petek, maj 10, 2013

Najpopularnejša pesem v letu 2013 na Slovenskem!

                      Hej brigade!

Hej brigade hitite, razpodite, zatrite požigalce slovenskih domov!
Hej mašinca zagodi , naj odmeva povsodi Naš pozdrav iz svobodnih gozdov!
Hej mašinca zagodi , naj odmeva povsodi Naš pozdrav iz svobodnih gozdov!

Kje so meje, pregrade za slovenske brigade?
Ne, za nas ni pregrad in ne mej!
Po slemenih oblačnih in po grapah temačnih
Vse od zmage! do zmage naprej!
Po slemenih oblačnih in po grapah temačnih
Vse od zmage! do zmage naprej!

Čez poljane požgane tja do bele Ljubljane
Naša vojska prodre kot vihar!
Dokler tu so brigade, kdo zemljo nam ukrade,
na Slovenskem smo mi gospodar!
Dokler tu so brigade, kdo zemljo nam ukrade,
na Slovenskem smo mi gospodar!

Pesem slovenskih partizanov, ki je po dolgih letih ponovno postala najpopularnejša med ljudmi vseh generacij in doživlja svoj preporod. Poslušalci izvajalce pesmi nagrajujejo z gromkimi aplavzi in tudi sami zraven zapojejo. Ob Avsenikovi instrumentalni "Golici", Slakovi "V dolini tihi", je sedaj še partizanska "Hej brigade" postala najbolj zaželena in najraje poslušana pesem med velikim delom Slovenk in Slovencev. Zagotovo je v tem letu ne bo tako lahko presegla nobena druga, ki bi bila tako zaželena in rado poslušana ter tako toplo in z navdušenjem sprejeta pesem na raznih prireditvah kulturno političnega značaja kot prav Hej brigade. 

Partizanske pesmi so že pred časom uredniki radijskih in TV programov ter organizatorji raznih proslav umaknili s programov. Nekaj zaradi bolj ali manj prikritih zahtev politikov in cerkve in nekateri ker bi radi bili sodobni ter moderni in v toku z novimi časi. In tako kot se to v življenju pogosto pripeti, da ko nekdo skuša nekaj na silo potisniti pri ljudeh v pozabo ali ko režim nekaj celo bolj ali manj odločno prepoveduje, se tisto kar je ljudem všeč in imajo radi ali celo čutijo neko notranjo potrebo po tem, vrne in zažari v novem ljudskem navdušenju.

Hej brigade je uporniša pesem in danes je čas, ko se pri Slovenkah in Slovencih ponovno prebuja njihov na silo zatrt uporniški duh in njihova svobodomiselnost.  Narodu ni potrebno govoriti ali mu dokazovati, da je v nevarnosti njegov obstanek in mu pretijo velike nevarnosti z raznih strani in še najbolj iz EU ter nekaterih drugih centrov ekonomske in finančne moči, ker ljudstvo to samo začuti in  podzavestno zazna ter se začne spontano na to tudi odzivati. Še posebej mali narodi, kot je Slovenski, imajo ta notranji občutek izredno razvit, ker so se prav zaradi njega skozi dolgo zgodovino tudi uspeli obdržati ter kot narod preživeti.

Slovenci se prav nikoli,  tako v preteklosti kot tudi danes, nismo mogli preveč zanašati na zunanje prijatelje in kakšne posebej zanesljive zaveznike. Tudi ne na svojo veliko množičnost ali svojo veliko vojaško moč. Nismo mogli nikoli biti politično, gospodarsko ali finančno največji  in vplivni, temveč smo svojo energijo upora in boja za narodovo preživetje in obstanek, vedno črpali iz tega nezmotljivega notranjega občutka preteče nevarnosti in svojo vsenarodno uporniško vezivo vedno našli v  lastni kulturi. 

Partizanska pesem Hej brigade je tako izplavala iz naše uporniške zgodovinske in kulturne narodove zakladnice ter zaživela prav času, ko narod ponovno čuti, da je ogrožen. Z izpovednim sporočilom te pesmi in njenim ponovnim posvajanjem, slovenski narod posredno tudi tokrat sporoča vsem, da uporniški duh v njem še živi. Živi vsak dan bolj. Vrnile pa se bodo tudi še mnoge druge na silo zamolčane in prepovedane slovenske partizanske ter druge uporniške pesmi.



Ni komentarjev:

Objavite komentar