ponedeljek, avgust 05, 2013

Mladi oprode so na na taboru v Negovi bili posvečeni v viteze!

Tabor mladih, v katerem so se pripravljali za sprejem v viteški stan
Negova, od 31.07. do 03.08.2013

Vsa pohvala gre prizadevnim članicam in članom turističnega društva Negova - Spodnji Ivanjci, ki so tudi letos v času šolskih počitnic v prenovljenem negovskem gradu organizirali štiridnevni tabor za otroke. Tabor je bil posvečen seznanjanju mladih o življenju grajske gospode negovskega gradu in življenju srednjeveških vitezov. V program je bil prav posrečeno vključen tudi oče slovenskega naroda in pisec prvih knjig v slovenskem jeziku Primož Trubar.

Mladi so se tako na taboru seznanili še s srednjeveškim orožjem, značilnimi opravili kot je izdelava papirja, oblačili grajske gospode ter drugih prebivalcev graščine in opravami vitezov. V ta namen so bili vsi mladi udeleženci tabora oblečeni v simpatična srednjeveška oblačila, opremljeni z meči ter ščiti ( seveda lesenimi ) in imenovani za oprode ter ob zaključku tabora na svečan način z viteško prisego ter polaganjem meča na glavo in obe rami tudi posvečeni v viteze oziroma vitezinje. Mladi taborniki so ob svečani posvetitvi v spomin na to preživeto negovsko avanturo dobili tudi lično izdelano pisno listino iz katere nedvoumno izhaja, da je lastnik te listine odslej negovski vitez oziroma vitezinja in kos papirja pri izdelavi katerega so tudi sami sodelovali.

Mali oprode pred posvetitvijo v viteze in viteško prisego
V svečani prisegi so se pred grajsko gospodo in vitezom mladi kandidati in seveda tudi kandidatke, za bodoče viteze zavezali, da bodo spoštovali častna načela viteškega stanu, spoštovali ženske in se zavzemali za prijateljstvo, pravičnost ter poštenost. K temu svečanemu posvečenju v viteze so bili pozvani  tudi matere in očetje, dedki in babice ter drugi sorodniki mladih negovskih tabornikov, ki so bili v soboto, 03.08.2013 ob 15.00 uri povabljeni na zaključni del štiridnevnega tabora.

Posvetitev malega oprode v negovskega viteza
Marljivi organizatorji ter mladi udeleženci tabora so za svoje goste pripravili čudovit program v katerem so prikazali kaj so se v teh nekaj dneh naučili in kaj vse iz davnih časov so spoznali. Tako smo bili obiskovalci obdarjeni s kolektivnimi in posamičnimi viteškimi turnirskimi boji z meči, prikazom raznih viteških iger in na koncu so nas povabili še k viteški pojedini ter hladnemu tekočemu okrepčilu. Bolj se je bližal čas, ko je bilo potrebno oddati meče in ščite, sleči viteška oblačila in se posloviti od številnih novih prijateljic in prijateljev s katerimi so se na taboru mladi, sedaj že ponosni negovski vitezi in vitezinje, spoznali in z njimi preživeli štiri nepozabne dni, bolj nestrpni so postajali in prav nič niso skrivali, da bi želeli na taboru še ostati in vsi so se zaklinjali, da se bodo naslednje leto tabora ponovno udeležili.

Predsednica društva Alenka Šiško in Primož Trubar
Na tem taboru, ki je bil tokrat organiziran že petič in v tem letu drugič, so realizirali tudi pobudo, da se izdela posebna knjiga vtisov in na fotografiji vidimo trenutek, ko predsednica društva in ena najaktivnejših in tudi najzaslužnejših za mnoge prireditve na negovskem gradu, Alenka Šiško predaja lično izdelano knjigo gospodu Primožu Trubarju, ki naj bi jo odslej varoval ter skrbel za njeno vsebino.

Ne skrivam, da obžalujem, da obiskovalcem, ki smo se v soboto udeležili zaključka tabora in prisostvovali programu, ki so ga za nas pripravili, organizatorji, niso posebej predstavili vseh zaslužnih za organizacijo, izvedbo in vsebino tega prečudovitega negovskega tabora. Ogromno dela, časa, truda ter tudi znanja in predvsem odgovornosti za varnost in dobro počutje otrok je bilo nedvomno vloženega v vse dosedanje tabore in vsi zaslužni bi lahko bili navdušenim ter tudi hvaležnim staršem otrok in drugim obiskovalcem predstavljeni. Ker velika večina obiskovalcev ne ve kdo je v resnici lady Martina, kdo postavni vitez, kdo Primož Trubar in mogoče mnogi niso poznali še koga iz množice zavzetih organizatorjev, animatorjev in mentorjev, bi morebiti bilo prav, da v društvu razmislijo in to drobno pomanjkljivost odpravijo.

Gospa graščakinja je skrbela tudi za čistočo rok
Prava priložnost za osebno predstavitev bi morebiti bila ob zaključnem družabnem srečanju, ko bi premnogi starši, dedki in babice in drugi obiskovalci zagotovo prav radi slišali še kaj o dogajanjih v času tabora. Prepričan pa sem, da bi tudi veliko staršev z največjim veseljem in hvaležnostjo stisnilo roko odločni ter skrivnostni lady Martini, resnemu in postavnemu vitezu ter seveda samemu gospodu Primožu Trubarju. Da jih starši malčkov spoštujejo, jim verjamejo ter jim zaupajo so dokazali že s tem, da so jim v varstvo, vzgojo ter vodenje zaupali svoje malčke. Organizatorji ter izvajalci tabora so s tem, ko sprejemajo tako velike skupine malih in razigranih otrok, prevzeli ogromno odgovornost za njihovo varnost in več kot očitno je, da so svojo nalogo odlično opravili, saj otroci tabora sploh niso želeli zapustiti in bi še kar ostali. Nauk, ki ga iz te lepe zgodbe lahko dobimo je, da je zelo malo potrebno, da otroke nevsiljivo vsaj za nekaj časa odtegnemo od računalnikov, televizorjev, raznih drugih elektronskih igralnih naprav in še kakšne sodobne navlake za poneumljanje ter jim ponudimo zabavne, poučne ter vzgojne vsebine, ki jih otroci radi sprejmejo odprtih rok. Primer, ki bi moral v različnih vsebinah dobiti veliko posnemovalcev širom po naši prelepi deželi in dokaz, da za zadovoljitev in srečo naših malčkov ni vedno potrebno veliko denarja.

Vsem v tem zapisu navedenim in mnogim drugim, ki so zaslužni za organizacijo teh taborov gre res vsa zahvala in priznanje za njihovo požrtvovalnost, trud in čas, ki ga tako nesebično vlagajo v ta projekt. Zahvala pa gre tudi vsem tistim institucijam in organizacijam , ki za izvedbo projekta zagotavljajo potrebna denarna in druga sredstva. Starši, babice in dedki ter drugi, ki smo naše malčke spremljali v času trajanja tabora, se vam vsem res iskreno zahvaljujemo!

Gibljive slike ( filmček ) o dogajanjih ob zaključku tabora v Negovi pa si lahko ogledate na: http://www.youtube.com/watch?v=oT_B9ky-G5w

1 komentar:

  1. Mladi oprode so na na taboru v Negovi bili posvečeni v viteze!

    OdgovoriIzbriši