nedelja, marec 31, 2013

Kaj Slovenci vemo o Severni Koreji?

Povprečen Slovenec o tej skrivnostni deželi ve zelo malo. Le toliko in to kar lahko prebere oziroma sliši v slovenskih medijih in tisti, ki malo bolje obvladajo še kak drug tuj jezik, še v tujih. Slednji seveda v tem primeru niso veliko na boljšem, ker vsi mediji, tako slovenski kot tisti v preostali Evropi ali ZDA, orkestrirano o tej nesrečni deželi pišejo enako ali vsaj zelo podobno.

Sprašujem se, kaj se je v Severni Koreji v zadnjih nekaj mesecih zgodilo tako zelo dramatičnega, da se je naenkrat in nevarno spremenila retorika vodstva te države? Ko je Severna Koreja pred časom dobila novega mladega voditelja, smo v medijih lahko prebirali kar optimistične novice in veliko stvari je kazalo, da država  počasi stopa na pot postopnega osvobajanja starih spon in kaže navzven proti svetu veliko prijaznejši obraz. Tako smo videli celo novo prvo damo in prebirali o naraščaju, ki naj bi bil na poti in še kar nekaj takšnih novic, ki jih predvsem zahodnjaki radi vidijo in slišijo, se je dalo prebrati. Naenkrat je bilo nekam v ozadje potisnjeno poročanje zahodnih medijev o stalnem vojnem stanju z Južno Korejo, omililo se je sataniziranje Severno Korejske državne politike in vojske, ni se več toliko pisalo o lakoti, ki jo trpi tamkajšnje prebivalstvo in ne o kanibalizmu o katerem se je občasno tudi nekaj poročalo. Svetu se je torej začel kazati nek nov in veliko prijaznejši ter bolj optimistični obraz dežele. Gotovo je zahod za takšno spremembo poročanja in prikazovanja Severne Koreje imel neke razloge.

Kar preko noči pa se je naenkrat vse spremenilo. Začelo se je poročati le še o konfliktih Severne z Južno Korejo za katere so seveda krivi izključno Severni Korejci,o  potopljenih vojaških ladjah, napadih na nek otok, Južno Korejskih žrtvah, o njihovih skrivnih programih za izdelovanje atomskega orožja in preizkusih z raketami dolgega dosega, ki lahko nosijo jedrske konice. Južni Korejci so takoj s svojimi zavezniki ZDA organizirali velike vojaške vaje in mestu ter svetu razglasili, da je Severna Koreja čez noč postala največja nevarnost in grožnja ne le svoji sosedi Južni Koreji, temveč celo svetovnemu miru. Severna Koreja pa naj bi se odzvala s prav presenetljivo vojaško hujskaško in grozečo retoriko ter pretrganjem stikov s svojo južno sosedo, začela glasno rožljati z orožjem ter v svet naj bi  pošiljala že prav slaboumne grožnje ZDA.

Stanje vojnega duha naj bi se  pripeljalo do samega vrhunca in le mala iskrica je potrebna, da se na polotoku začne uničujoča jedrska vojna. V tem medijskem mesarjenju informacij sem hitro začel pozornost od tega kaj vse naj bi govorili, počeli, načrtovali in s čim grozili Severni Korejci, svojo pozornost usmerjati v reakcije sosed Severne Koreje predvsem Rusije, Kitajske in Japonske ter najbolj ogrožene Južne Koreje. Z enim očesom pa sem se oziral na reakcije OZN in njenega Varnostnega sveta ter nekaterih drugih njenih organov. Pred nami je torej velika nevarnost jedrske vojne, ki bi imela grozovite in tudi nepredvidljive ter zelo dolgoročne učinke na prebivalstvo ne le v obeh v vojno vpletenih državah, temveč tudi na prebivalstvo ter okolje v vseh navedenih in drugih sosednjih držav ter celotni regiji. Mogoče celo še veliko širše. Pa pri tem nekega velikega vznemirjenja ali kakih pričakovanih ukrepov, politični aktivnosti in dejanjih ni zaznati ali čutiti ne pri Rusih, ne pri Kitajcih ali Japoncih in ne pri ostalih sosednjih državah v regiji ter ne v OZN.

Ko so pred časom Izraelci in Palestinci iz Gaze izmenjali nekaj raket in drug drugega malo izzivali ter strašili, je Varnostni svet OZN skoraj neprestano zasedal,  so predstavniki velikih in na tem svetu za mir zadolženih držav, neprestano potovali, se sestajali, iskali "mirne" rešitve, malo grozili enkrat enim pa potem še malo drugim, čeprav ni bilo najmanjše grožnje po kakšnem jedrskem spopadu. Kaj se torej v resnici dogaja na tem eksplozivnem korejskem polotoku? Scenarij dogajanj me prav grozljivo spominja na nekatere v bližnji preteklosti že videne. V ZDA pravijo, da grožnje jemljejo zelo resno in Rusi izjavljajo, da pri spremljanju dogodkov ne morejo ostati hladni in Evropejci so seveda ponovno le zaskrbljeni. Je vse to dovolj za preprečitev jedrskega spopada, če je ta res realen in mogoč?  So za nevarne razmere v tem delu sveta res krivi izključno in samo Severni Korejci? Ali bodo le še ena žrtev preurejanja sveta in porazdelitve vplivov ter moči velikih igralcev?

Ni komentarjev:

Objavite komentar