sreda, februar 13, 2013

Odkod ti nesrečni grafiti?



 "Janša, fojba te čaka"








Nova Gorica – »Fotografija je z Bevkovega trga v Novi Gorici. Grafit je neprimeren in je vreden obsojanja. Čeprav je ime, komu je grafit namenjen, večkrat prečrtano, je jasno razvidno, koga pošiljajo v fojbo – predsednika vlade Janeza Janšo

Ob pojavu vsakega takega ali podobnega grafita se sproži plaz prav čudnega  in skrajno neiskrenega moraliziranja, pritlehnega politiziranja in hudega sprenevedanja. Kaj ste pa pričakovali? To kar sejete občasno tudi žanjete. So morebiti avtorji tega in drugih podobnih grafitov spravili to državo na sam rob eksistenčnega preživetja, razdelili ljudstvo s svojimi delitvami na klerofašiste in leve  fašiste, vzpodbujali narodni kulturni spopad ter potvarjali zgodovino? So avtorji teh grafitov mogoče z državnih proslav nagnali veterane druge svetovne vojne in njihove prapore ter skušali nasilno spreminjati državno himno? So avtorji teh grafitov sto tisoče državljank in državljanov pahnili v revščino in bedo, iz njih naredili brezpravne kapitalistične tlačane in sužnje, jim uničili delovna mesta v gospodarstvu ter ogrozili delovna mesta v javnem sektorju in jim na sam rob prepada pripeljali celo državo in tako ogrozili narodov obstoj? So avtorji teh grafitov temu ljudstvu uničili sedanjost in prihodnost?

Kakšne reakcije preprostega nesrečnega ljudstva na aktualna politična, ideološka, gospodarska in druga dogajanja v državi pa ste pričakovali? Časi ogromnih množic sklonjenih glav, ponižno trpečih in naivno verujočih v besede političnih in ideoloških elit, so očitno pri kraju. Ko so se v preteklosti rušili in mazali partizanski spomeniki in pisali razni žaljivi in tudi grozeči grafiti proti nekdanjim politikom in preteklim časom, ko se je javno pljuvalo in zaničevalo njihove dede in očete ter njihove grobove, so bile reakcije državnih in družbenih dušebrižnikov veliko bolj mile ali pa jih sploh ni bilo. 

Ne gre za to, da bi pritrjevali piscem teh grafitov in jih morebiti celo odobravali. Gre predvsem za to, da se potrudimo razumeti zakaj do takšnih grafitov sploh prihaja, kaj vzpodbuja ljudi, da jih pišejo in kaj želijo v resnici z njimi sporočiti na ta način? Se ne bi morebiti vprašali, kaj če ti in tisoče drugih nima možnosti, da na drugačen in učinkovit način izrazijo svoj revolt, bes in jezo ter žalost nad stanjem v katerega so jih
pripeljale slovenske politične in ideološke elite. Mogoče pa želijo biti končno že enkrat slišani, opaženi ter kot državljanke in državljani tudi upoštevani in cenjeni. To je nenazadnje tudi njihova pravica. Mogoče tudi ne želijo več biti le brezoblična protestirajoča množica na trgih  v Mariboru in Ljubljani, temveč želijo individualno, samostojno in svobodno, na nek čisto svoj način, izraziti svoja čustva in misli ter nasprotovanje in upor proti ekonomskemu, pravnemu, socialnemu,  političnemu in ideološkemu nasilju, ki ga nad njimi ter vsemi nami izvajajo razne slovenske elite.


 

2 komentarja:

  1. Si še ena ovčica, ki te vlečejo levo in desno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odloči se vendar, kam me to vlečejo? V levo ali v desno? Razsvetli me in hvaležen ti bom.
      LP

      Izbriši