slovenskim čebelarjem vsekakor priporočam, da malce osvežijo svoj zgodovinski spomin za vsaj kakih osem let nazaj in seveda do letošnjega poletja, ko je afera Debevec izbila. Kot sem že napisal v tej zgodbi nedolžnih ni. Spoznavam celo, da največji del krivde nosijo prav ti, ki danes najbolj glasno kričijo kakšno svinjarijo naj bi Debevec storil in se delajo nedožne žrtve in pri tem še prav nesramno lažejo.

      Lep čebelarski pozdrav, cenjeni kolega Mitja in naj nama v letu 2016 medi!

      Izbriši
    6. Se prvo opravičujem ker sem tako nerodno pisal saj nisem mislil s tem veterinarjev in seveda veteribark zatorej še enkrat iskreno opravičilo če sem nevede koga užalil sem pa po svoje jezen ker sem se zelo trudil da bi bil moj med brez ostankov kemije s tem sem tudi zamenjal panski sistem z až na db kjer toćim isklučno z deviškega satja varojo pa zatiram z timolom ok in mk.čeprav res nisem priden in poslušen priznam ker sem te kisline kupil v slovenskih trgovinah in ne na veterini a glej ga zlomka na analizi medu mi je pokazalo sicer majhno sled komufosta ki ga nisem nikoli v življenju dal v panj zelo sem bil razočaran sedaj sem sklenil da bom dal delat satne osnove izključno iz svojega voska in tudi stal zraven mašine ko bodo le te izdelovali seveda spet teška naloga kar se tiče pa G.Debevca je bilo pa to delo bolj za davčno kot za slepo kuro ki je kokodakala ne da bi vedela kaj oziroma je vedela to je pa že druga zgodba nenasitnih ki bi pa kdaj drugič o njej seveda brez dlake na jeziku ker kdor govori resnico se mu ni kaj bati je pa seveda prišel čas ko bi morali Slovenski čebelarji še kako potegnit skupaj ne pa da pametujemo vsak po svoje mislim da je na potezi čzs ki žal kar nekaj okleva in ne ve kaj bi a verjamem da je naš precednik dovolj sposoben kar je hvala mu že večkrat dokazal tudi tu našel pravo pot
      Zatorej pozivam vse Slovenske čebelarje združimo se bodimo složni edino to je naša prava pot.
      Vsem pa želim lepe praznike in bistre glave

      Naj medi
      Mitja

      Izbriši