nedelja, november 18, 2012

Zanimivo »drugo srečanje« v Srbiji!



Srbski režiser Žarko Mitrovič je posnel zelo zanimiv dokumentarni film z naslovom » Drugi susret« v katerem je prikazal » drugo srečanje« polkovnika srbske vojske Zoltana Danija, ki je vodil in koordiniral sestrelitev skoraj nevidnega F 117, ki ga je pilotiral ameriški pilot Dale Zelko.

Pravo presenečenje pa za Slovence sledi, ko zvemo, da je Dale Zelko po dedkovi in očetovi strani Slovenec. Njegova dedek in babica sta se po prvi svetovni vojni kot ekonomska emigranta preselila v Ameriko. Njegov oče se je poročil z Irko in tako si pač tega znamenitega pilota, še bolj znamenitega »nevidnega letala« F 117, sedaj Slovenci delimo z Irci.

Fotografija: levo pilot Dale Zelko in desno polkovnik Zoltan Danija

Po dolgih letih sta se nekdanja sovražnika, ki sta potem postala velika prijatelja, tudi srečala, ker je svojega »rušitelja«, takrat še podpolkovnika Zoltana Danija, pilot Dale Zelko obiskal in nekaj časa potem še pri njem v Srbiji tudi preživel.

Dogodek rušenja tega famoznega letala se je dogodil marca 1999 v času napada NATO sil na takratno Zvezno republiko Jugoslavijo. Dvanajst let je poteklo od takrat, ko je to čudo vojaške letalske tehnike padlo na tla, do njunega »drugega« srečanja. Dokumentarni film Žarka Mitroviča je v Srbiji ter tudi v ZDA deležen velike pozornosti in zanimanja gledalcev. Preteklo je očitno dovolj časa od teh nesrečnih dogodkov, da se je tudi srbsko občinstvo bilo sposobno srečati  »iz oči v oči« s pilotom, ki je takrat bombardiral njihova mesta in vasi. Pilot Zelko je bil nadvse presenečen nad gostoljubnostjo svojih gostiteljev in jim je to tudi pokazal ter se jim zanjo zahvalil. Priznal je, da brez nekega tihega notranjega strahu in neprijetnega občutka sokrivde ter obžalovanja v Srbijo le ni prihajal, ker je vedel kaj so prebivalci Srbije takrat pretrpeli in koliko človeških žrtev ter materialne škode so letala NATO povzročila.

Danes sta oba junaka Mitrovičevega dokumentarca že upokojena in med njima ter med njunima družinama so se stkale pristne in tople prijateljske vezi. Pilot Dale Zelko je ob obisku v Srbiji tudi razkril kako je potekalo njegovo reševanje, ko je izskočil iz padajočega letala in je le malo manjkalo, da ga niso pred njegovimi ameriškimi rešitelji, našli domačini oboroženi z lovskimi puškami ter vilami in motikami, ki so približno vedeli kje je doskočil in ga tam tudi vztrajno ter jezno iskali. Ti isti »iskalci« so mu potem po dvanajstih letih ob »drugem srečanju« nudili gostoljubje, mu prisrčno stiskali roko in se z njim fotografirali.

Fotografija: srečanje v Srbiji

Iskal sem v slovenskih medijih kakšen zapis o tem, da je pilot Zelko po očetovi strani slovenskega rodu, pa mi ni uspelo ničesar najti. Mogoče, da sem kaj spregledal. Mislim pa, da bi tej okoliščini lahko posvetili nekaj več pozornosti in mu mogoče celo omogočili obisk dežele v kateri sta bila rojena njegov dedek in babica. Po priimku Zelko sodeč, bi si upal malo špekulirati in zapisati, da sta se njegova dedek in babica nekoč v Ameriko preselila iz Prekmurja.

Jabolčno pito ( ali zavitek ), ki jo ima Zelko tako neizmerno rad in je po babičini smrti ni več okusil, mu je spekel njegov nov srbski prijatelj Zoltan. Zakaj mu je morebiti ne bi nekoč spekla kakšna njegova prekmurska ( slovenska ) daljna sorodnica?

1 komentar:

  1. ODLIČEN zapis in odlična ideja za povabilo na obisk v SLOVENIJO !

    OdgovoriIzbriši