sobota, avgust 24, 2013

Tako se iz starih nesreč naroda tlakuje pot v nove!

 Naslov bi lahko glasil tudi: Kako so dokončno ubili slovensko nacionalno spravo! Dogodki, ki smo jim že nekaj let v Sloveniji priča, le dokazujejo, da z narodno spravo v tej deželi nikoli ni bilo resno mišljeno in da je ta tema vsem služila za nizkotno politikantstvo ter zavajanje ljudi. Namesto, da bi se slovenska strankarska politika, intelektualci, kulturniki, izobraženci, pripadniki raznih novih elit , povezav in omrežij, RKC in druge vplivne skupine ter posamezniki ukvarjali z živimi in mlado državo ter bodočnostjo tistih, ki šele prihajajo, so se ves čas ukvarjali z mrtvimi.

Tako se je ideološko zaslepljeno, prevarano, oropano in osiromašeno  ljudstvo razdelilo med častilce partizanov in domobrancev in se ukvarjalo z nesrečnimi zgodovinskimi travmami svojih dedov in očetov. Prva leta po osamosvojitvi države se je za potrebe politično ideoloških potreb in vladanja ter ropanja in siromašenja državljank in državljanov pred vsakimi volitvami masovno tekalo s krampi ter lopatami po gozdovih in iskalo ter izkopavalo kosti in z najdbami opletalo, mešetarilo in manipuliralo. Ko je bila dežela skoraj že prekopana, pa so prišli na vrsto razni simboli, kultura, spomini in obračun z vsem kar bi lahko kakor koli spominjalo na pretekle socialistične čase in državo v kateri smo toliko desetletij živeli. Potem je sledila prisvojitev osamosvojitve države Slovenije z javno izrečeno ugotovitvijo, da so Slovenijo v resnici osamosvojili nekdanji domobranci in njihovi potomci. Do rehabilitacije domobranstva in njegove oživitve je tako ostal le še korak, in to se nam danes dogaja. Slovenija torej v teh dneh nedvomno vstopa v čas nove bratomorne vojne in v kaj se bo ta čas razvil in kakšne vse strahote, krivice ter trpljenje bo  prinesel, pa verjetno tudi ne bo potrebno dolgo čakati.

Prav nobenega dvoma danes več ni, da se, ne le nam v Sloveniji, temveč celotni EU zgodovina neusmiljeno ponavlja.Črno bela podoba dvajsetih in tridesetih let prejšnjega stoletja se nam prav te dni prikazuje v svoji zastrašujoči in posodobljeni barvni podobi. Da bi to lahko prepoznali niti ni potrebno kakšno poglobljeno znanje zgodovine ter poznavanje političnih in gospodarskih razmer tistega časa, temveč je dovolj že znanje dobljeno pri urah zgodovine v osnovni šoli. Takrat je bil slovenski narod postavljen pred hudo preizkušnjo, ki jo je sicer krvavo plačal, pa vendar je iz vse takratne strašne, krvave in smrti ter trpljenja polne svetovne apokalipse izšel ponosno ter na pravi strani. Zgodovina nam je bila torej takrat naklonjena in kot narod smo obstali. Nam bo naklonjena tudi danes in jutri?



Domobranci so prisegli Hitlerju ter nacizmu in očitno so nekateri tej prisegi ostali zvesti vse do danes ter celo svojo nesrečno in sramotno zavezo prenesli na svoje potomce:



Besedilo zaprisege ljubljanskih domobrancev se je glasilo:

Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.
Slovenski domobranci so podpisovali tudi izjavo v nemščini in slovenščini:


Sem prostovoljno pristopil v Slovensko Domobranstvo, v boj in uničenje komunizma, kateri je moji deželi že toliko gorja prinesel in celo Evropo ogrozil. Moja trdna volja je, z vsemi mojimi močmi, v zadovoljstvo moje dežele in Evrope bojevati se pod nemškim vodstvom, in za to tudi moje življenje postaviti. To obvezo sem danes s sveto prisego potrdil. Sem bil o dolžnosti in pravicah v službenem, disciplinarnem in gospodarskem oziru poučen

Vir: Politikis

Osrednjo slovesnost ob letošnjem evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov Študijski center za narodno spravo pripravlja 30. avgusta v Kobaridu.

V Katoliški cerkvi se bodo omenjenega dneva spomnili z osrednjo sveto mašo, ki bo v petek potekala v ljubljanski stolnici. Daroval jo bo apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, po njej pa bo zbrane na kratko nagovorila slovaška veleposlanica v Sloveniji Marianna Oravcova.

Dan spomina na žrtve totalitarnih režimov bo v soboto in nedeljo obeležila tudi krajevna skupnost Rovte. Istočasno bodo obeležili tudi 20 let postavitve farne plošče in 70 let domobranstva v Sloveniji in Rovtah. Na prireditvi bo med drugim spregovoril tudi prvak SDS Janez Janša.

Vir. Mladina

Dr, Božo Repe:

"Če kdo misli, da gre pri tovrstnih stvareh zgolj za lokalno ideološko posebnost, je naiven. Posebnost je v svoji patološkosti res, lokalna pa ni. Zahodne države že dve desetletji dopuščajo (in spodbujajo) revizijo zgodovine v vzhodnoevropskih državah iz različnih razlogov: zaradi občutka krivde, ker so jih med drugo svetovno vojno pustile na cedilu, zaradi demoniziranja komunizma, ker to relativizira današnje ravnanje držav in uboganje ZDA pri nadzoru in sledenju. 

Vir spletna stran stranke SD:

Predsednik stranke dr. Igor Lukšič:

"Kar je problem s slovensko desnico, je, da je šla čez rob antikomunizma v profašizem,” meni dr. Lukšič. Izražanje časti domobranstvu kot vojaški enoti nacistične vojske je po njegovih besedah “korak čez rob, ki mora vso demokratično javnost v Sloveniji in tudi Evropo postaviti pokonci”.

Kot je opozoril predsednik SD, se prvič dogaja, da močna parlamentarna stranka sodeluje pri obujanju spomina na domobranstvo. Po njegovi oceni ne gre več le za vprašanje klasičnega političnega boja na polju ideologije, pač pa za “podpiranje dela nacistične armade, za izrazito postavljanje na stran okupatorjev in kolaboracije, na stran izdaje slovenskega naroda”.


Tako fašizem kot nacizem sta po besedah dr. Lukšiča napovedala izničenje slovenstva. “Kdor danes praznuje ustanovitev domobranskih enot, ki so pomagale pri tej raboti, ima z zgodovinskim spominom ali s sedanjo politično držo v demokratičnem sistemu velik problem,” je prepričan dr. Lukšič.

Predsednik SD zato poziva tiste, ki so se leta 1941 odločili za boj proti Osvobodilni fronti, “da ne ponavljajo leta 2013 iste napake”. Odgovorne v Katoliški cerkvi in v SDS zato poziva, naj “ne intenzivirajo konflikta”, ki je narod pred desetletji pahnil v državljansko vojno. Kot je še dejal predsednik SD dr. Lukšič, gre za radikalizacijo stališč, vzrok zanjo pa vidi tudi v tem, da desnica v Evropi izgublja moč."
 

1 komentar: