petek, september 26, 2014

Tuji tisk o slovenskem kardinalu Francu Rodetu!

Jutarnji list HR
24.09.2014

IZVRIJEĐAO PAPU GORE NEGO IJEDAN KARDINAL DOSAD

Rastrošni Slovenac Franc Rodé u napadu

Kardinalu Francu Rodeu, koji je za sebe uredio apartman od 427 kvadrata, zasmetali su Papini govori o socijalnoj pravdi

“Nedvojbeno je da je Papa genij komuniciranja. Veoma dobro komunicira s mnoštvom, medijima i vjernicima. Mnogo napora ulaže u to da ispadne simpatičan.

S druge strane su njegovi nazori, recimo u pogledu kapitalizma i socijalne pravde, ideološki prilično lijevi. Neki ekonomisti su mu rekli da nije dobro govoriti samo na temelju dojmova.
Vidi se da je Papa označen okolinom iz koje je prispio. U Južnoj Americi su velike socijalne razlike, rasprave o tome su dio svakodnevice. Ti ljudi ionako puno govore, a riješe malo problema.”

U tih nekoliko rečenica u intervjuu Delu kardinal Franc Rodé (80) izvrijeđao je papu Franu, sve onako usput, gore nego se dosad usudio ijedan kardinal, pa i oni američki irskog porijekla, koji su se potrudili sastaviti knjigu protiv Papinih gledišta o pastoralu obitelji. Em se trudi da ispadne simpatičan, em pripada onima koji puno govore a malo čine.

Rodé je dvadesetak godina proveo u političkoj emigraciji u Argentini, gdje je očito nakupio antipatiju spram socijalne pravde. Za Rodéa oni koji ga ne vole kažu da je golubije ćudi: kud god proleti, ostavi trag koji treba dugo čistiti.

Dok je u Rimskoj kuriji bio tajnik Papinskog vijeća za nevjerujuće, učinio je što je mogao da se ta inicijativa Pavla VI. sterilizira birokratizmom, kako bi Tajništvo 1993. bilo dokinuto. Trebalo je čekati kardinala Ravasija i papu Benedikta XVI. s “novom evangelizacijom” da se Katolička crkva opet djelatno sjeti onih koji ne vjeruju.

Kao nadbiskup u Ljubljani, vjeran svojim emigrantskim političkim idiosinkrazijama, zaoštrio je odnos sa civilnim društvom, a Katoličku crkvu u Sloveniji gurnuo je na put depredatorskog kapitalizma, pa su je njegovi suradnici Stres i Kramberger bacili u bankrot i sramotu.

Rodéov pothvat obnove baroknog dvorca Goričane (gdje je za se dao barokno luksuzno urediti apartman od 427 metara četvornih, sve na račun tamošnje kartere) sada je pred sudištem u Ljubljani. Spriječio je izgradnju Islamskog centra u Ljubljani tvrdeći da će to biti “centar terorizma u Evropi”.
Upravo navršivši 80, kardinal Rodé ne može više ni u konklav. Nema dužnosti, nema obaveza, slobodan je kao ptica raditi Papi o ugledu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar