petek, marec 15, 2013

Je policija tiho sodelovala z vstajniki?

Čisto slučajno sem naletel na to fotografijo, ki prikazuje kako policisti odnašajo vstajniškega jurišnika z "mesta prizorišča". Ko sem si fotografijo malo bolje ogledal sem bil prepričan ( in sem seveda še sedaj ), da vem s kom se to možje v modrem mučijo.

Če ga v prepoznavanju osebka, ki ga policisti odnašajo, nisem preveč polomil, potem lahko pridem do edinega možnega in logičnega sklepa, da je policija tiho sodelovala z vstajniki. Zakaj takšno sklepanje?  Ker je s prizorišča protesta slovenskih ljudskih vstajnikov  odstranila osebo, ki glede na njena javno izražena politična in ideološka stališča, vstajnikom seveda ni v ponos in ne v pomoč.

Štiri slovenske ljudske vstaje so sedaj torej že za nami in skozi njihovo organizacijo ter množično udeležbo je ljudstvo jasno in glasno povedalo česar si v tej deželi več ne želijo. Pripravljala pa naj bi se tudi že peta ljudska vstaja in ta bi pa morala povedati kaj si pa želijo oziroma kaj se zahteva in kdo ter kako se bo to uresničilo. Štiri ljudske vstaje so bile torej doslej usmerjene PROTI in ta prihodnja peta ter morebitne naslednje, ki bi ji sledile,  bi pa nujno morale biti ZA.

Janša in njegova strankarska, koristolovna, ideološka ter politično jurišna kamarila je vsaj začasno onemogočena, drugi problemi ter vse težave, ki so ljudi pognale na ulice, pa so ostale. Vstajniki imajo sedaj na izbiro le dve slabi možnosti in od njihove pragmatičnosti bo odvisno katero bodo prepoznali za manj slabo in se zanjo odločili.

Prva je, da "umirijo žogo" in se sprijaznijo z novo vladno koalicijo ter novo vlado pod vodstvom Alenke Bratušek in budno spremljajo ukrepe s katerimi se bo nova vlada lotila reševanja nakopičenih težav. Iz ruševin, ki jih je za sabo pustil Janša s svojimi ministri, se v kratkem času kake spodobne državne hiške ne bo dalo sestaviti. Pri tem pa lahko intelektualni del vstajnikov s svojimi idejami, predlogi in priporočili ter zahtevami novi vladi tudi pomaga in ji tako pomaga povleči državni voz iz zaudarjajočega političnega in ideološkega močvirja. To bi bil predpogoj, da bi se lahko izvedli prepotrebni ukrepi na finančnem in gospodarskem področju reševanja krize.

In druga možnost je, da se vztraja na predčasnih volitvah. Ta se mi zdi še najslabša in v razmerah v katere nas je pahnil Janša s svojo vlado in koalicijo, tudi zelo nevarna. Vsaj dva močna razloga sta, ki v tem trenutku govorita proti takšnemu vztrajanju in takojšnji zamenjavi aktualnih slovenskih političnih elit, ki pravkar prevzemajo v državi oblast. Nihče ne more vedeti kaj in koga bi na površje naplavile predčasne volitve in kdo vse bi utegnil v svoje politične in ideološke kremplje dobiti državo Slovenijo ter v njej živeče državljanke in državljane. Da pa bi lahko zmagala kakšna nova vstajniška stranka in prevzela oblast ter odgovornost, pa v teh razmerah kar odmislimo in na to možnost sploh nihče resen ter odgovoren naj ne računa. Čez kakšno leto oziroma raje dve ali kar tri, pa bi takšna verjetnost lahko postala realna.

Z odločitvijo za predčasne volitve, za katere niti pod razno ne vemo kaj bi nam prinesle, pa bi izgubili tudi veliko prepotrebnega časa v katerem je nujno zagotoviti funkcioniranje države ter sprejeti ukrepe za ustavitev drvenja v prepad ter popoln polom in kaos. Janševa zapuščina je katastrofalna in v času "opravljanja tekočih poslov" so ustvarili nastavke za popoln propad države ter ekonomsko socialni in politični kaos, ki jih je sedaj nujno potrebno takoj nevtralizirati in trende obrniti v drugo smer.

Po mojem vedenju bi sedaj bila prva naloga vstajnikov, da disciplinirajo Alenkine koalicijske partnerje in jim naženejo strah v kosti, da se bodo odgovorno in konstruktivno obnašali ter delovali v novi koaliciji ter novi vladi. Predvsem Virant in Erjavec bi lahko bila problematična člena in jasno bi jima bilo potrebno sporočiti, da je pa sedaj šale konec in da brez resnih posledic se ne bo izvlekel nihče, ki bi si dovolil dejanja v škodo države in ljudstva. Pri tem pa bi tudi vstajniška gibanja morala pomagati soustvarjati ter krepiti imunski sistem, ki bi od zunaj varoval novo koalicijo in Alenkino novo vlado pred nepredvidljivimi udari iz ozadja Janševe SDS ter Bogovičeve SLS, RKC in morebiti še koga.

Tako kot nova Alenkina koalicija in vlada, tudi slovensko ljudstvo nima več časa za neplodna politiziranja, intrigiranja ter politična in ideološka  mešetarjenja. Sedaj pa gre res že zelo zares.

3 komentarji:

  1. Sijajen zapis, vreden intelektualnega priznanja. Plagiator najprej zapiše, da je LJUDSTVO jasno in glasno sporočilo, česa noče in v naslednji vstaji bo pokazalo kaj hoče.

    Nato pa presenečenje. Na predčasnih volitvah niti slučajno ne vemo, kaj bi nam prinesle, torej je to najslabša možnost.

    Odloči se Plagiator. Nekoliko te imam na sumu, da nisi povsem prepričan v reprezentativnost vstajnikov.

    OdgovoriIzbriši
  2. Katere vstajnike imaš to v mislih cenjeni kolega? Jih je toliko, da vseh naštetih ne vem. Kjer pa je veliko babic pa je največkrat kilavo dete nas opozarja zelo star ljudski rek. Eni bi vrgli Janšo, drugi Jankoviča, tretji Kanglerja, večina jih sicer ve česar si ne želijo, ne vedo pa povedati ljudem kaj si pa želijo, ker si vsaka skupina želi nekaj drugega.
    Vsi se ukvarjajo le s posledicami stanja in razmer v državi in skoraj nihče z vzroki, ki so nas pripeljali v nevzdržne razmere ter na sam rob propada države. To vrtičarsko vstajništvo ne vodi nikamor drugam kot v anarhijo in še v večjo bedo ter siromaštvo.

    Združite se že končno v enotno vseslovensko vstajniško gibanje, uskladite ideje in se lotite izdelave programa gibanja z upoštevanjem vzrokov in ne le z naštevanjem posledic. In kar je najpomembnejše, povejte ljudem s katerimi ljudmi želite državljanke in državljane popeljati na pot novih in lepših časov. Premalo si je le nekaj močno želeti, temveč je to nekaj novega potrebno tudi vedeti storiti in pri tem imeti še zaupanje in vero ljudskih množic.

    Si, cenjeni kolega, res prepričan, da veš kaj koristnega bi vstajniškemu gibanju prinesle hitre predčasne volitve? Ste pripravljeni na volitve in imate ekipe ter programe, ki bi jim ljudem ponudili in bi jih ljudje na volitvah množično sprejeli ter podprli? Rabite čas in z morebitno izvolitvijo Alenkine vlade ga boste dobili in izrabite ga.

    Vse lepo ti želim in te prisrčno pozdravljam!

    OdgovoriIzbriši
  3. Plagiator, ti si napisal, da je LJUDSTVO jasno in glasno povedalo, česa nočejo. Jaz mislim, da ljudstvo jasno pove česa noče in kaj hoče SAMO na volitvah. Če bodo na volitvah rezultati nekoliko čudni, za marsikoga precej neumni, to pomeni samo to, da je takšna volja ljudstva. Ljudstvo je kot segedin golaž. Ima nekaj okusa po čebuli, nekaj po zelju in nekaj po svinjini. Nikakor pa to ni samo kuhano zelje. Glasno so povedali VSTAJNIKI, da nočejo Janše in SDS. Nekoliko manj jasno, da nočejo ostalih politikov in to je tudi vse. Vse drugo so vstajnikom pripisali medijski manipulatorji. In kaj hočejo? Predvsem več socialne države oziroma če to prevedemo, hočejo, da se ne spremeni nič pri njihovih pravicah. Najlepše je pač poslušati demagoge, ki razlagajo, da ni problem v ustvarjanju nove vrednosti, da je problem v glavnem v delitvi ustvarjenega.

    Kaj pa hoče ljudstvo pa je danes popolna neznanka. To bomo ugotovili na volitvah. Najbrž si me pomotoma uvrstil med vstajnike. nasprotoval sem vstajam v preteklosti in nasprotujem jim tudi sedaj. Tudi če se v Ljubljani zbere 50000 ljudi, to niti slučajno ni reprezentativni vzorec, ki bi nam povedal, kakšna je volja ljudstva.

    Tvoj zapis me je pač zmotil v tem, da razlagaš, kakšna je volja ljudstva na podlagi vstaj, v nadaljevanju pa nasprotiješ volitvam, češ da so nepredvidljive.

    Vstajniškemu gibanju bi predčasne volitve seveda škodile. Predvsem bi se vsaj za nekaj časa pokazalo, da manipulirajo z javnim mnenjem tako kot ostali politiki. Toda tudi če volitev ne bo, je vstajniško gibanje precej na psu. Razen leve demagogije namreč nisem zasledil ničesar. Še najdlje bo živo, če bo ostalo na obrobju. Če bo dobilo večji pomen ali celo vpliv na politiko, se mu bo zgodilo isto kot Hollandu.

    Tudi tebi lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši