nedelja, september 01, 2013

Kitajski veleposlanik na obisku v Gornji Radgoni!

Veleposlanik Zhang Xiany in župan Anton Kampuš

Vir: spletni portal Pomurec.com

Zgoraj naveden kot  vir, spletni portal Pomurec.com, je na svoji strani objavil novico, da je v času trajanja kmetijskega sejma Agra Gornjo Radgono obiskal tudi veleposlanik Ljudske Republike Kitajske v Sloveniji Zhang Xian in se o možnostih gospodarskega  sodelovanja pogovarjal s tamkajšnjim  županom Antonom Kampušem. 

Zanimalo me je kaj o tem obisku poročajo osrednji slovenski mediji in trudil sem se najti kje kak zapis o tem pomembnem obisku. Prav mogoče je, da sem poročanje o tem pomembnem dogodku zamudil ali spregledal, ker danes več o tem res nikjer nič ne najdem. Preberem pa še vedno lahko kaj o aktivnostih ameriškega veleposlanika v Sloveniji gospoda Josepha Mussomelija, ki naj bi se udeležil celo glasbene prireditve DJ Umeka, čeprav so njegovi sodelavci Umeka označili kot potencialno teroristično nevarnega. V povezavi z Gornjo Radgono se ime gospoda Mussomelija pojavlja tudi v primeru tistega znamenitega avtoritativnega ter v angleščini napisanega pisma naslovljenega na državne uradnike Upravne enote Gornja Radgona, v katerem jih poučuje kako bi bilo potrebno privatizirati, lastniniti in denacionalizirati znano podjetje Radensko iz Radencev. Očitno ima ambasador ZDA gospod Joseph Mussomeli še vedno določene varnostne zadržke do Gornje Radgone, ker so prav iz tega nesrečnega mesteca pred časom zelo nevarno grozili ameriškemu predsedniku in je Gornja Radgona sproducirala prvega slovenskega mednarodnega terorista, ki resno ogroža ZDA in je bil potem celo obravnavan na sodišču. 

Očitno pa se kitajski veleposlanik Zhang Xiany radgonskih mednarodnih teroristov prav nič ne boji in si to nevarno vzhodno slovensko mestece upa celo osebno obiskati in se pogovarjati  ter načrtovati  gospodarsko in kulturno sodelovanje. Spletni portal Pomurec.com tako med ostalim poroča: da sta se kitajski veleposlanik in gornjeradgonski župan pogovarjala o sodelovanja med Slovenijo in provinco Henan na Kitajskem. Veleposlaniku so predstavili podjetje Radgonske gorice, ki že izvažajo nekaj vina na Kitajsko in sejem Agra. Predstavnik slovensko-kitajskega društva prijateljstva je povedal, da se dogovarjajo o različnih projektih: želja po izvozu mineralne vode, sodelovanje s pomurskim sejmom in vlaganju v infrastrukturo. Pripravljajo se tudi projekti za vlaganje v turizem, in sicer v Zdravilišče Radenci, bodoče terme Benedikt in bodoče terme Janežovci.


Kitajski veleposlanik je povedal, da sta se z županom pogovarjala o investicijah predvsem v turistični sektor – zdravilišča. Meni, da imata tako Slovenija kot provinca Henan zelo pomembno skupno dejavnost – kmetijstvo – in da je to zelo pomembno področje na katerem lahko tesno sodelujeta. Pomembno se mu zdi, da bi poskrbeli za financiranje štipendij in izmenjavo učencev, ki bi prišli študirat v provinco Henan. S slovensko vlado so dogovorjeni, da bi lahko bila kitajščina drugi tuji jezik v osnovnih in srednjih šolah. Ustanovili so že Konfucijev razred na 2. Gimnaziji Maribor in na eni osnovni šoli. Veleposlanik meni, da Gornja Radgona z okolico slovi po tem, da proizvaja kvalitetno peneče vino in mineralno vodo. Predlagal je, da bi naslednje leto delegacija s province Henan obiskala sejem Agra v Gornji Radgoni, saj bi se na ta način še bolj ekonomsko povezali in lažje zastavili cilje za prihodnost. Zagotovil je, da se bo potrudil, da se bodo niti skupnega sodelovanja še bolj poglobile.

Seveda je ob tovrstnih poročanjih o obiskih visokih predstavnikov tujih držav v posameznih delih države Slovenije potrebno biti realen in se zavedati, da je od ugotovljenih možnosti gospodarskega sodelovanja in ugotovljenih medsebojnih interesov do realizacije kakšnega projekta praviloma zelo dolga pot in da se veliko tega potem zaradi mnogih okoliščin nikoli ne uresniči. Kot pravi star pregovor, da še tako dolga pot se vedno začne s prvim korakom, pa bi morebiti prav ta visoki obisk kitajskega veleposlanika v Gornji Radgoni lahko pomenil ravno ta prvi korak, ki bo morebiti kdaj pripeljal do kakšnega konkretnega in obojestransko koristnega gospodarskega rezultata. Za dobro in zadovoljivo ter koristno sodelovanje pa sta vedno potrebna najmanj dva partnerja. Tretji je vse prevečkrat lahko tudi moteč, še posebej, če njegovi gospodarski ali celo politični interesi niso povsem skladni z interesi ostalih dveh. 

Sejem Agra v Gornji Radgoni privabi v mesto številne pomembneže s področja politike ter gospodarstva  ter tako lokalnim oblastem in gospodarstvenikom ponuja ogromno možnosti za sklepanje poznanstev ter poslovnih stikov. Predvsem slovenski politiki nikoli ne zamudijo priložnosti in masovno obiskujejo to mednarodno sejemsko prireditev. Lokalni politiki pa tudi ne zamudijo priložnosti za kakšne foto termine z njimi in potem za pojavljanje v medijih. Mogoče je prav v tej okoliščini iskati razloge zakaj je bil obisk kitajskega veleposlanika v Gornji Radgoni in pri radgonskem županu tako medijsko neopazen in slabo pokrit. Če bo v bližnji prihodnosti na pobudo samega gospoda veleposlanika ali pa radgonskega župana sklicano srečanje še z radgonskimi gospodarstveniki s področij za katera je bil izkazan največji interes po sodelovanju, potem bomo lahko sklepali, da je bil obisk več kot koristen in da je bil storjen tudi drugi korak na dolgi poti do skupaj dogovorjenega cilja.













Ni komentarjev:

Objavite komentar