nedelja, marec 31, 2013

So usodo Slovenije že določili?

Vir Finance:

"Slovenija je sedaj na neizogibni poti, da bo morala zaprositi za tujo finančno pomoč, evroobmočje se je po krizi na Cipru ustrelilo v nogo," je za Daily Mail povedal vodja evropskih raziskav na banki Standard Bank Tim Ash. 

"Država je izgubila veliko konkurenčnosti, odkar se je leta 2007 priključila evro območju in to vodi v počasen gospodarski kolaps," pa je dejal analitik danske banke Danske Bank Lars Christensen. "Banke potrebujejo dokapitalizacijo, a v teh časih je težko zbrati denar," je dodal.

Vir Mladina: 

Sedanjo krizo območja evra po oceni Tripathija bolj povzroča politika kot gospodarstvo. Ker jo v jeseni čakajo volitve, nemška kanclerka Angela Merkel spet ni bila pripravljena na kompromise. Podobno so se obnašali tudi na Evropski centralni banki v Frankfurtu in evropski komisiji v Bruslju. Ciprska kriza potrjuje, da je evro dejansko problematična valuta in nič ne kaže, da bo mogoče probleme, s katerimi se sooča, rešiti. Preživetje evra je odvisno od ene same države članice, to je Nemčija, ki je najmočnejša država v EU.

Če sem do prekratkim še vsaj malo verjel v naključja in objektive ekonomske ali politične domače in tuje razloge ter okoliščine  za težave v katerih se je znašla Slovenija, v to sedaj več ne verjamem. Vse bolj sem prepričan, da je Slovenija v načrtih uničenja juga EU povezave in evrskega območja enostavno prišla na vrsto. Našo usodo so načrtovali in dogovorili ter zapečatili že pred časom in to kar so odločili, da se nam bo zgodilo, se nam sedaj očitno tudi bo.

Sploh ni več vprašanje ali je ekipa premierke Alenke Bratušek sposobna sprejeti in izvesti ukrepe, da državo zavaruje pred tem kar nam je namenjeno in ali ima država Slovenija sploh še toliko ekonomske in finančne ter predvsem politične moči, da se zavaruje. Sedaj je vprašanje le še, če bi državi Sloveniji in njeni vladi bilo kaj takega sploh še dovoljeno in omogočeno. Prepričan sem, da ne. 

Slovenijo očitno čaka scenarij zelo podoben temu kar se je dogodilo na Cipru z uvedbo davkov na bančne vloge varčevalcem v slovenskih bankah ter omejitvami razpolaganja z denarnimi depoziti  varčevalcev. Cena denarja, ki bi ga Slovenija morala pridobiti na tujih denarnih trgih naj bi za trikrat poskočila in tega seveda država s svojim skoraj uničenim ter prezadolženim realnim sektorjem in razsutim bančnim sistemom seveda ne more prenesti. S tem so Slovenijo stisnili v kot in jo želijo prisiliti, da po nizkih cenah odproda še tisto kaj je zdravega in uspešnega v gospodarskih sektorjih še ostalo vključno z njenimi naravnimi viri kot so voda in gozdovi.

Sedaj skoraj ni več vprašanje ali skupna valuta in območje evra lahko preživi, temveč je zaskrbljujoče vprašanje le še kako dolgo in s kakšnimi tragičnimi ter usodnimi žrtvami za države juga evrskega področja. Kot navajajo nekateri resni analitiki, območje evra že dolgo ni več klub enakopravnih, ki imajo skupno valuto prostovoljno. Mogoče je to bilo na samem začetku, ker pa so se hitro zatem začele kazati vse bolj nevarne razpoke ter razvojne razlike in se je tudi ugotovilo, da tako zelo velikih različnosti ni mogoče združiti v eno uspešno enotnost, so demokratične prijeme začeli hitro zamenjevati z diktatorskimi in prisilnimi. Gospodarska in finančna kriza ter njuno neuspešno reševanje sta razdelila celotno evropsko skupnost na zapostavljen ter teroriziran jug in na relativno uspešen in privilegiran sever.

Tako kot mnogi strokovnjaki po Evropi si tudi sam že lep čas zastavljam vprašanje kako dolgo bo to še trajalo in kako daleč so elite v Bruslju in v nekaterih severnih državah z Nemčijo na čelu še sploh pripravljene izvajati to uničevalno politiko do juga EU povezave. Enkrat bo tega vsekakor moralo biti konec in kako bo takrat Evropa sploh še lahko funkcionirala ter kaj se bo dogajalo v državah juga? Na to vprašanje nihče ne želi ali ne upa podati odgovora ali ocene kaj vse bi iz tega lahko v kratkem nastalo. Že zdavnaj so namreč bila poteptana in zavržena vsa plemenita načela na katerih je evropska skupnost držav nekoč sploh začela nastajati in se je potem razvijala.

Se Slovenija lahko še reši pred propadom? Menim, da ima prav Slovenija še edina od vseh držav juga, ob Italiji seveda, ki je velika in še v določeni milosti držav severa, možnost, da se zavaruje pred nevarnimi kremplji popolnega uničenja. Ne bom navajal in dokazoval naših ekonomsko finančnih in gospodarskih prednosti pred drugimi nesrečnimi državami juga ter naše relativne majhnosti in mednarodne nepomembnosti, kar nam bi lahko tokrat res pomagalo. Slovenija bi enostavno morala doseči takojšnje politično in vsenarodno soglasje ter zavedanje nevarnosti in posledic, ki nam pretijo in se takoj odločiti za izstop iz območja skupne valute evro ter uvesti nazaj nacionalno valuto tolar. Takoj in brez oklevanja. Med dvema slabima in za državo ter državljanke in državljane usodnima možnostima, je ta še najmanj slaba in ponuja vsaj nekaj upanja, da obstanemo in se sčasoma iz težav tudi izvlečemo. 

Sreča vedno spremlja hrabre in odločne. Tako je bilo ob koncu osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko smo tvegali in se izločili iz takratne Jugoslavije. Sedaj smo se znašli še v veliko bolj tveganih okoliščinah in zgodovinski trenutek od nas zahteva odločnost, složnost ter pogum, da pa tokrat rešimo državo in zavarujemo v njej živeče državljanke in državljane. Ravnajmo tako ali vsaj podobno kot smo ravnali pred nekaj več kot dvajsetimi leti. Takrat smo ustvarjali nekaj novega in sedaj moramo to ustvarjeno zavarovati in ohraniti. Priložnosti za kakšne poznejše popravne izpite skoraj zagotovo več ne bo.





3 komentarji:

  1. Imeli smo možnost in so jo zapravili(Virant, Lukšić, Bratušek in kompani). Kdo v Evropi se bo sploh hotel pogovarjati z našimi prekucnik? Janševo vlado so v Bruslju sprejeli in verjetno bi ji bolj pomagali, kot pa vladi prekucnikov.
    Najbolj smo si pa v dvajsetletni zgodovini škode napravili sami, ker nismo izvedli lustracije. To je bila usodna napaka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši