petek, februar 01, 2013

Sedaj se iz J. Janše javno nočujejo celo že njegovi največji verniki!

Vir: spletna stran VEČER, 31.01.2013

Na spletni strani Večera poročajo o javni tribuni Zbora za republiko, ki so jo sinoči organizirali v Lenartu v Slovenskih goricah. Kot poslušalci in zadolženi za glasno ploskanje, so v glavnem bili člani lokalnih odborov SDS, nekaj županov, pa še kakšen poslanec. Kdo je ali so bili ti poslanci poročevalec ne pove. Prepričan sem, da je bil skoraj gotovo prisoten tudi meni najdražji poslanski gromovnik Marijan Pojbič, ker brez njega bi ta lenarška seansa le težko minila.

Elito, ki jo je v Lenart poslal Zbor za republiko, pa so zastopali, zadnje čase zelo aktiven  moralni teolog Ivan Štuhec, vidni član SDS in nekdanji poslanec France Cukjati ter Andreja Valič Zver, žena evropskega poslanca in pogorelega predsedniškega kandidata Milana Zvera.

Eno najbolj krepkih trditev pa se je na tej javni tribuni v Lenartu znebila prav Andreja Valič Zver, ko je Janeza Janšo označila za vrhunskega stratega in politika, ki sodi v druščino slovenskih velikanov kot so bili general Rudolf Maister, oče slovenskega naroda Primož Trubar in osamosvojiteljski politik Jože Pučnik. Sicer vso priznanje  pokojnemu dr. Jožetu Pučniku, vendar tudi njega ni mogoče prav z ničemer postavljati ob bok Maistru in še manj Trubarju. Janez Janša pa seveda v druščini vseh teh treh zgodovinskih osebnosti res nima kaj za iskati. Pa tudi Pučnik o Janezu Janši naj ne bi  imel ravno bleščečega mnenja in bi se verjetno danes v njegovi druščini počutil precej nelagodno. Še najmanj pa bi Janšo lahko primerjali z Maistrom in Trubarjem, ker bi vsakršna takšna zgodovinsko popačena ter politikantska in skrajno neobjektivna primerjava, prej mejila na javno norčevanje iz Janeza Janše kot pa na dajanje kakšnega vrednostnega zgodovinskega priznanja.

Ni pa to prvič, da si javno pomembne ter izobražene gospe in gospodje  "iz mesta", ki ob vsem še zasedajo kje kakšna vidna in častna mesta v političnih,  državnih ali cerkvenih institucijah, ko pridejo "na deželo", predstavljajo, da so prišli med napol pismeno in malo butasto ter precej nevedno rajo in se temu svojemu občutku primerno potem tam tudi obnašajo in govorijo. Kar nekam težko verjamem, da bi se Valičeva bila sposobna kakšne takšne bebave izjave znebiti kje tam v Ljubljani, Mariboru ali v Kopru, tudi, če bi predpostavljala, da v dvorani sedijo sami isto misleči, ki pa v dobršnem delu v izobrazbi, splošni razgledanosti ter na družbeni lestvici vplivnosti, kaj veliko ne zaostajajo zanjo.

Malo bolj bi pa Valičeva le morala ceniti sebe in svoj strokovni ter osebni ugled in premisliti kaj kje blekne, tudi če predpostavlja, da so poslušalci na ravni, ki ji po njenem  zagotavlja, da bodo vsako njeno izrečeno misel vsrkali, kot puščava kapljico vode. Verjamem, da je s to zgodovinsko primerjavo želela povzdigniti lik in delo Janeza Janše in ga tako pred prisotno publiko uvrstiti med nesmrtne slovenske velikane preteklosti in sedanjosti. Dosegla pa je prav nasprotno in se razumni ljudje ob njeni izjavi lahko le prizanesljivo nasmehnejo ter zamahnejo z roko in si seveda mislijo svoje.













1 komentar:

  1. A res ? Na Vročem stolu je bilo 79 % tistih, ki so poklicali proti temu, da Janša pade ! Sic !

    OdgovoriIzbriši