petek, marec 29, 2013

"Lepa naša" bo vse bolj postajala "lepa njihova"!

Bolj se bliža dan, ko naj bi (lepa naša) Hrvaška postala polno pravna članica EU povezave, bolj se vsakodnevno razkriva čemu vsemu tradicionalnemu so se hrvaški pogajalci že v fazi pogajanj morali odreči in kaj vse žrtvovati, da so izpolnili pogoje za sprejem. Tako kot pred leti Slovenci gredo sedaj tudi naši sosedi Hrvati v povezavo s sklonjeno glavo. Spoznanje kaj vse so oziroma še bodo izgubili in čemu vsemu se bodo še morali odreči, pa bo šele sledilo v naslednjih mesecih in letih po polnopravnem vstopu.

Med prvimi so vik in krik zagnali hrvaški oziroma bolj točno dalmatinski vinarji, ki so šele sedaj bili seznanjeni, da se morajo z dnem vstopa Hrvaške v EU povezavo, odreči imenu Prošek za svoje po posebnem postopku pridelano in tradicionalno vino na katerega so tudi prevej čustveno navezani. Prošek je dalmatinsko desertno vino, ki ga pridelujejo v relativno malih količinah in na  svetovnem ali evropskem vinskem trgu ne vpliva na medsebojna tržna ali cenovna razmerja med velikimi vinskimi igralci. Ker pa je naziv Prošek zelo podoben nazivu vina, ki ga pridelujejo Italijani in ga imajo zaščitenega pod imenom "Prosecco", so seveda ti poskrbeli, da so se Hrvati v pred pristopnih pogajanjih morali nazivu Prošek odpovedati. Da gre za zelo občutljivo domačo Hrvaško zadevo, priča tudi okoliščina, da si hrvaška oblast svojih vinarjev in prebivalcev Dalmacije ni upala prej seznaniti z okoliščino, da se bodo morali imenu Prošek odpovedati.

Je pa to šele začetek neprijetnih presenečenj, ki čakajo naše sosede Hrvate po vstopu v EU povezavo. S 1. junijem bo na vrsti proslavljanje, splošna evforija, veliko demagogije in zavajanja ter velikih obljub in obetov, potem pa sledi obdobje streznitve in hudih razočaranj. Če Hrvati ne bi imeli najlepše morske obale v Evropi in še nekaj drugih pravih turističnih biserov ter naravnih bogastev, bi na vstop v EU še kar nekaj časa čakali in mogoče celo dočakali čas, ko jim ne bi bilo treba vstopiti in bi bila tako rešena lepa njihova in njena naravna bogastva.

Civilni družbi Hrvaške ter njenim nevladnim organizacijam bi z malo zlobe in privoščljivosti, res toplo priporočil, da kar najhitreje naredijo inventuro oziroma popis koliko nepremičnin na jadranski obali imajo v lasti in uporabi znani EU veljaki, ki so v preteklih letih direktno ali posredno sodelovali v pogajanjih s hrvaškimi oblastmi za vstop v EU povezavo, kdaj in kako so do teh nepremičnin prišli in objavijo njihova imena. Prepričan sem, da bodo prišli do zelo zanimivih rezultatov in skozi njih  prepoznali mnoga ozadja, ki so jim danes še  prikrita.







 








1 komentar:

  1. Sem slišal, da bodo naslednje leto Italijani odnesli vse nepremičnine z Balkana v Italijo.

    OdgovoriIzbriši