nedelja, januar 19, 2014

Grda propagandna manipulacija!

Na Facebooku in potem še na Twitterju se je pred dnevi pojavila fotografija, ki jo tukaj objavljam, in je bila pospremljena s komentarjem, da prikazuje sirijskega dečka, ki so mu vladne sile ubile starše ter si je za svoj počitek izbral prostor med grobovoma očeta in matere. Ker je prizor res  zelo pretresljiv, seveda ni prav nobeno presenečenje, da so se bralci odzvali zelo čustveno in ostro ter od mednarodne javnosti množično zahtevali takojšnje ostre sankcije proti sirijskemu režimu.

Potem pa se je ugotovilo, da ta nesrečna fotografija naj sploh ne bi bila posneta v Siriji in da otrok, ki je na fotografiji sploh ni izgubil staršev ter da tudi grobova nista prava. Fotografijo bi naj  naredil nek saudijski umetniški fotograf v okviru nekega umetniškega projekta in za model je uporabil kar sina svoje sestre. Del fotografij iz tega svojega umetniško fotografskega projekta je potem objavil na Facebooku kjer jih našel nek Američan, ki je prešel v islamsko vero. Fotografijo je prenesel na Twitter in dopisal, da prikazuje dečka spečega med grobovoma svojih staršev, ki so ju ubile sirske vladne sile.

Fotografija se je bliskovito razširila po Twitterju in med bralci seveda povzročila veliko razburjenje ter ogorčenost. Povzele so jo tudi nekatere mednarodne človekoljubne in druge organizacije ter jo izkoristile za napad na Sirijo, njenega predsednika ter njene oborožene sile. Odmev je bil še dodatno propagandno začinjen, ker se je prav času objave te fotografije in ob njej mnogih ogorčenih komentarjev čustveno prizadetih bralcev, v Švici začela mednarodna mirovna konferenca s ciljem končati državljansko vojno v Siriji.

Ko je avtor fotografije spoznal kako se z njegovim umetniškim delom nesramno manipulira in zavaja svetovno javnost, je od Američana, ki je to nesramno propagandno akcijo na Twitterju sprožil, zahteval, da fotografijo umakne in pove resnico o njenem nastanku ter izvoru. Ta naj bi mu nesramno odgovoril, da naj na vse skupaj kar mirno pozabi ter naj tudi sam potrdi, da je bila fotografija posneta v Siriji in si tako prisluži nagrado od Boga.

Fotografijo so potem odstranili, vendar je škoda seveda že nastala in tudi posledic njene zlonamerne objave sedaj skoraj ni več mogoče popraviti. Pri tem se lahko vprašamo koliko takšnih lažnih propagandističnih sporočil kroži v medmrežju in kako jih sploh prepoznati in ločiti od tistih pravih in dobronamernih ter resnično informativnih. Za veliko večino takšnih in podobnih zlonamernih slikovnih ali pisnih sporočil, ki jim kot bralci poklanjamo vero, potem v resnici nikoli ne zvemo, da so nas zavedla in kdo jih je v svetovni splet sploh spravil ter s kakšnimi vse nameni. Manipulacija z nami kot bralci in državljani je postala nekaj vsakdanjega in se z njo srečamo takoj ko kliknemo na spletne medije, družbena omrežja ter mnoge druge spletne strani.

Z nami v resnici manipulirajo, nas zavajajo ter nam lažejo politiki in politične stranke ter njihovi priskledniki, oblastniki, razni ideologi,  kvazi predstavniki raznih strok ter domačega in tujega kapitala, razni analitiki in drugi družbeni ter profiterski vedeževalci in seveda še mnogi drugi. Mi pa vsem tem pokvarjencem  čredno verjamemo, jim sledimo ter iz sebe delamo navadne tepce s katerimi potem res ni več težko upravljati in jih voditi. Za njihove "resnice" smo se potem pripravljeni medsebojno spreti, se celo stepsti ali morebiti kdaj še celo medsebojno ubijati. Zakaj dovoljujemo, da njihove "resnice" zmagujejo nad našimi?



1 komentar:

  1. Ena izmed laži je tudi, da je Asadov režim pobil 100000 ljudi, ko pa so žrtve na obeh straneh in so uporniki krivi za polovico smrti.

    OdgovoriIzbriši