ponedeljek, februar 04, 2013

Prekmurska SLS naveza in kaj dela minister za gospodarstvo ?

Radovan Žerjav, minister za gospodarstvo in predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) v odstopu, je politik, ki ga slovenski mediji ne omenjajo ravno pogosto. Nekako se izogibajo pisanju o njegovih notranje strankarskih zapletih, ki jih ni manj kot v kakšni drugi politični stranki in še manj pišejo o kakšnih njegovih uspehih kot ministra za gospodarstvo. Pravzaprav o tem ne pišejo skoraj nič in tudi sam v svojih javnih nastopih o tem kaj veliko ne pove. O vseh drugih ministrih ter njihovih uspehih ali neuspehih lahko dnevno kje kaj preberemo, le o Radovanu Žerjavu in njegovem ministrstvu za gospodarstvo skoraj nikjer nič. Kakor, da ministrstva za gospodarstvo in ministra sploh ne bi imeli. Javnomnenjske ankete pa ga kljub temu, ali morebiti ravno zaradi tega, uvrščajo izredno visoko.

Pred kratkim smo sicer lahko nekaj malega prebrali o tem na kako sumljiv način naj bi njegova žena dobila zaposlitev na Zavarovalnici Triglav v Murski Soboti. Pred tem pa tudi kako je iz stranke pometal črnomaljskega župana Fabjana, pa mariborskega Kanglerja in predsednika ZZS Vriska. Javnost mu je takrat seveda ploskala in te njegove strankarske kadrovske poteze odobravala. Nekateri pa so že takrat namigovali, da iz stranke letijo le tisti, ki mu niso blizu in bi ga lahko kakor koli ogrožali ter tisti, ki jih je bilo potrebno iz stranke zabrisati zaradi želje kakšnega od Žerjavovih političnih prijateljev oziroma partnerjev.

Šele v zadnjem času pa so začeli bolj glasno opozarjati na navezo med Žerjavom in njegovim prekmurskim rojakom Marjanom Maučecem. ki je do nedavnega bil sekretar Državnega sveta.

Mnogi v Pomurju in predvsem v njegovem rodnem Prekmurju so se spraševali in se niso mogli načuditi, kako je Maučec sploh lahko postal sekretar Državnega sveta, ko pa naj bi imel že takrat na glavi ogromno masla in je nekatere njegove posle raziskovala policija in se je njegovo premoženje prodajalo na dražbah. Še danes se občasno med tamkajšnjimi ljudmi postavlja vprašanje kdo so v resnici bili veliki in močni botri v sami SLS kot tudi zunaj nje, ki so Maučecu varovali hrbet in mu omogočili, da se obdrži na površju? Malo bolje informirani pravijo, da se ima Žerjav prav Maučecu in njegovim povezavam v SLS zahvaliti, da je postal najprej minister v prvi Janševi vladi in potem še predsednik stranke SLS.

Govorice o navezi Žerjava in Maučeca, ki se že dalj časa širijo predvsem po Prekmurju, so sedaj našle pot tudi že v lokalne medije. Sicer še precej boječe in zelo previdno kakor, da bi se pisci in njihovi uredniki nečesa bali ter si ne bi prav upali povedati oziroma zapisati tega kar tako ali tako skoraj vsi že dolgo vedo. O Maučecu in njegovih sumljivi ter zavoženih poslovnih "hokus-pokusih" se je pred časom veliko pisalo in potem, ko je prevzel vidno funkcijo v DS, v glavnem potihnilo. Sedaj so začele na dan prihajati še nove zanimive zgodbe o sumljivih poslovnih telovadbah Maučecevega sina in o tem, da naj bi prav Radovan Žerjav s svojo avtoriteto predsednika stranke SLS in ministra za gospodarstvo, varoval hrbet obema.

Najbolj zanimive zgodbe o tej prekmurski navezi pa prihajajo prav iz  vrst nekaterih malo bolje informiranih članov stranke SLS, ki pa v glavnem niti ne izhajajo iz prekmurskega ali pomurskega okolja. Bolj se približuje kongres stranke SLS na katerem naj bi se Žerjav poslovil z mesta predsednika stranke, bolj živo in zanimivo postaja. Razne interesne skupine v SLS so se začele prebujati in iskati svoje priložnosti ter si zagotoviti vpliv v po kongresni SLS ter tako seveda tudi v slovenskem političnem prostoru.

Bolj kot ta notranja interesna strankarska prerivanja in boj za moč ter vpliv v SLS, me danes prav zares zanima Žerjavova uspešnost kot ministra za gospodarstvo. Janša o tem ne črhne niti besede, v razpadajoči koaliciji o gospodarskem ministrstvu in kaj tam sploh počnejo, delajo ter s čim se ukvarjajo, ni slišati nič. Tudi mediji Žerjava sprašujejo vse drugo le o njegovem delu kot ministra skoraj nič. Pravzaprav iz medijev zvem več o tem kaj dela ali vsaj naj bi delala Novakova kot ministrica za Slovence po svetu. Pa gre za popolnoma nepomembno in tudi nepotrebno ministrstvo. Ministrstvo za gospodarstvo pa je prav v današnjih kaotičnih razmerah eno ključnih, o delu in projektih katerega bi morali vsakodnevno prebirati, se o tem pogovarjati, ga vrednostno in kvalitativno ocenjevati in če je potrebno, se o njegovih ukrepih ter aktivnostih tudi pošteno in produktivno prepirati. Tako pa o delu tega ministrstva vse od začetka mandata te vlade pa do danes nismo mogli prebrati ali slišati skoraj nič. Edino kar vemo je, da to ministrstvo obstaja in ima ministra, ki je Radovan Žerjav.





Ni komentarjev:

Objavite komentar