petek, januar 10, 2014

Slovenija se je kar dobro odrezala!

Vir: Večernji list, HR

Objavljena je lista uspešnih in perspektivnih držav sveta, tistih, ki še nekako životarijo in tistih, ki so v resnici že skoraj odpisane, ki jo vsako leto objavlja ameriški Fond za mir. V analizo na osnovi 12 kriterijev ( socialni, politični, ekonomski, vojni, stopnja siromaštva, spoštovanje človekovih pravic, ekonomski razvoj, zadovoljstvo prebivalstva, državna stabilnost, varnost in drugo ). Zajetih  je 178 držav in so na enotno objavljeni tabeli označene z barvam in sicer: z rdečo države, ki spadajo med odpisane in kritične, z oranžno so označene države pri katerih je potrebno biti zelo previden, z rumeno relativno stabilne države ter z zeleno perspektivne in zelo stabilne države.

Slovenija se niti ni tako slabo odrezala, če seveda verjamemo v objektivnost ocenjevanja. Pristali smo torej v rumenem na 163. mestu, od najslabšega s številko 1, ki pripada Somaliji  do najboljšega mesta pod številko 178, ki je pripadlo Finski.
 




Po mestu, ki ga zaseda naša država nam torej optimizma ne bi smelo manjkati. Ker pa nas star pregovor uči, da ni vse zlato kar se sveti, se preveč veseliti le ne kaže. Najprej, ker raznim tovrstnim ameriškim razvrstitvam in predvsem njihovi objektivnosti le ne kaže preveč verjeti in drugič, ker sami veliko bolje od njih vemo kako živi in s kašnimi vse težavami ter mukami se danes srečuje večina slovenskih državljanov in državljank. Prav zanimivo bo počakati na naslednjo njihovo objavljeno listo v začetku leta 2015, ker bo Slovenijo ter njene državljane ravno v leti 2014 ponovno zajel  cunami novih davkov in uveljavitev napovedanih ter s strani EU in mednarodnih finančnih centrov zaukazanih reform in socialnih restrikcij. Na katerem mestu se bomo pa takrat znašli pa bomo šele videli.

Očitno pa je, da vsi kriteriji po katerih Američani to listo sestavljajo le nima povsem enake teže in kot kaže razvrstitev posameznih, predvsem evropskih držav, prevladujejo pač tisti kriteriji, ki ameriškim interesom ter razumevanju obvladovanja sveta najbolj ustrezajo. Možno pa je, da Slovenke in Slovenci niti ne vemo kako dobro nam gre. Pa so nam to sedaj morali povedati šele Američani s svojo razvrstitvijo držav, ki so tako ne le slovenskim oblastnim, kapitalskim, finančnim ter političnim elitam, temveč tudi oblastnim elitam EU, ponudili dober dokazni material s katerimi nam bodo ti lahko odslej opletali pred nosom in nam dokazovali v kako velikih in hudih zmotah živimo.

Sodeč po mestu, ki so ga Američani dodelili naši državi, je pri nas torej še široko polje možnosti za zmanjševanje socialnih transferjev, pokojnin, plač, delavskih in drugih pravic, za večanje obstoječih ter uvajanje novih davkov, raznih reform in vseh drugih neolibalnih ukrepov za krepitev pozicij privilegiranih družbenih slojev in posameznikov. Drage Slovenke in Slovenci, še je prostora za ukrepe in reforme ter stiskanje pasu preden bi s 163. mesta padli, recimo, nekje tja do držav me 50. in 60. mestom. Res pa je tudi, da je pot navzdol lažje premagovati kot se vzpenjati tja proti vrhu.

Oglejmo si še druščino držav v naši rumeni skupini. Verjamete v objektivnost te razvrstitve? Malo dvoma nikakor ne more škodovati. Seveda nimam v mislih le rumene druščine, temveč še veliko bolj zeleno.

Celoten seznam razvrščenih držav si lahko ogledate na povezavi:  http://ffp.statesindex.org/rankings-2013-sortable

154 CzechRepublic                                                                                                             












155 Uruguay












156 Japan












157 South Korea












158 Singapore












159 United States












160 United Kingdom












161 France












161 Portugal












163 Slovenia












164 Belgium 













Ni komentarjev:

Objavite komentar