sobota, september 19, 2015

Poziv predsedniku vlade, zunanjemu ministru in ministrici za notranje zadeve R Slovenije!

Poziv predsedniku vlade Republike Slovenije dr. Miru Cerarju, zunanjemu ministru Karlu Erjavcu in ministrici za notranje zadeve mag. Vesni Györkös Žnidar!

V Gornji Radgoni so na sejmišču primerno urejeni namestitveni prostori za sprejem in nastanitev migrantov v katere se je včeraj in danes pripeljalo okrog 350 ljudi. Takoj so se aktivirale tudi lokalne humanistične organizacije, ki v okviru svojih kadrovskih in materialnih možnosti ter drugi, skrbijo za primerno oskrbo nastanjenih migrantov in med njimi predvsem otrok in žensk ter oslabelih in bolnih. Prav tako svojo pomoč v hrani in drugem materialu kot tudi v prostovoljnih aktivnostih že ponujajo številne meščanke in meščani Gornje Radgone. V samo dveh dneh je velika večina meščank in meščanov mesta Gornja Radgona izkazala visoko stopnjo čustvene inteligence izražene skozi pripravljenost poskrbeti za svoje nove začasne someščane in someščanke in so jih kar posvojili ter do vseh teh nesrečnikov vzpostavili prav neverjetno human čustven odnos. 

Potem pa smo vsi doživeli neprijetno presenečenje, ko smo bili s strani novinarjev in predstavnika slovenske policije, v osrednjem TV dnevniku nacionalne televizije obveščeni, da namerava slovenska oblast vseh teh 350 nesrečnikov vrniti Hrvaški. Ta informacija je pri veliko Radgončankah in Radgončanih povzročila precejšnjo nejevoljo in celo jezo ter bes. Še posebej, ker je bilo iz novinarskega poročanja razbrati, da naši novi začasni someščani nastanjeni v prostorih radgonskega sejmišča o tej nameri slovenskih oblasti sploh niso seznanjeni in tako živijo v zmotnem prepričanju, da se jim ponovitve hrvaške kalvarije ni potrebno več bati in da jih bo iz Radgone pot vodila le še naprej proti njihovemu končnemu cilju.

Spoštovani predsednik vlade dr. Miro Cerar, zunanji minister Karel Erjavec in cenjena ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar ne počnite tega in ne mučite teh ljudi in jih ne vračajte na Hrvaško, ker jih bodo že v nekaj urah ali dneh poslali nazaj. Mogoče bo s tem dejanjem slovenska država formalno dokazala svojo zavezanost k spoštovanju svojega notranjega in evropskega pravnega reda, ki pa v praksi na tem področju tako več ne funkcionira in je v teh izrednih razmerah ob spoštovanju pravnih načel potrebno zaradi koristi teh nesrečnikov ter obče človekoljubnosti upoštevati tudi načela pragmatičnosti ter humanosti. 

Slovenska oblast, slovenska policija, humanitarne in druge človekoljubne organizacije so doslej svoje delo v zvezi s to migrantsko krizo opravile zavidljivo uspešno in smo si tako v očeh mednarodne javnosti pridobili močan moralni kredit, ki si ga res ne rabimo na tako lahek in še tako zelo nehuman način zapraviti. Ne vračajte torej teh nesrečnikov na Hrvaško in poskusite zanje poiskati rešitev v dogovoru z republiko Avstrijo, da bodo lahko v bližnji prihodnosti nadaljevali svojo trnovo pot do ciljev, ki so si jih zastavili. Z njihovo vrnitvijo Hrvaški ne bo dosežen prav noben cilj, ker nam jih bodo Hrvati takoj vrnili ali pa jih bodo neusmiljeno porinili v humanitarni pekel, ki vlada na Madžarskem. Takšno dejanje slovenskih oblasti, čeprav skladno z veljavno zakonodajo, ne bi bilo ne humano in še manj za kogar koli koristno in bi le poslabšalo že tako zelo težak položaj teh naši radgonskih nesrečnikov. Če jim že kako drugače ne moremo pomagati, potem jim vsaj namerno in po nepotrebnem ne otežujmo položaja in ne povečujmo njihovega trpljenja. Vsem, ki so danes že naši gostje in vsem, ki bodo to postali v naslednjih dneh, tednih ali mesecih, ne bodimo Hrvati, bodimo jim Slovenci!

Hvala za vašo pozornost in razumevanje ter za razumno in predvsem humano odločitev!

Zadnja ( dobra )  novica:

Celotna skupina tujcev, ki je bila danes nastanjena v centru v Gornji Radgoni je po 17. uri samovoljno zapustila center ter odšla proti Avstriji. Avstrijski varnostni organi so jim omogočili prehod meje.

V Gornji Radgoni je bilo nameščeni okrog 350 tujcev, ki so odšli proti Avstriji, kjer so jih sprejeli v državo. Nastanitveni center v Gornji Radgoni pa verjetno ne bo dolgo sameval, saj so na poti že nove skupine, ki so jih popisali in jih bodo namestili tukaj. 

Usoda je tej prvi skupini radgonskih prebežnikov bila naklonjena, Vendar bodo prišli drugi in tako gornji poziv slovenskim oblastem ostaja aktualen. Če smo jih enkrat sprejeli, jim omogočili vstop v državo, potem poskrbimo, da bodo lahko svojo pot nadaljevali in jim po nepotrebnem ne otežujmo že tako zelo težkega življenja. In kot je nekdo nekoč rekel ali zapisal: ne po naših besedah, temveč po naših dejanjih nas bodo zanamci ocenjevali!

Ni komentarjev:

Objavite komentar