ponedeljek, marec 04, 2013

Preti nam ekonomski spopad Alenke in slovenskih gospodinj!

Že Janševa vlada je v zadnjem času, nekam plašno sicer, napovedovala možnost dviga DDV, da si državni proračun malo opomore. Sedaj, ko je vladno žezlo začela prevzemati Alenka s kratkim krilom, tudi ona, pa tudi nekam plašno, omenja možnost dviga stopnje DDV. Prav vsi pa ob tem ne pozabijo povedati, da je to pošten davčni ukrep, ki naj nikogar posebej ne bi prizadel, bi pa v državni proračun prinesel nekaj nujno potrebnih milijonov dodatnih denarcev. Verjetno gre za kako novo davčno pogruntavščino slovenskih oblastnikov, ki bo morebiti celo kdaj nominirana za Nobelovo nagrado za ekonomijo, ker sam še nikoli nisem slišal za davek, ki ne bi nikogar udaril po žepu.

Za domače finance in nabave ter porabo je pri nas doma zadolžena žena. Budno spremlja napovedi o povišanju DDV in pri tem pridno z zaskrbljenim ter jeznim izrazom na licu klika po kalkulatorju in primerja cene v Sloveniji s tistimi v Avstriji. Čeprav po stroki žena ni ekonomist, ji na tem področju niti do gležnjev ne seže prav nobeden od znanih in gostobesednih slovenskih ekonomistov. Tako je danes sprejela nujne preventivne ukrepe in izdala že prve ukaze, ki se jih bo v naši družini moralo spoštovati v primeru, da Alenka dvigne DDV v slovenski državi. Kupovalo se bo v trgovinah v sosednji Avstriji, ki so od našega domovanja oddaljene skoraj toliko kot kake večje naše slovenske.  Pri tem me je jezno pogledala in pripomnila, da naj se od svojih dolgoletnih načel, da striktno kupujemo v Sloveniji in slovensko kar poslovim in nanje pozabim, ker se o tem ne bo razpravljalo. Sem lahko le molče prikimal in se brez besed uklonil. Takoj mi je bilo jasno, da gre pri tem ženinem ostrem  ukrepu za prvi varčevalni ter povratni udarec proti napovedanim ukrepom nove slovenske premierke Alenke. Čas bo pokazal katera je bolj trmasta in katera bo na koncu uspešnejša in katere mandat bo trajal dalj časa. Res si želim, da bi bila Alenka dovolj modra in me ne bo nagnala v Avstrijo, ker imam Slovenijo neprimerno rajši.

Roke pa si manejo tudi že mali obrtniki in z njimi seveda tudi vsi mi, ki jih bomo morali najemati, da nam doma kaj strokovno postorijo ali opravijo. Brez računa in obračuna DDV je seveda cena storitve ali usluge že danes precej nižja in bo v primeru povišanja DDV tako v prihodnosti tudi še krepko bolj nižja. Na tem področju moja beseda proti ženini ne bo veliko veljala. Prav malo jo ganejo in zanimajo moja domoljubna načela o obveznosti plačevanja davkov in požvižga se na tisti znani Kennediyev rek, ki pravi, da se  ne sprašuj kaj lahko država naredi zate, temveč se vprašaj kaj ti lahko narediš za državo. Ko ji to omenim, žena le jezno zamahne z roko in mi zabrusi, da naj mi pa potem tisti moj Kennedy in Alenka  plačujeta  položnice in me oblačita ter hranita.

Vladna Alenka ima tako očitno veliko težavo, ker Slovenija s svojo najdaljšo mejo meji na Avstrijo in bo očitno veliko slovenskih gospodinj, ki so vsaj malo podobne moji dragi ženi, odločilo, da se bo kupovalo preko meje in bodo ob vsem tem še grdo zlorabljale svoje ženske čare in šarm, ter namigovale obrtnikom, da za opravljeno delo ali storitev ni potrebno pisati računov. Žabe pa tako ni potrebno siliti v vodo. Grožnje z inšpektorji ter visokimi kaznimi na področju zatiranja dela na črno ali šušmarstva, kot temu rečemo pri nas doma, še nikoli doslej niso bile posebej učinkovite in niso dale zadovoljivih rezultatov. Upam, da se Alenka vsaj tega zaveda in bo to imela v mislih, ko bo pisala predlog za povišanje DDV.  Občani kot naročniki malih strokovnih del in storitev obrtnikov in obrtniki sami, so namazani z vsemi mažami ter neverjetno iznajdljivi in inovativni, pa so tako doslej še vedno bili kar nekaj korakov pred državo in njenimi zakoni ter inšpekcijskimi službami.

Sam pa seveda v tem konfliktu nimam izbire in me tudi nihče nič ne vpraša. Znašel sem se med dvema ognjema, ko nekako razumem Alenko, ki mora zagotoviti funkcioniranje države in za to rabi denar ter razumem tudi svojo ženo in mnoge druge slovenske gospodinje, ki za funkcioniranje ter preživetje svojih družinin tudi nujno potrebujejo denar. Če se bom moral odločati med Alenko in ženo, se bom seveda  odločil za ženo, čeprav je tudi Alenka kar simpatična dama. Ko se na ekonomskem področju zgrabijo ženske, jo moški praviloma potegnemo kratko in še kake velike izbire nam praviloma ne pustijo. Kaj hitro se lahko pripeti, da bo Alenka na koncu s svojim dvigom DDV v državni proračun zbrala manj denarja kot ga je pred dvigom DDV. Koristi pa bodo imeli le avstrijski trgovci ter iznajdljivi mali obrtniki in kratkoročno seveda nekaj malega tudi slovenske gospodinje.

1 komentar:

  1. Dvig DDV za državljane s 500 Euri plače, ne bo pretirano prizadel, kajti "zapravijo lahko le 500 EUR na mesec in 2% od 500 Eur je 10 EUR!
    Dve škatli cigaret manj,za tiste ki kadijo, 1 Lotto listek z Lotkom, kjer ni šans, da boš zadel! Ne jokat! Jokamo lahko le zato, da ta tako zbran denar ne bo in ni šel v prave namene!
    Nekateri so ga že izvozili na Ciper, Lichtenstein,...
    zakaj tem državam "pralnice umazanega denarja" nihče ne zapre?!

    OdgovoriIzbriši