torek, avgust 13, 2013

Nevsakdanji oglas s fotografijo, ki bi ga lahko objavil tudi kdo v Sloveniji!

Prav veseli bi lahko bili, da naših nekdanjih sodržavljanov v BiH smisel za humor, kljub ogromnim nesrečam in težavam, ki so jih prizadele, očitno še ni zapustil. Tako je nekdo na spletnem portalu " Pik ba" objavil oglas, da proda svojega nekoristnega sina ali ga celo zamenja za bukova drva.

Nesrečni in skoraj zagotovo tudi zelo jezni "prodajalec" je svoj nenavadni oglas umestil kar v kategorijo prodaje in nakupa domačih živali oziroma med ponudbo konj in priložil tudi fotografijo svojega "nekoristnega" sina.

Avtor tega nenavadnega oglasa v spremnem tekstu tudi zapiše zakaj se je za takšno prodajo odločil in tako lahko preberemo, da "predmet njegove prodaje" spi cel dan in domov prihaja zjutraj ob peti uri. Ne želi prijeti za prav nobeno delo in edino za kar se še potrudi je, da od domačih "nažica" kaj denarja za pijačo in cigarete.

Morebitnega kupca potem ta nenavadni "prodajalec" še obvesti, da mogoče odločitev za nakup niti ne bi bila tako zelo slaba, ker Dejan (tako naj bi bilo fantu ime ) ni zelo naporen in ne povzroča doma kakih velikih težav, ker ga skoraj nikoli ni doma. Ter potem svojo ponudbo zaključi z razširitvijo, da bi bil pripravljen kupcu, ki bi Dejana kupil in ga odpeljal dovolj daleč od Zvornika, da ga njegove oči ne bi več videle, celo še kaj doplačati.

Res je nekomu ob težavah s svojim sinom moralo krepki dvigniti pritisk, da se je odločil objaviti takšen oglas in ga potem še opremiti s fotografijo "artikla", ki je "na prodajo" ali celo za "zamenjavo za bukova drva". Kako se sedaj počuti Dejan, ko se celotna BiH krohota na njegov račun, ker so oglas seveda opazili novinarji v tej deželi in ga potem povzeli nekateri mediji, bi nam lahko povedal le sam. Ga bo to spametovalo in bo svoje ravnanje spremenil ter postal koristen sebi in svojim domačim? Vprašanje bi se seveda dalo tudi zastaviti nekaj drugače in sicer: ima nesrečni Dejan sploh še kakšne realne možnosti, da se v današnjem zelo neugodnem družbenem okolju države BiH sam in brez zunanje pomoči, sploh lahko spremeni in kaj koristnega za se in za svoje najbližje stori? Njegov oče je verjetno izgubil vso upanje in se je za tak nevsakdanji oglas odločil iz obupa in da bi nekako pritisnil na sina ter ga prisilil, da se začne zavedati svojega nemogočega položaja in začne kaj pri sebi spreminjati. Zagotovo je pri tem imel v mislih prav pritisk domačega okolja v katerem Dejan živi in preživlja svoj čas, ki je sedaj z objavo tega oglasa seznanjeno in se na tak ali drugačen način tudi nanj odziva. Prav zanimivo bi bilo prebrati odzive Dejana in kaj sedaj doživlja ter kako po vsem tem kar se mu te dni dogaja, vidi svojo bodočnost.

Koliko slovenskih očetov in mater bi lahko oddalo takšen ali podoben oglas? Bojim se, da kar veliko. Vsak dan več. Seveda tega ne bodo storili in jih bo velika večina svoje muke in težave prebavljala doma za štirimi zidovi ter v veliki skrbi, da sosedi vsega le ne bi opazili. Ulica s svojo ponudbo mamil, kriminala, nasilja, alkohola, brezdelja, pohajkovanja in zapravljanja časa ter nekoristnega življenja čaka na prav te nesrečnike, ki jih je vsak dan več. Izrabljajo jih občasno tudi razne politične in ideološke grupacije za čisto svoje interese ter cilje ter jih potem, ko jih več ne potrebujejo, ali ko bi jim lahko zaradi svojega negativnega družbenega statusa in ugleda celo začeli škodovati, zavržejo kot kup nekoristnih smeti. Izrabljajo in iz njihovih vrst novačijo člane, pa tudi razne kriminalne združbe in ulične ter četrtne tolpe in njim podobne združbe. Z njimi se v imenu družbe ukvarja pretežno le policija in občasno še kakšna socialna služba, vsi drugi pa od teh nesrečnikov in nesrečnic vedno bolj dvigujejo roke in vstran obračajo svoje poglede.

Brezposelnost med mladimi ter tudi njihovimi starši v Sloveniji vedno bolj narašča, finančna bremena družin so vsak dan bolj neobvladljiva in socialne stiske vedno hujše. Tista manjšina srečnežev z doseženo najvišjo stopnjo izobrazbe se izseljuje in iščejo svojo srečo v tujini. Kaj pa velika večina tisočih drugih mladih, ki te možnosti nimajo in je njihovo število vsak dan večje? Kakšna je njihova in naša skupna bodočnost? Ni mogoče več govoriti le o žrtvovani mladi generaciji, ker je število tistih, ki so dobesedno brez bodočnosti in na samem družbenem ter socialnem dnu, v Sloveniji vsak dan večje in to med vsemi generacijami in večinskim delom prebivalstva. S politikantstvom, lažnimi obljubami in obeti, demagogijo, strašenjem z intervencijo tujcev, vulgarno brezbrižnostjo, korupcijo, ropanjem in izkoriščanjem, uničevanjem realnega sektorja, birokracijo, državno prisilo ali celo pravnim in finančnim  nasiljem, vsiljevanjem vere v tistega boga na nebu, ter novih religij kot so RKC,  EU, nato, ZDA in še kakšno zemeljsko božanstvo in drugimi danes uveljavljenimi postulati funkcioniranja slovenskega "gornjega sloja" ne bo mogoče razrešiti že nakopičenih težav in omiliti vedno bolj naraščajočih napetosti med sloji slovenske družbe. Razmišlja kdo morebiti tudi o tem kako celotno družbo spraviti iz tega vrtinca brezperspektivnosti in obupa in ne le posamičnih njenih slojev ter elit. Kaj hitro se namreč lahko dogodi, da bi pod nogami lahko začelo zelo goreti raznim zagovornikom 400 evrov bruto plače in njihovim kolegom, ki se zavzemajo za slovensko kapitalistično tlačanstvo in suženjstvo. Slovenija namreč doslej še ni uspela razviti imunosti pred fenomenom "upora kapitalističnih sužnjev".




 






1 komentar: