četrtek, september 24, 2015

Bi lahko migrante res ustavia le nova balkanska vojna?

Skoraj ne morem verjeti, da bi se lahko kakšnim zamračenim umom v ZDA, Natu in EU porodila takšna slaboumna in zločinska ideja. Glede na dosedanje izkušnje pa nisem več tako zelo prepričan, da tudi zamisli o takšnem scenariju komu ne rojijo po njegovih bolnih možganih. Enkrat smo to že videli, doživeli, na srečo  preživeli in mnogo drugih naših nekdanjih sodržavljanov pa na žalost te morije preživelo ni.

V današnjem svetu in predvsem v prestrašeni ter obupani EU tudi kaj takšnega ni povsem nemogoče in zaradi tega bi kazalo biti pozoren tudi na takšen scenarij in ga še pravočasno poskusiti preprečiti. Na razmišljanje, da bi bilo tudi kaj takšnega res mogoče, me je vzpodbudil twit anonimnega twiterja iz Bosne in Hercegovine,

'Se nosite u pičku materinu, ovako je i prošli put počelo pa mi u Bosni najebali. 
ki se je očitno zaskrbljen odzval na zadnje dogodke med Hrvaško in Srbijo. Na Balkanu res ni potrebno veliko truda, da se prižge nova vojna, ker imajo zahodnjaki spečih vojnih žarišč pripravljenih kar nekaj. Novo vojno je mogoče takoj začeti v Makedoniji, v Srbiji je spečih kar nekaj vojnih žarišč, V Bosni in Hercegovini prav tako in vsaj eno lahko najdemo tudi na Hrvaškem. Že sama pomisel, da bi bilo tudi kaj takšnega mogoče,  je tako grozno neverjetna, da se jo trudim zavreči kot popolnoma nemogočo, pa se mi vendarle vedno znova vrača. 
Vsi z malo zgodovinskega spomina si bomo morali priznati, da tudi takšen ali temu zelo podoben scenarij v današnjem času in v današnjih mednarodnih razmerah ni več nemogoč. Že zaradi tega je prav, da smo pozorni na znake, ki bi lahko napovedovali kaj takšnega, se takoj primerno in odločno odzovemo in skušamo ponovitev kakšnega novega balkanskega plesa smrti preprečiti, ker prav nobenega zagotovila nimamo, da tudi sami ne bomo del tega. Skrbnemu spremljevalcu aktivnosti na področju reševanja begunske krize v EU, širšem mednarodnem  prostoru in tudi nekateri dogodki v Sloveniji, pa vendarle kažejo, da bi se lahko nekje v ozadju in daleč vstran od oči in ušes državljank in državljanov pripravljalo kaj zloveščega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar