torek, december 08, 2015

Mož, ki je napovedal uničenje neoliberalnega kapitalizma!

Danes neodvisnega poslanca v Državnem zboru Bojana Dobovška niti ni potrebno posebej na široko predstavljati. Državljani smo ga imeli priložnost spoznati že veliko pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ko se je občasno pojavil na TV in  s svojimi kritikami režima ter anomalij v slovenski družbi, pri mnogih vzbujal upanje, da pa se bo morebiti nekoč le kaj spremenilo na bolje. Zelo podobno upanje so državljani v tistem času polagali tudi v današnjega predsednika vlade in takratnega zelo cenjenega pravnika ter profesorja Mira Cerarja. Oba izhajata iz istih družbenih krogov in ni bilo kakšno posebno presenečenje, ko se nam je tik pred volitvami predstavila nova stranka SMC na čelu katere se je pojavil Miro Cerar in ob strani mu je strumno stal Bojan Dobovšek. To je to, je zakričal velik del slovenskega volilnega telesa in potem na volitvah množično glasoval za stranko SMC, ki sploh nikakršnega programa ni imela in so svoje zaveze slovenskemu ljudstvu temeljili le na neprestanem ponavljanju napovedi neusmiljenega boja proti korupciji, finančnemu kriminalu ter neformalnim mrežam, ki so nam ugrabile državo.

Stranka SMC je postala daleč najmočnejša parlamentarna stranka, Miro Cerar predsednik vlade in vse kar je sledilo tako veste in ne bom tukaj ponavljal. Hitro je prišlo do nesoglasij med Mirom Cerarjem in njegovim poslancem Bojanom Dobovškom, ki naj ne bi želel sprejeti ponujenega mesta policijskega ministra in v ozadju je zagotovo bilo še kaj. Dobovšek v javnosti govori, da sta se s Cerarjem razšla predvsem zaradi prakse nove vlade in stranke SMC, ki je odstopila od temeljnih načel in zavez danih volilnemu telesu pred volitvami. Vse skupaj pravzaprav nič posebej pretresljivega in nič česar slovensko volilno telo ne bi bilo že navajeno, ker še prav nobena dosedanja po osamosvojitvena vlada ni izpolnila niti trideset odstotkov svojih obljub in zavez danih ljudstvu pred volitvami. Tako pač funkcionira današnja sodobna neoliberalna demokracija v Sloveniji in je pri tem popolnoma nepomembno katera strankarska barva je na oblasti.

Tega današnjega zapisa sploh bilo ne bi, če bi poslanec Bojan Dobovšek, lepo sedel na sejah parlamenta kot neodvisni poslanec, vsak mesec dvignil svojo poslansko plačo ter užil druge pripadajoče ugodnosti in privilegije in mogoče še občasno med ljudstvo vrgel kakšno svojo modro misel in tako najedal živce svojim nekdanjim strankarskim in koalicijskim kolegom. Očitno pa mu hudiček v njemu ni dal miru in Bojan Dobovšek se je odločil, da skupaj s svojimi, zaenkrat še precej skrivnostnimi prijatelji, ustanovi nek zavod, ki bi se pozneje preoblikoval v politično stranko in tako ga bomo verjetno ponovno srečali kot predsednika stranke na naslednjih volitvah, ko te pač bodo. Tudi to ni nič pretresljivo novega in nekaj česar v naši kratki demokratični praksi še ne bi videli in preživeli.

Kar pa je lahko pritegnilo našo pozornost je, da Bojanu Dobovšku in njegovim sotrudnikom očitno zelo primanjkuje izvirnosti in predvsem politične inovativnosti. Za svoj politični in strankarski vzpon so si zastavili popolnoma enako programsko platformo, s katere želijo prepričati volilno telo,  kot pred njimi Cerarjeva SMC.  Tudi oni se nameravajo boriti proti korupciji, finančnemu kriminalu in neformalnim omrežjem. Ko je to pred zadnjimi volitvami obljubljal Miro Cerar in njegova SMC, smo v svoji ljudski preproščini in naivnosti še celo verjeli, da je kaj takega morebiti celo mogoče. Le dobro leto in še malo zraven, je preteklo od takrat in danes vemo in smo to tudi že krepko izkusili na svoji koži, da neoliberalni kapitalizem temelji prav na teh postulatih proti katerim bi se Dobovšek želel boriti. V svetu ne obstaja prav nobena znana pojavna oblika neoliberalnega kapitalizma brez dobro razvite korupcije, organiziranega mednarodnega in lokalnega finančnega kriminala ter neformalnih mrež, ki vse procese v družbi nadzorujejo in imajo pod kontrolo.

Kaj nam torej želi Bojan Dobovšek s svojo najavljeno politično platformo povedati? Da bo uničil neoliberalni kapitalizem le v Sloveniji ali ima morebiti celo ambicijo, da bi sesul svetovni neoliberalni družbeni red? Poslanec Bojan Dobovšek je seveda moder mož in ve kaj govori in zakaj to govori. Nisem pa prepričan, da se tudi zaveda, da sta skupaj s Cerarjem vse to pokurila že pred zadnjimi volitvami in da volilno telo na takšne finte več ne pada. Namesto, da je Dobovšek napovedal že izrabljeno bojevanje za izkoreninjenje finančnega kriminala, neformalnih mrež in korupcije, bi mogoče lahko bil vsaj malo politično inovativen ter napovedal odpravo zasebne lastnine, prepoved izkoriščanja človeka po človeku, neodvisno in miroljubno mednarodno politiko države Slovenije, izstop iz Nata in skupne valute evra ali celo iz EU. Če je že rekel A s katerim je napovedal uničenje neoliberalnega kapitalizma, naj bo pokončen ter pogumen mož in pove še B in C ter D in nam ob tem še pove kako se bo to novo sploh imenovalo in kako funkcioniralo. Država ter državljanke in državljani namreč od tega, da eno elito po volitvah zamenja druga enako slaba in škodljiva ali, da ena bančna, finančna, kapitalska in lastniška omrežja zamenjajo neka druga mogoče še hujša in bolj grabežljiva ali, da se o vedno bolj razširjeni korupciji le nekaj govori in nič ne stori na njenem preprečevanju, nimajo popolnoma nič koristnega.

Bojan bodi torej inovativen in prepričljiv, s tem kar si napovedal ti ne bo uspelo, ker to je neoliberalni kapitalizem!

Ni komentarjev:

Objavite komentar