petek, marec 29, 2013

Kam izginjajo dojenčki ?

V Srbiji že nekaj časa razburjajo javnost prav neverjetne zgodbe o skrivnostno izginulih dojenčkih. Številke, ki se pri tem navajajo so prav neverjetno grozljive. Kar 6000 staršev je že uradno izrazilo svoj bolj ali manj utemeljen sum, da so jim bili novorojenčki v bolnišnicah odtujeni z izgovorom, da so v nekaj urah po porodu umrli in jih starši tako niso smeli več videti. Od navedenega števila prizadetih staršev jih je celo 1500 sprožilo uradne zahteve po preiskavah in sodnih postopkih, vendar doslej doma v Srbiji niso uspeli doseči veliko. Organi pregona in sodni organi so primere zaključevali z različnimi izgovori od tega, da naj bi bili primeri že zastarani pa do razloga, da pač po določenem času ni mogoče zbrati dovolj tehtnih materialnih in drugih dokazov s pomočjo katerih bi se lahko navedbe staršev, da so jim bili dojenčki ukradeni, dokazali in sprožili potrebni preiskovalni in sodni postopki.

Pred časom se je s primerom skrivnostnega izginjanja dojenčkov v Srbiji ukvarjalo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu in srbski državi naložilo, da je ta dolžna prizadetim staršem izplačati primerne odškodnine. S tem je to sodišče dejansko priznalo, da problem obstaja in priznam, da sem kar malo presenečen, da reakcija sodišča ni bila bolj ostra in ni državi Srbiji postavilo veliko bolj konkretnih  ter ostrih zahtev po učinkoviti preiskavi. Prodaja dojenčkov je menda le nekaj drugega kot prodaja droge ali kakšnega drugega prepovedanega blaga. Če to zgodbo s preprodajanjem ukradenih dojenčkov malo primerjamo z raziskovanjem preprodaje človeških organov na Kosovu in v Albaniji in kako "uspešno ?" se obe kriminalni zgodbi razkrivata, potem imamo res dovolj razlogov, da odkrito dvomimo v dobronamernost ter poštenost evropskih sodnih in političnih ter pravnih institucij.

Velika večina staršev, ki sumijo, da so jim otroke ukradli in jih prodali v razne evropske države, to odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice odločno zavrača z utemeljitvijo, da bi s tem, ko bi sprejeli odškodnine v resnici legalizirali krajo in prodajo lastnih otrok. Tega pa v nobenem primeru ne želijo in smatrajo to odločitev sodišča  kot žalitev. Povedali so, da svojih otrok ne iščejo zaradi denarja in da materinstvo oziroma starševstvo nima cene. Kar organizirani prizadeti starši skrivnostno izginulih dojenčkov zahtevajo je, da se državo Srbijo in njene pristojne organe prisili, da fenomen masovnega skrivnostnega izginjanja dojenčkov raziščejo ter se sprožijo ustrezni sodni postopki in krivci primerno kaznujejo. Mnogi zahtevajo tudi, da se jim potem otroci vrnejo. Ta zahteva je sicer razumljiva vendar v praksi skoraj zagotovo v največ primerih neuresničljiva, ker so ali bi bili nekateri od teh ukradenih otrok danes stari že okrog 30 let in bi jih po celotni Evropi bilo zelo težko po tolikem času najti in identificirati.

Že pred veliko časa so se prizadeti starši samoorganizirali in začeli sami in na svojo roko raziskovati  primere sumljivih izginitev njihovih novorojenih otrok. Pri tem so prišli do prav presenetljivih odkritij kako naj bi ta kriminalni posel prekupčevanja z dojenčki potekal in so sami zbrali tudi kar veliko materialnih dokazov. Velike večine novorojenčkov matere sploh naj ne bi videle, ker so jih takoj po porodu odnesli in potem čez nekaj ur starše obvestili, da so dojenčki zaradi različnih vzrokov umrli. Nabor teh vzrokov, ki jih je medicinsko osebje navajalo kot vzrok smrti dojenčkov, je bil kar obširen od tega, da so se dojenčki rodili z hudimi okvarami pa vse tja do raznih drugih. Staršem so povedali, da so dojenčke takoj po smrti dali odpeljati v pogrebno podjetje, ki naj bi jih pokopalo. Pozneje in to po preteku kar veliko časa, so organizirani starši v svoji preiskavi ugotovili, da trupelca mnogih dojenčkov do pogrebnega podjetja nikoli niso prispela in so tako dojenčki skrivnostno izginili na poti od porodnišnice pa do pogrebnega podjetja. Obstaja pa tudi utemeljen sum, da je bilo v tej nesrečni zgodbi soudeleženo tudi to pogrebno podjetje, ker je v 2000 primerih staršem zatrjevalo, da so dojenčke pokopali, vendar grobovi niso označeni in tudi dokumentacija o teh pokopih ni več popolna. Do podobnih ali enakih  ugotovite do katerih so se dokopali prizadeti starši, sedaj prihajajo tudi uradni srbski preiskovalni organi, ki so končno le začeli nekaj na tem delati in raziskovati.

Po tem kolikor so uspeli doslej raziskati se utemeljeno sumi, da so se dojenčki prodajali v Švedsko, Dansko, Nizozemsko, Francijo in celo v ZDA. Naročniki otrok naj bi bili premožni in zelo ugledni državljani teh in verjetno še katerih drugih držav. Nekateri naj bi bili celo iz krogov politike in uspešnih poslovnih ter intelektualnih okolij svojih držav. Kdo vse  pa so lahko bili "prodajalci" pa seveda lahko zaenkrat le ugibamo. Da so bili vpleteni zdravniki in drugo zdravstveno osebje v bolnišnicah v katerih so nesrečne ženske rojevale je seveda jasno. Brez njih tega že kar masovnega zločinskega trgovskega posla seveda ne bi bilo. Kdo pa so bili ljudje in organizacije, ki so zunaj zdravstvenih ustanov skrbele za potrebno in zelo zahtevno logistiko, iskali naročnike, "dobavljali robo" in skrbeli za finančne transakcije, pa bi se sedaj moralo šele raziskati in odkriti.

Celotna zgodba dobiva v Srbiji vse širše razsežnosti in se je sedaj ne bo dalo kar tako pomesti pod preprogo in sumnjičavih staršev domnevno ukradenih in prodanih otrok utišati. Še posebej, ker se  nekaj podobnega ali celo še veliko bolj zloveščega začenja odkrivati tudi v Španiji. O čemer pa bodo mediji v kratkem gotovo še veliko pisali in razkrivali kaj vse pa naj bi se tam dogajalo in kdo vse naj bi bil soudeležen.

















1 komentar: