sobota, maj 04, 2013

Današnji evropski neoliberalizem utira pot vrnitvi fašizma!

Fotografija je posneta danes v Budimpešti
Madžarska, Budimpešta danes, 04.05.2013

V glavnem mestu Madžarske, v Budimpešti, je danes skrajno desničarska in tretja po moči v madžarskem parlamentu, stranka Jobbik - gibanje za boljšo Madžarsko,  organizirala protižidovski miting in ga "okrasila" z grozečo neonacistično ikonografijo. Današnji dan so seveda izbrali, ker se jutri v Budimpešti začne sestanek Svetovnega židovskega kongresa.

Madžarska oblast in predvsem policija, naj bi se baje trudili, da do tega fašističnega današnjega mitinga ne bi prišlo in naj bi ga uradno celo prepovedali, pa očitno v svojih prizadevanjih nista bili najbolj uspešni. Ker je policijsko prepoved mitinga odpravilo sodišče v Budimpešti in fašistično norenje dovolilo. Nekateri mediji sedaj poročajo, da je premier Viktor Orban notranjemu ministru naročil, da naj kljub sodni odločitvi izkoristi vsa pravna sredstva in nekako blokira miting.

Orbanovo javno blefersko naročilo ministru, ki je bilo zagotovo namenjeno bolj svetovni in evropski demokratični javnosti kot pa ministru, seveda v praksi ni delovalo, ker policija ni mogla potem več kaj veliko storiti in je lahko le nemo opazovala protižidovsko hujskaško izživljanje nekaj več kot tisoč madžarskih desničarko fašističnih skrajnežev.

Madžarska seveda ni osamljen primer evropske dežele kjer se fašizem na veliko vrača in postaja vedno bolj agresiven in nevaren. Je pa dovolj zgovoren primer neverjetne tolerance in pasivnosti evropske demokratične javnosti, ki se očitno ne zaveda prihajajoče nevarnosti ali pa gre pri vsem tem še za kaj drugega in veliko bolj nevarnega ter dolgoročno usodnega. Ekonomska in finančna kriza ter način kako se Evropa s tem spopada, sta prav idealna za rojevanje novih fašističnih organizacij v premnogih evropskih državah. Še najbolj v nevarnosti so prav države juga EU povezave, ki jih Bruselj ob asistenci in pod pritiski držav severa EU povezave ter mednarodnih finančnih in drugih institucij vse bolj stiska ter prebivalstvo teh dežel peha v neverjetno bedo in siromaštvo. V teh deželah fašistično desničarske organizacije in stranke postajajo vse bolj agresivne in uspevajo mobilizirani vedno več ljudi.

Prav nobena država v EU ni imuna na pojave fašizma in v prav vseh takšne organizacije tudi najdemo. V državah severa EU povezave se delajo danes še malo neumne ter se sprenevedajo in svoje fašistične organizacije prikazujejo kot neko izumirajočo preteklo ter nenevarno ideološko eksotiko. Vendar razmere v deželah juga EU povezave kažejo nekaj povsem drugega in politika njihovih fašističnih  organizacij, prežeta z duhom proti židovstva ter proti tujcem nasploh, postaja vse bolj glasna in agresivna ter močna.

Očitno se počasi tudi že izteka čas le prijaznega neprestanega opozarjanja na nov pojav ter razraščanje fašizma in se bo potrebno s tem nevarnim družbeno ideološkim pojavom spoprijeti odločneje. To kar danes počne neoliberalna politika Bruslja je le prilivanje olja na ogenj krepitvi in razraščanju fašističnih gibanj in organizacij. Tudi v Sloveniji cepivo proti domačemu fašizmu že nekaj časa več ne deluje in naš imunski sistem je pred sesutjem. Prav bi bilo, da se tega še pravočasno zavemo in ukrepamo ter se izognemo vsemu kar je ta nerod nekoč že prestal in pretrpel. Neoliberalizem je enako fašizem, sem pred časom tukaj že zapisal in ta današnji v Madžarski ter mnogi drugi dogodki v EU ter svetu, mi  to le potrjujejo. Pozabite na "rdeče fašiste" in se raje posvetite pravim in zelo nevarnim fašistom, ki jih danes krasi ta značilnost, da nikakor ne želijo priznati ponotranjenja fašističnih načel in ideologije ter se na zunaj mažejo z demokratičnimi barvami.









1 komentar:

  1. hmmmm, pizda, pa nisem opazil, da bi avstrici,nizozemci, angleži, skandinavci, celo američani, singapurci, avstralci, japonci.....ziveli pod fašizmom.....
    take bedarije lahko trobite samo taki loleki, ki teh držav niste probali od blizu.......
    ....pejte mal po svetu no.....za začetek....

    OdgovoriIzbriši