petek, avgust 09, 2013

Pivo damo, radenske vode ne damo!

Prav po lekarniško aktualni vladajoči režim in slovenske kapitalsko finančne elite informirajo slovensko javnost o postopkih prodaje tujcem daleč najboljšega pomurskega podjetja Radenske iz Radencev. In pri tem prav neprizadeto molčijo ter se sprenevedajo civilno družbene in nekatere politične skupine kot tudi znani posamezniki, ki so še pred nekaj tedni glasno cvilile in kar je danes že več kot očitno, zganjale veliko demagogijo s parolami, da Slovenci svoje vode in vodnih virov ne damo za nič na svetu. Celo neke peticije so se podpisovale in potem, ko so jih v Bruslju s prefinjeno izpeljanim  manevrom popeljali žejne preko vode, so se doma hvalili in tolkli po prsih, kako je civilna družba tam pri evro birokratih in komisarjih EU kapitala dosegla velik uspeh.

Ne bom tokrat opisoval zgodovine nesrečne usode Radenske in kako je pristala v objemu Pivovarne Laško, čeprav se bo k tej temi v kratkem potrebno vrniti in javno objaviti imena vseh političnih botrov, ki so Pomurcem in predvsem Radenčanom ter okoličanom s prevarami ukradli to dobro stoječe in perspektivno podjetje. Tam v Ljubljani zbrani uničevalci slovenske države niso načrtno uničevali le industrije Maribora, temveč lahko danes iz časovne oddaljenosti vidimo, da so takrat na črno listo uvrstili kar celotno severovzhodno Slovenijo. Najprej je od velikih in perspektivnih podjetij padla Tovarna sladkorja v Ormožu, potem Mura in sedaj želijo, da bi rešili svoji dve pivovarni v Laškem ter Ljubljani, tujcem prodati še Radensko. Začeli so torej, da bi rešili nekaj kar so sami zapravili, sedaj prodajati enega najbolj znanih slovenskih vodnih virov. Počnejo torej točno to kar so še pred nekaj tedni nazaj javno zatrjevali, da se v Sloveniji ne bo počelo in so verjetno tudi zaradi tega tako odločno zavračali pobude, da se zaščito slovenskih vodnih virov zavaruje z ustrezno ustavno določbo.

Zadnji čas je, da Pomurci ter predvsem Radenčani in okoličani katerih stari starši ter očetje in matere so Radensko ustvarili, dvignejo svoj glas in se organizirajo ter si pridobijo Radensko nazaj v svojo ljudsko last ter upravljanje. S prikritimi in manipulativnimi revolucionarnimi ukrepi je slovenski poosamosvojitveni režim razlastil Pomurce ter Radenčane in s prav enakimi revolucionarnimi ukrepi imajo razlaščenici sedaj pravico, da svoje minulo in tekoče delo, materializirano v Radenski,  povrnejo. Naj torej nesposobne in zapravljive ter hlapčevske slovenske politične, kapitalske in finančne elite za rešitev svojih družbenih pozicij in privilegijev prodajo obe pivovarni v Laškem in v Ljubljani, če tako želijo in če mislijo, da bodo s tem rešili svoj obstoj in državo. Pivo ve in je sposoben  proizvajati vsak tepec kjer koli na svetu. Voda, ki se iz zemeljskih globin črpa v Radencih pa je ena sama in predstavlja  neizmerno bogastvo ne le ožjega pomurskega prostora in kraja Radenci ter okolice, temveč je pravo in neprecenljivo ter enkratno slovensko narodovo bogastvo.

Pivo damo in zaradi nas Pomurcev ter Radenčanov in okoličanov, prodajte obe pivovarni, Tako tisto zapufano in finančno zapravljeno v Laškem kot tisto v Ljubljani. Bomo pač pili pivo drugih in če tudi tujih lastnikov ali pa ga sploh ne bomo pili. Mogoče se bomo celo množično začeli odločati za Haineken pivo in si tako povrnili vsaj malo starega dobrega uporniškega duha s pomočjo katerega bi na koncu morebiti lahko celo kot narod preživeli. Radensko pa je potrebno vrniti tistim, ki so jo ustvarili in ostati mora v lasti ter upravljanju slovenskega ljudstva. Tisti, ki bo Radensko odtujil in jo predal v roke tujcem, bo storil zločinsko dejanje proti lastnemu narodu in bo moral nositi tudi posledice. Dovolj dolgo smo državljanke in državljani Slovenije prenašali to samovoljo lastnih nesposobnih ter hlapčevskih političnih, kapitalskih in finančnih elit, ki so uničevale vse česar so se dotaknile. Uničili so vse na kar smo bili Slovenci še pred nekaj več kod dvema desetletjema tako zelo ponosni. Od Elana. Tomosa, pa tja do zelo strateških podjetij kot je na primer Semenarna Ljubljana, žalostno životari Lipica, prodajajo Merkator, privatizirali so postojnsko jamo. cerkvi prepustili blejski otok, tujcem prodali Splošno plovbo in sedaj so se odločili, da prodajo še nacionalna naravna bogastva kot so voda in vodni viri ter skoraj zagotovo potem še gozdovi.

Dvajset in nekaj let ropanja, privatiziranja, prodajanja. podarjanja, finančnih in pravnih manipulacij, kraj ter korupcije je bilo več kot dovolj in od danes ter nadalje, nas več posebej ne zanima kaj si o vsem tem mislijo, čvekajo, zapovedujejo ali priporočajo tisti tepci v Bruslju, Natu ali Ljubljani. Podjetja ter blagovne znamke Radenske in mineralne vode, ki jo to podjetje črpa ter trži, ne damo! Prodajte svoje pivovarne ter pivo in rešujte svoje zapufane in pokvarjene politične riti. Vode kot še ene redke preostale naravne narodove dobrine pa ne boste brez posledic prodajali tujcem. Ker, ko boste razprodali vodo, vam ostanejo le še slovenski gozdovi in še to več ne v celoti in potem je konec. Ničesar več ne bo za prodati, podariti, ukrasti in privatizirati, ker tudi države Slovenije več ne bo.

Ostala bo le še dvomilijonska čreda tepcev in hlapčičev ter dekel brez svoje države in brez slehernega premoženja. Nastopila bo ura narodove streznitve. Je ta narod na to kar se mu danes dogaja in kar ga v kratkem še čaka, res nestrpno čakal tisoč let, kot radi nakladajo in naivneže prepričujejo razni politikanti ter njihovi ideološki plačanci?  Slovenski narod in državo Slovenijo so izropale njegove lastne hlapčevske ter skrajno nesposobne in pokvarjene elite, ki se jim je pridružila celo RKC in vsi so zajemali s "polno žlico". Sedaj, ko je vse zapravljeno, pa bi želeli račune izstaviti ubogemu in osiromašenemu ter bodočnosti oropanemu ljudstvu. Ne bo več šlo tako. Ko boste prodali Radensko, si pri zunanjih "prijateljih" zagotovite varnost, ker boste to res potrebovali.

Kapitalistični in izkoriščevalski novodobni Huni se vračajo. Ne le v Radence in Pomurje, temveč je topot kopit njihovih konj in ječanje ljudstva slišno  po celotnbi slovenski deželi in za njimi podobno kot
že nekoč v zgodovini, ostajajo puščava, trpljenje in siromaštvo. Stari zgodovinski in grozni Atila je nekoč v davnini prijezdil v te kraje in jih potem tudi zapustil. Novodobni Atile pa ostajajo, prisvajajo, zasužnjujejo ter izkoriščajo in prav nič volje ne kažejo, da bi samovoljno še kdaj odjezdili v svoje kraje od koder so jih prinesli njihovi kapitalski žrebci.

8 komentarjev:

  1. Vse, kar je povezano z naravnimi viri in infrastrukturo, bi moralo biti zaščiteno pred odtujitvijo. Naše hlapčevske vlade pa delujejo prav v nasprotno smer, seveda zaradi svojih interesov.

    OdgovoriIzbriši
  2. uh Plagiator, si na levo vstal danes.....a ti mogoče briješ norce iz aktivistov, ki smo zbirali podpise zoper privatizacijo vodnih virov po EU ?....kolikor vem, te takrat ni bilo niti blizu, da bi kakšno rekel ali dal svoj podpis.....če bi bil malo podučen, bi vedel, da je bila to le prva bitka v vojni proti birokratom EU, ki vsaj v tej prvi bitki, niso po zbranih podpisih, nikoga rpeljali preko vode....ne rečem pa, da se bodo kmalu začeli spet truditi......
    glede Radenske pa imaš povsem pomešane pojme.....voda, katero predeluje in prodaja Radenska d.d. ni njena last, ampak last države......Radenska te vire polni in prodaja proti plačilu državi.....in tako bo ostalo tudi s prodajo Radenske, če bo do nje prišlo seveda.....in če te ni motilo, da je Radenska do sedaj plačevala državi za ta polnjenja, ne razumem, zakaj te moti, če bi na isti način to počel nov lastnik......ne prodaja se noben vodni, ampak polnilni obrati za predelavo in pakiranje le te v Radenski.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljen Anonimni aktivist!

      Kako pa to tako zagotovo veš, da me v akciji podpisovanja peticije "ni bilo zraven"? In moram te razočarati, bil sem zraven in to celo dvakrat. Toliko o tem. Da, še vedno trdim, da je Komisija EU vse, tudi tebe in mene ter tisoče drugih podpisnikov in aktivistov, prepeljala žejne preko vode. Malo še počakaj in sam/a se boš lahko prepričal/a.

      Tudi glede Radenske nimam tako "pomešanih pojmov" kot se ti dozdeva. Srbi bi reki " nije šija nego vrat", ko se pri vodi in vodnih virih govori o lastništvu v pravnem smislu ali razpolaganju ter trženju te naravne dobrine. Če sem prav razumel tvoje zgoraj zapisano stališče glede razpolaganja z vodo in vodnimi viri in mislim, da sem, potem zagovarjaš točno to s čimer tudi multinacionalke in politični mešetarji zagovarjajo in opravičujejo svoje namere. Proti čemu za boga milega pa si se potem kot aktivist/ka sploh boril/a in za kaj zavzemal/a?????

      Na koncu svojega zapisa pa si se popolnoma zamotal v lastna protislovja. Prodaja se torej ( po tvojem ) le polnilnice in nepremičnine podjetja, blagovna znamka in vodni vir pa ostajata v lasti države ali kogar koli pač že. Kar bi seveda pomenilo, da bi se nepremičnine Radenske lahko prodale kupcu A in potem bi država mirno lahko blagovno znamko prodala kupcu B ( če bi se tak tepec kje našel ) in koncesijo za izrabo vodnega vira podelila interesentu ( kupcu ) C. Točno to si zapisal/a in ostal/a si živ/a!!!! Čestitam na bistroumnosti!

      S prodajo Radenske se bo "prodal tudi vodni vir" in blagovna znamka, čeprav se bo manipulativnim pravnim jezikom to dalo prav lepo razmejiti in povedati tudi drugače. Za razumevanje kaj pa se bi ( ali bo ) v resnici v primeru prodaje Radenske res dogodilo, pa ni tako zelo pomembno kako bo kaj videti "de jure", temveč kaj to pomeni "de facto".

      Hvala za tvoje oglašanje in prav lep pozdrav!

      Izbriši
    2. Se opravičujem, sem šele po objavi tega svojega odgovora na komentar opazil, da je avtor komentarja moj cenjeni kolega ( upam, da sem smel tako zapisati?? ) in avtor meni dragih in rado branih zapisov, Don Marko M.

      Res zelo obžalujem to svojo zaletavost in nepazljivost in cenjenemu blogerskemu kolegu se še enkrat opravičujem. Seveda pa v mojem odgovoru vse ostaja tako sem zapisal. Tu se nič ne spremeni.

      Marko lep pozdrav!

      Izbriši
  3. Plagiator, saj je ok.....če sem jaz tebi, potem tudi ti meni lahko napoješ....če si sodeloval v prvi odmevnejši euro peticiji glede vode, potem se opravičujem in nameren izziv umikam.....
    glede Radenske sem hotel dodati le še, da je valjda smisel prodaje tudi blagovna znamka, vzročno obrati predelave, lahko pa tudi nič od tega....v bistvu gre za enako potezo, kot se je zgodila pri prodaji Kolinske, pa danes še vedno pijemo Cocto narejeno iz naše vode, katere vodni vir ni bil v istem paketu prodan kupcem .....razen če nisem kje spregledal, da so s Cocto kupili tudi vodni vir za pijače Kolinske.....
    o prodaji Radenske je zaenkrat še preveč manipulacij, ki so še najbolj podobne napihovanju prodajne cene......jasno je le, da so naše banke tiste, ki vztrajajo na prodaji Radenske in če bodo tudi tukaj vztrajale, kot pri vsem ostalem, potem ne bo nič od prodaje....
    .....
    vseeno pa se mi zdi pomembno še 1x povedati, da je po naši zakonodaji država še vedno lastnica vseh vodnih virov in kot takšna jih pod določenimi koncesijskimi pogoji (upo)rabe oddaja izbranim koncesionarjem v rabo......kar pomeni, da koncesionar ne more biti lastnik vodnega vira, lahko pa je kot koncesionar lastnik pridobljenega iz vodnega vira, za kar pa je seveda dolžan državi plačati določeno ceno koncesije in seveda še davke....

    Radenska ima trenutno koncesijo za dobo 30 let, katero je pridobila leta 2005.....zaenkrat naša zakonodaja še vedno narekuje tudi, da so prihodki od plačila za te podeljene koncesijo vir državnega proračuna in proračuna občin, na območju katerih se nahajajo vodni viri.....čeprav se koncesnine do vseh ostalih deli po sistemu 50% državi in 50% občini, kjer se vir nahaja, pa se edina izjema za odvzem podzemne vode dogaja ravno pri Radenski....

    edino tukaj se koncesnina deli po sistemu 40% država in 60% občinama Gornja Radgona in Tišina.....

    želel sem ti povedati le, da razloga, ob trenutni zakonodaji, za preplah še ni, kar mogoče še najbolje demonstrirata ravno občini Gornja Radgona in Tišina, ki se sploh ne vznemirjata zaradi napovedane prodaje, saj bo vodni vir še vedno ostal na njunem ozemlju in v državni lasti, procente pa bosta dobivali iste ne glede na kupca oz. lastnika koncesije.....

    no, če pa kanijo naši parlamentarci spremeniti zakonodajo in/ali pogoje koncesnin vodnih virov, bomo pa itak zvedeli, upam še pred izvedbo v praksi.....

    za tisto tvojo navedbo o "žejne preko vode", ko smo zbrali in še zbiramo podpise za svobodne vodne vire pa mislim, da smo vsi že vnaprej vedeli, da se ta boj ne bo končal pri prvem delu proti EU birokratom in tudi sam sem po koncu prvega dela peticije opozoril, da je to šele naš začetek boja.....

    Plagiator, lep pozdrav tudi tebi !

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdravljen Don Marko M!

    Podjetje Radenska in vodni viri iz katerih se črpa znamenita mineralna voda se nahajajo v občini Radenci, ki pa je nekoč res bila sestavni del velike občine Gornja Radgona. Mali popravek tvojih navedb pač, ki pa vsebinsko problema ne spreminja ravno veliko.

    V ostalem se s tabo le delno strinjam. Ker pa ne želim iz najine komunikacije narediti neprebavljivih črev, bom ob koncu tega zapisa dodal le še. da sam pod pojmom "globalizacija" razumem čisto navadni vulgarni sodobni "imperializem" in verjamem, da razumeš kaj želim s tem povedati. Kdor bi za to trditev želel ali potreboval še navedbo kakšnih dokazov, jih v resnici sploh ne potrebuje, ker mu tako ali tako ne bi nič koristili.

    Končno pa, zakaj bi nekoga motila kaka posebna zaščita enega drevesa, ko pa sem si tako že podredil že ves gozd. Če bi se ali se bodo ob tej navidezni zaščiti enega drevesa ostala bolje počutila in me to ne ovira pri izrabi njihovih sadežev in drugih koristi, potem jih pri tem niti ne želim posebej ovirati. Pa smo ponovno pri "de jure" in pri "de facto". Iz katerega od obeh navedenih virov se polni moj mošnjiček je pa res nepomembno.

    Novodobni fašisti so ob premnogih domislicah za poneumljanje ljudi po svetu izmislili tudi "prožno varnost, globalno vas, globalizacijo, tranzicijo, svetovni terorizem, Nato, EU" in še mnoge druge institute nasilja, poneumljanja ter zasužnjevanja takšnih kot smo mi in nam podobnih.

    Spomni se na videz prav slaboumnega predloga Dušana Šešoka o minimalni plači. Si tudi ti med tistimi, ki verjame, da se je temu tepcu nekaj slučajno zareklo??? Kaj pa, če je le neumen petelin, ki je prezgodaj zapel in prav po nemarnem razkril nekaj kar je naša prihodnost? Sam se priklanjam temu slednjemu.

    Pa naj bo dovolj. Tudi v VLV, če od tega še sploh kaj operativnega obstaja, bi bil čas, da se od splošnega ozrejo h konkretnemu in od posameznega grmička h gozdu.

    Vse lepo ti želim in prav prijazen pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. Plagiator.....strinjam se, da takšnih in podobnih domislic poskusov razlastninjevanja in razčlovečevanja neoliberalizmu (fašizmu) noče zmanjkati in Šešok je le vzročna posledica tega, Šešokov pa pri nas očitno ne manjka, na žalost celo na položajih, kjer bi absolutno morala biti v rabi povsem nasprotna drža......moje stališče, da takšnih in podobnih modelov naša družba res ne rabi, pa ti je itak že znano....
    že to, da smo prišli v čase, ko bomo morali dosti bolj udarniško biti bitke za splošno dostopnost vsem od Narave danih virov priča, da se že preveč tega ne vrti sinhrono z Zemljo....
    seveda ne smemo pozabiti niti na možnost, da imamo tudi naši državljani to možnost, da lahko vsi skupaj odkupimo naše nekoč paradne konje, tudi Radensko, kar bi sicer zahtevalo konkretno organizacijo, pa čeprav bi paradoksalno, kupovali tiso nekaj, kar so naši predniki ustvarili praktično brezplačno.....lahko pa izvedemo referendum s katerim bi Ustavno zaščitili vse naše naravne vire, že ker nimamo takšnih politikov, ki bi sami to predlagali....
    možnosti imamo še nekaj ostalih, predvsem p avse izhaja iz osveščanja posameznikov do problematik, tudi tistih, ki to utegnejo postati in v tem delu osveščanja si zagotovo zelo pozitiven element naše družbe....
    kljub temu ali pa ravno zato, ker nisem zamudil zaenkrat nobene vstajniške akcije na terenu, poleg bloga, pa si dovoljujem trditi, da VLV in TRS nista tista elementa pričakovanih sprememb, ker le teh pač ne more izvesti nihče, ki se z našimi parlamentarci tako ali drugače pogovarja/dogovarja.....ne vidim namreč nobenega razloga pogovarjanj/dogovarjanj z modeli Šešokovega sindroma, razen izjemoma mogoče v delu določitve datuma poravnave namerno povzročene škode državljanom za vse nazaj.....
    dokler boš ostal zvest samemu sebi, kot v vseh svojih blogovskih predstavitvah do sedaj, te bom še naprej z veseljem prebiral, ne glede če si bova še kdaj malo bolj temperamentno, kar karakterno sva očitno oba, povedala določene misli.....

    prijetne in uspešno borbene trenutke prihodnosti ti privoščim.....

    OdgovoriIzbriši
  6. Obžalujem, ker sem po daljšem času moral ponovno brisati nekaj kar bi naj bil komentar. Oglasil se je duševni bolnik s štirimi skoraj enakimi zapisi in zelo pomanjkljivim znanjem slovnice. Osebku toplo priporočam, da obišče ustrezno zdravstveno ustanovo kjer mu bodo morebiti še lahko pomagali.

    OdgovoriIzbriši