četrtek, november 22, 2012

Pje neje še gotof!

Maribor se prebuja in se upira. Kuri Kanglerjeve radarje in transparente z njegovimi fotografijami, v občinsko hišo meče jajca in gnile paradižnike, demonstrira in upa, da se ga znebijo.

Prav v trenutku, ko se Mariborčani prebujajo in javno kažejo svoje veliko nezadovoljstvo s svojim županom ter okrog njena zbrano lokalno politično kamarilo, jim ti vrnejo udarec in skrajno nepriljubljenega ter avtokratskega župana Franca Kanglerja izvolijo za člana Državnega sveta.

To je pač Slovenija. Tako kot na državnem nivoju je seveda tudi na lokalnih nivojih. Čeprav se politične elite in njihovi najbolj vplivni posamezniki med sabo ne ljubijo in se le stežka prenašajo, so takoj složni in združeni, ko kogar koli med njimi ali kakšno takšno njihovo politično grupacijo začne ogrožati nezadovoljno in razjarjeno ljudstvo.

Včerajšnja Kanglerjeva izvolitev v Državni svet je seveda legalna. Legitimna pa ni. Ker te izvolitve večinsko ne podpira ljudstvo, ker je proti izvoljenemu članu Državnega sveta vloženih kar nekaj kazenskih prijav in skoraj zagotovo še kakšna bo, ker ga je koruptivnih dejanj javno obsodila državna Proti korupcijska komisija in še bi lahko naštevali. In ker Kangler ne bo v Državnem svetu edini, ki bo tam sedel ter odločal s takšno hipoteko, se takoj zastavi tudi zelo resno vprašanje o legitimnosti odločitev, ki jih bo ta državni organ v takšni vprašljivi in moralno ter politično sporni sestavi sprejemal. Zelo bi nas moralo vse skrbeti, ko pred našimi očmi celotna slovenska politika dobiva tako nevaren ter spačen in odvraten obraz. Prepad med nezadovoljnim ljudstvom in njegovimi politično politikantskimi elitami se vedno bolj nevarno poglablja.

Prav zanimivo bo sedaj spremljati, kako se bodo pogumne Mariborčanke in Mariborčani sprijaznili, da so to bitko izgubili in da so jih njihovi lokalni politikanti v funkciji elektorjev včeraj tako grdo ponižali? Tolažijo pa se lahko, da pa morebiti vojne  le še niso izgubili ter v naslednjih dneh in tednih svoje aktivnosti okrepijo.

Vendar od včeraj in nadalje Franc Kangler ni več problem le Mariborčanov, temveč je sedaj, ko je bil izvoljen v Državni svet, postal tudi problem vseh slovenskih državljank in državljanov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar