nedelja, november 18, 2012

Borut Pahor je moral odgovor še enkrat napisati!

Nekdanji predsednik države Milan Kučan je na predsedniškega kandidata Boruta Pahorja naslovil zanimivo odprto pismo in ga prosil, da nanj v času drugega kroga predvolilne kampanje tudi odgovori:




Spoštovani predsedniški kandidat Borut Pahor!

Nisem sem se Ti oglasil v prvem krogu predsedniških volitev, ker sem pričakoval, da boš v javnih nastopih vendarle našel priložnost za razjasnitev namigovanj o stricih iz ozadja, ki naj bi zrušili Tvojo vlado, zato ker nisi bil pripravljen izpolnjevati njihovih zahtev. V nastopih, ki jih bo v drugem krogu verjetno dovolj, pa je vendarle čas, da o tem poveš resnico.

Tvoja politična "doslednost", na katero se sklicuješ, ko zavračaš odgovore na novinarska vprašanja o tem, bi bila prepričljiva, če bi o tem spregovoril odkrito. Kot politika Te vendarle ne more etično zavezovati neka tajna "kamarila", o kateri govoriš, pač pa si zavezan državljanom, ki imajo pravico zvedeti, kdo vse da upravlja državo iz ozadja. Zato Tvoj molk z načelnostjo nima nič. Nasprotno. Je nepošten, saj z njim prikimavaš imenom, ki jih navajajo nekateri novinarji in med katerimi se pojavlja tudi moje. Z molkom obtožuješ.

Neprepričljivi so tudi Tvoji poskusi pripisati krivdo za svoje politične neuspehe drugim. Puščam ob strani, da sem v Tvojih dosedanjih nastopih izrazito pogrešal jasno opredelitev o prihodnji podobi naše države, o razgrajevanju jedra njene ustavne ureditve, pa tudi o socialnih, kaj šele socialdemokratskih in libertarnih vrednotah, na katerih naj bi temeljila. Prepričan pa sem, da bi veliko pripomogel k preusmeritvi politike v reševanje socialnih in gospodarskih problemov države in vse večjih eksistenčnih stisk njenih državljanov, če bi razkrinkal ozadja in zarote, ki domnevno ali resnično podtalno obvladujejo funkcioniranje slovenske države.

Verjamem, da Ti v volilni in morda tudi povolilni politični računici s politično desnico koristi, ko dopuščaš, da jaz in še kdo postajamo postranska škoda Tvoje domnevne "načelnosti". Pa vendar mislim, da državljani in Slovenija tudi v volilnem času zaslužimo vsaj temeljno poštenost in odkrito besedo. Kajti sicer je obljuba o viziji povezovanja, s katero nastopaš kot predsedniški kandidat, predvsem napoved pristajanja celo na politična podtikanja, ki jemljejo človeku dostojanstvo in ukinjajo kritično politično misel.

Prosim Te, da si v odgovoru natančen. Res je, nisem Te podprl na predčasnih parlamentarnih volitvah. Vendar Tvoje koalicijske vlade, ki sem ji javno pomagal v življenje, nisem rušil. Nasprotno. Podpiral sem jo in javno večkrat deloval za uspeh njenih prizadevanj. Ko je po neuspelih referendumih in razpadu koalicije postala operativno nesposobna, sem Ti v daljšem pogovoru odkrito, iz oči v oči povedal, da Te ne morem več podpirati, ker kot predsednik vlade za učinkovito upravljanje države nisi uspeval zagotoviti potrebnega usmerjanja in sodelovanja med ministrstvi ter dialoga s socialnimi partnerji, zaradi česar je vlada izgubila verodostojnost in podporo državljanov. Razen želje po dobrobiti za državo pri tem ni bilo ne stricev ne ozadij.

Od Tvojega uspeha nikdar nisem pričakoval nikakršnih koristi in jih tudi nisem imel, od Tvojega neuspeha pa sem žal imel škodo, tako kot vsi državljani in vsa Slovenija.

Borut Pahor se je takoj lotil pisanja odgovora in ga v duhu svojega povezovalnega načela ter dosedanje večletne uspešne prakse tvornega sodelovanja,  posredoval v pregled ter popravek svojemu velikemu prijatelju in zavezniku Janezu Janši.

Ta mu je po kratkem času pisanje pregledano,  popravljeno in dopolnjeno tudi vrnil ter mu na koncu prijateljsko svetoval, da naj se pisanja na osnovi njegovih nasvetov, popravkov in priporočil loti na novo, ker bo tako imel manj dela kot pa, da popravlja popravke. 

To je Borut Pahor tudi že storil, vendar odgovora še ni objavil ter poslal Milanu Kučanu, ker si ni na čistem ali sme pismo podpisati le s svojim imenom ali pa mora, da se izogne kakšnim morebitnim očitkom o plagiatorstvu, sopodpisati tudi Janeza Janšo.

4 komentarji:

  1. Le kaj bi drugega pričakoval od plastelinkota , ki je izdal članstvo lastne stranke in lastne volivce , ki mu žal še VEDNO NASEDAJO !

    OdgovoriIzbriši
  2. Mal ste že dolgočasni z Janšo...če je to najboljši argument zakaj voliti Danilota vam lahko samo reček: GOTOF JE!

    OdgovoriIzbriši
  3. A ni zanimivo, da je celotna vsebinska plat Turkove kampanije namenjena Janši in anti Pahorju?

    Še vedno mi je bolj všeč Pahorjeva vsebina, ki jo namesto pove opravi z metlo ali lopato.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljen!

      Lahko o tej Pahorjevi "vsebini" zapišeš kaj več? Meni deluje kot mlačna voda s katero se ne moreš odžejati in v njej ne skuhati jajca.
      Očitno bodo slovenske volivke in volivci na teh volitvah naredili eno svojih večjih napak, ki jo bodo potem hitro obžalovali.
      Ker pa bo to državo tako v kratkem hudič vzel in to s Pahorjem ali pa brez njega, si volilnega rezultata, karšen koli pač že bo, ne jemljite preveč k srcu. Z njegovo izvolitvijo se bo vse le pospešilo in bo pač čas naše neizvesnosti in politikantskih blodenj nekoliko krajši ter malo trši.

      Kaj lahko se zgodi, da bodo jezne in zelo nervozne ter predvsem lačne slovenske ulice že naslednje leto odnesle oba, Janeza in Boruta. Tisti, ki imate možnost kam oditi, naredite to čimprej. Ostalim pa bog pomagaj!

      Izbriši