petek, december 25, 2015

Kako dolgo bo še molčal kmetijski minister mag. Dejan Židan?

Minister mag, Dejan Židan
Vir: MMC

Zaradi afere z medom poziv k razrešitvi Janeza Posedija

 
Zmanjšano povpraševanje po medu
24. december 2015

Ljubljana - MMC RTV SLO

Ekolog Gorazd Pretnar je premierju Cerarju in resornemu ministru Židanu poslal pismo, v katerem predlaga, naj se zaradi medene afere razreši generalnega drektorja uprave za varno hrano Janeza Posedija.

Razlog: Janez Posedi bi lahko ukrepal in sporni med čebelarjev, ki so kupovali doma narejena zdravila, umaknil s trgovskih polic. Pa tega ni storil. Direktor uprave za varno hrano to zanika. Po naših informacijah minister za kmetijstvo Dejan Židan Posedija zaradi pisma ne namerava razrešiti. Medtem pa čebelarji ugotavljajo škodo, ki jim jo je napravila afera. Povpraševanje po medu je namreč močno upadlo.
********* 


Dr. Gorazd Pretnar pri mnogih čebelarjih, ki so večkrat doživeli zastrupitve svojih čebel s FFS, uživa velik ugled. Največkrat je bil tudi edini od vidnih slovenskih znanstvenikov, ki se je zanje zavzel ter javnosti posredoval strokovne poglede na pojav zastrupljanja čebel ter pozival oblasti, da storijo kaj, da se ta kemična morija čebel konča.

S tem svojim pismom predsedniku vlade z zahtevo po zamenjavi direktorja urada za varno hrano mag. Janeza Posedija, katerega celotna vsebina pa javnosti ni poznana, dr. Gorazd Pretnar tudi zahteva, da se ves letos pridelan med čebelarjev, ki so dokazano uporabljali sporne Debevčeve palčke, umakne iz prodaje.  Odprto pa še ostaja vprašanje zakaj dr. Pretnar tako ostro zahteva odstavitev Posedija, ki je bil pred kratkim izbran na to funkcijo, ki jo je pred tem dolga leta opravljala znana ter pogosto kritizirana dr.Vida Čadonič Špelič in ki je tudi glavna krivka za vse kar se je v preteklih letih na tem področju nepravilnega dogajalo. Kot kandidata za to delovno mesto so takrat nekateri mediji omenjali  tudi dr. Pretnarja, ki pa zanika, da bi ga to zanimalo in da je nameraval kandidirati.  Zakaj torej zamenjava Posedija, ko pa je ta na tej funkciji tako kratek čas, da mu res težko očitamo krivdo za izbruh več let trajajoče krize na področju zagotavljanja sredstev za zatiranje varoje in danes imenovane"medena kriza" in ob tem niti prav ne vemo kaj so mu sodelavci in drugi igralci v tej nesrečni zgodbi, ob nastopu službe sploh povedali ter na kaj opozorili o razmerah na področju zdravstvenega varstva čebel.? Glavna krivka Čadoničeva se je pravočasno umaknila in danes mirno direktorjuje na Upravni enoti v Novem mestu, ter se dela kot, da se je vse to sploh nič ne tiče.

Pogrešate koga v vsej tej kolobociji, ki še ni nič pametnega javno povedal? Prav imate! Kmetijski minister mag Dejan Židan se še ni oglasil. Lepo molči in upa, da bo vse minilo in da se ga v tem cirkusu ne bo omenjalo in se bo vse izšlo brez zanj usodnih strokovnih ter političnih posledic. Naj kar molči in se tudi on dela, da se ga to nič ne tiče. Kar pa seveda ne drži in se ga še kako zelo tiče, ker je eden glavnih krivcev za izbruh te nesrečne "medene afere". Skupaj z nekaterimi funkcionarji ČZS je zrušil nacionalni program zatiranja varoje, podlegel je pritiskom nekaterih funkcionarjev ČZS in dovolil večletno popolno anarhijo na področju zagotavljanja sredstev za zatiranje varoje. Ni posegel v dalj časa trajajoč in slaboumen spopad med ČZS in NVI glede tega kdo bo glavni na področju zatiranja varoje v državi in v katerem so si nekateri s ČZS želeli prodobiti celo strokoven primat, čeprav je vsakomur kristalnio jasno kdo lahko na področju zdravsvenega varstva čebel deluje in kdo predstavlja veterinarsko stroko ( spomnite se samo zahteve ČZS, da v svoji svetovalni službi zaposli veterinarja, ki bo pokrival področje zdravstvenega varstva čebel ??!!). Vodstvu ČZS je minister ugodil skoraj v večini njihovih raznih zahtev od katerih so nekatere bile prav čudne.  Ni ukrepal, ko so začela prihajati prva opozorila, da nekateri strokovnjaki KIS prevzemajo ČZS in skozi čebelarsko organizacijo uresničujejo neke povsem svoje cilje in da skupaj s ČZS minirajo ugled in strokovnost NVI. In seznam grehov ministra Židana bi tako lahko še  nadaljevali. Pri tem pa je še posebej zanimivo, da je Židan tudi sam veterinar in je toliko večje lahko naše začudenje, odkod torej pri njem tak prikrit odpor do NVI? Seveda, pot na fotografiranje na sedež EU v Bruslju ter potem še obetajočo pot v palačo OZN v ZDA, so mu tlakovali na ČZS in ne na NVI.

Minister za kmetijstvo mag, Dejan Židan ni preprečil izbruha te načrtovane in namerno sproducirane "medene afere", za katero je danes že kristalno jasno, da se je nič krivim slovenskim čebelarjem dogodila kot stranski produkt več let trajajočih hudih medsebojnih nasprotij in konfliktov med  institucijami v sestavi njegovega kmetijskega ministrstva in njihovimi najvidnejšimi ter najodgovornejšimi ljudmi.

Kdo so glavni igralci te za čebelarje tako zelo nesrečne zgodbe:

1. ČZS in nekateri njeni vidni funkcionarji s predsednikom Boštjanom Noćem na čelu ter tudi nekateri funkcionarji regijskih čebelarskih organizacij in nekateri zaposleni v javni svetovalni službi ČZS, vplivni samooklicani eko čebelarji
2. Minister Dejan Židan kot odgovorna oseba kmetijskega ministrstva z nekaterimi svojimi visokimi državnimi uradniki zaposlenimi na svojem ministrstvu
3. Vodja KIS in nekateri tam zaposleni strokovnjaki, ki so sočasno tudi funkcionarji ČZS ali  s čebelarsko organizacijo sodelujejo kot strokovni sodelavci in so  čebelarsko organizacijo dobesedno ugrabili za svoje potrebe in interese
4. Inšpekcijske službe s svojo šefico Andrejo Bizjak na čelu
5. Vodstvo NVI, ki si je dovolilo zapletati se v povsem nekoristne in pogosto prav neumne konflikte z nekaterimi vidnimi predstavniki ČZS glede zdravstvenega varstva čebel in je pri tem celo javno degradiralo svoje lastne veterinarje, ki so opozarjali na škodljive posledice anarhije na področju zatiranja varoje in želeli pomagati čebelarjem ( primer veterinarke v Celju ) in ker je več let bilo povsem gluho za mnoga opozorila mnogih svojih terenskih veterinarjev, ki so zadolženi za zdravstveno varstvo čebel in je tako tudi sokrivo za nekaj tisoč praznih čebeljih panjev v preteklih letih


Janeza Posedija, direktorja direktorata za varno hrano, ki to delo opravlja zelo kratek čas, kot kakšnega posebnega krivca za to kar se je čebelarjem dogodilo, enostavno ne vidim.  V tem primeru "medene afere" gre preprosto za veliko in namerno sproducirano slovensko veterinarsko vojno v kateri se bojejo vsak proti vsakemu ter vsi proti vsem in vsi seveda to počnejo preko hrbtov ter v veliko škodo nič krivih slovenskih čebelarjev, ki bodo na koncu očitno edini plačali tudi najvišjo ceno na račun slovenskih davkoplačevalcev.

Kot sem obljubil že v prejšnjem prispevku, se tudi danes zavezujem, da bom o tej temi še pisal in se trudil razkriti "grehe" posameznih grešnikov, ki jih zgoraj navajam, s predstavitvijo nekaterih konkretnih dokazov njihove krivde, ki sem jih zbral v nekaj zadnjih letih trajanja te vsesplošne anarhije na področju zatiranja varoje. Skrajni čas je, da se molk prekine in se o vsem javno spregovori. Zaslužnim zasluge in krivim krivdo! Ker nedolžnih v tej "čebelarski aferi" seveda ni in to velja tudi za del čebelarjev, ki so se pač morali znajti kot so vedeli in znali. Nadaljevanja bodo torej na teh straneh še sledila. Skrajni čas pa bi tudi že bil. da novinarji elektronskih in tiskanih medijev prenehajo nekritično ter papagajsko prenašati izjave posameznih predstavnikov te velike slovenske veterinarske vojne in prisluhnejo tudi tistim, ki poznajo mnoga več let trajajoča ozadja tega kar se nam danes dogaja.

Večina velikih borcev te veterinarske vojne sedaj skozi medije kriči: med čebelarjev, ki so tiste zvarke kupovali pri Debevcu in jih vtikali v svoje panje, je potrebno umakniti iz prodaje.  Kako le, lepo vas prosim? Deset let bi naj Debevec nekatere čebelarje zalagal s tistimi palčkami in tistega medu že zdavnaj nikjer več ni. Tehnično bi se dalo morebiti umakniti le med iz letošnjega leta. Od količin letošnjega leta pa ga tudi veliko več ni, ker ga je nekaj odkupil Medex in drugi veliki odkupovalci in tudi ti, ki zalagajo slovenske trgovske verige v medu niso ugotovili ali našli nič spornega. Prav tako ti veliki borci kričijo: varen je med na trgovskih policah! Malo morgen, cenjene gospe in gospodje, dušebrižniki. Med slovenskih čebelarjev je najmanj toliko varen kot medovi pridelani v Romuniji, Bolgariji, Turčiji, na Kitajskem ali državah Južne Amerike, pripeljani  in potem ponujeni kupcem v Sloveniji. Kaj ti gospodje vedo o doktrinah in konkretni praksi zatiranja varoje ter o drugih higijensko sanitarnih standardih v teh navedenih in še mnogih drugih državah od koder se v Slovenijo uvaža med? Nič! Medex je ves ta čas vsako leto od slovenskih čebelarjev odkupoval med, propolis, cvetni prah in po njihovih javnih zatrjevanjih ves čas vzroce teh odkupljenih čebeljih proizvodov pošiljal na analize v laboratorij v Nemčijo. In nemški laboratorij ni nikoli doslej v teh vzorcih slovenskih čebelarjev odkril nič spornega ali zdravju škodljivega. Zakaj bi naj sedaj torej med z etiketo Medexa bil varen in neoporečen, medovi slovenskih čebelarjev pa ne, ko pa gre vendar za iste medove? Prenehajte se torej sramotiti pred slovensko javnostjo in ne zavajajte ter ne lažite ljudem in ne delajte slovenskim čebelarjem dodatne škode. Ker prava resnica te "medene afere" bo zagledala luč sveta in nekdo bo za to vsekakor moral prevzeti odgovornost. Najprej seveda vrhovni šef, minister Dejan Židan, potem pa še vsi ostali! Tako bi bilo edino prav! 

Sedaj, ko so grobarji slovenskega čebelarstva izčrpali temo okrog medu, so se spomnili še propolisa. Ostane pa jim še cvetni prah. Dajte tudi tega v res temeljite analize in potem pošteno povejte kaj ste vse našli v njem. Ne le tega kar naj bi v panj vnesel čebelar, temveč odkrito povejte in zapišite tudi, kaj vse so čebele s svetnim prahom prinesle v panje  iz okolja. Če ste že rekli A, bodite vsi vpleteni korektni in pošteni ne le do potrošnikov, temveč tudi do čebelarjev, naredite torej svoj čistunsko strokovni korak še proti B, C D in vse do konca. Saj poznate star ljudski rek, ki pravi: če je že šla krava, pa naj gre še štrik!



4 komentarji:

  1. Spoštovani, nikoli si nisem želel biti na čelu tega organa.
    Torej nisem oddal vloge za to mesto. Vaša trditev je neresnična. Ptrebna bo korekcija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovani!

    Ker se sami niste podpisali s svojim imenom, vašega imena tudi sam ne bom navajal, čeprav mislim, da poznam identiteto avtorja gornjih vrstic. Ne vem ali ste vlogo oddali in ali ster bili resnično zainteresirani za delovno mesto, ki ga sedaj opravlja Posedi. Vendar iz poročanj nekaterih medijev v tistem času, se je kot resnega možnega kandidata omenjalo tudi vaše ime. Oba pa tudi prav dobro veva, da se na takšna delovna mesta prijava pošlje šele, ko se nekaj dogovori. Kaj je bilo res in kaj ne, pa veste vi sami najbolje. Ko se je minister Židan odločil za Posedija, so nekateri mediji prav tako bili precej kritični in mu veliko kaj očitali.

    Obžalujem, da nisem imel priložnosti prebrati vašega pisma, ki ste ga naslovili na premiera in ministra in v katerem ste zahtevali zamenjavo Posedija. Mogoče bi potem tisti del mojega zapisa, ki vas moti, celo odpadel in bi tudi kje drugje v pisanju zapisal kaj drugače. Iskal sem v medijih objavo vašega pisma, pa je nisem uspel najti. Takoj, ko bo vaše pismo predstavljeno javnosti, bom ocenih kateri popravki v gornjem zapisu so potrebni ali celo nujni in jih bom tudi takoj izvršil.

    Ob zaključku bi se vam rad zahvalil za vaš dosedanji prispevek kot strokovno pomoč mnogim čebelarjem, ki jih prav vsako leto doletijo pomori čebel s FFS. Ne le sam, temveč tudi mnogi kolegi čebelarji, neizmerno cenimo in spoštujemo vašo strokovno pomoč ter predvsem vaš pogum, da čebelarjem in njihovim čebelicam v bran stopite takrat, ko jih vsi drugi zapustijo..
    Lepo vas pozdravljam!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, takole prvič komentiram, in meni mi je omogočil zgolj uporabo opcije anonimno. Ja sem dr. Gorazd Pretnar. Ne izključujem, da so mediji špekulirali z mojim imenom. Sedaj pa malo logike, glede na mojo preteklo zavzemnje za zdravo hrano in prepoved pesticidov, bi bila vloga in razgovori v ozadju misija nemogoče. Prepričan sem, da ni politične opcije, ki bi mene želela videti na tem mestu. V naprej izgubljenim bitkam se je modro izogniti. Pozicija, ki jo imam je čisto v redu, moje raziskovalne ambicije so drugje. O pismu sledeče, minister in dr. Posedi sta tarnala javnosti, da ni podlage za prepoved. Po moje je. 50 člen zakona o kemikalijah. Namenoma se tokrat nisem še spustil v strokovni del, saj ga je v zadostni meri za uporabo 50. člena zakona o kemikalijah podal predstojnik oddelka za zastrupitve. V ta člen je vgrajen previdnostni princip. Uporabi ga lahko vsak in na vlado naslovi, da je nekaj lahko bolj nevarno kot se trenutno verjame. Vlada je dolžna ravnati po tem previdnostnem principu in preprečiti škodo na okolju ali zdravju ljudi. prepoved je začasna. Traja toliko, da stroka odgovori na nevarnost, z raziskavo ali zgolj z obstoječimi strokovnimi članki. Če uradnik ne uporabi zakonodaje, ki je namenjena varovanju zravja ljudi naj gre. Še posebaj, ker je zadnjih nekaj vlad sistematično izkoriščena prilika koncentracije moči na ministrstvo za kmetijstvo. Naj spomnem, prenos zdravstvene inšpekcije na kmetijstvo. vseeno bi vam bil hvlaležen za popravek, dezinformacija ježe našla pot na face b

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. OK. Bom posegel v gornji članek in primerno popravil.
      Lep pozdrav!

      Izbriši