sobota, november 24, 2012

Kdo je drhal?!!!!

Ljubljanska desničarska medijska Barbika je na popu mariborske protestnike označila za drhal. In še kar nekaj podobnih zaničevalnih ter hudo žaljivih označitev Mariborčank in Mariborčanov, ki protestirajo proti svojemu županu in njegovi nesprejemljivi praksi županovanja v drugem največjem slovenskem mestu, smo lahko v teh dneh slišali ali prebrali. V tem prednjačijo predvsem  nekateri desničarski spletni portali in se s podobnimi zaničljivimi ter žaljivimi izrazi razmetavajo znani dežurni režimski moralisti in komentatorji.

Fašistoiden odnos nekaterih medijev, novinark oziroma novinarjev in znanih desničarskih propagandistov do občank in občanov Maribora, ki ne želijo nič drugega kot le odstop župana, ki je s svojimi ravnanji izgubil njihovo zaupanje, je skrajno neprimeren, neciviliziran in tudi zelo nevaren. Niso občanke in občani krivi, da slovenski pravni red ščiti župane, podobno ali celo še bolj, kot se v Indiji ščiti svete krave, temveč krivdo za to nosijo tvorci takšnih zakonov. Če se župana, ki so ga sami izvolili, ne morejo znebiti po pravni poti, se ga pa bodo pač po nepravni. V civilizirani in demokratični pravni državi bi to bilo seveda nesprejemljivo. Ker pa Slovenija že lep čas ni več ne demokratična in ne pravna država oziroma je deloma pravna le še, ko gre za podeljevanje in varovanje koristi ter privilegijev določenih političnih, kapitalskih, finančnih in drugih elit, je ravnanje Mariborčank in Mariborčanov legitimno. Ali postavimo to vprašanje malce drugače: bi bilo v neki demokratični in pravni državi legitimno Ustavo varovati in braniti z neustavnimi sredstvi, ker so pač vsa druga legalna sredstva že odpovedala? Od slovenskih zadrtih desničarjev ne boste dobili odgovora na to vprašanje, ker bi vsak, ki bi vam morebiti odgovoril, s svojim odgovorom takoj legaliziral mariborski meščanski punt.

Če je mogoče Mariborčanke in Mariborčane, ki demonstrirajo pred mestno hišo,  označiti kot drhal, potem je s popolnoma enako oznako mogoče označiti še veliko kaj drugega v tej državi. Predvsem pa politične, novinarske in kulturniške kroge ter seveda vidne ter znane posameznice in posameznike, ki izhajajo iz teh okolij, in ki sedaj v medijih občanke in občane Maribora obkladajo s temi žaljivimi izrazi.

Tudi mariborska "drhal" ima pravico do najosnovnejšega človeškega dostojanstva in nikogar v tej deželi ne poznam, ki bi jim smel to odreči. Še najmanj pa kakšna nevzgojena in nekulturna ljubljanska voščena Barbika v vlogi desničarske novinarke. Hitro se ji lahko dogodi, da bo morebiti kdaj v prihodnosti kakšna ljubljanska "drhal" potrkala na njena vrata in jo povprašala po zdravju. Takšna "drhal" je namreč pred  nekaj več kot dvema desetletjema v Ljubljani na Roški postavljala temelje slovenski samostojnosti in slovenski državi.
Pri nas radi rečejo, da najprej uporabi pamet in šele potem jezik. Vsekakor koristen nasvet.

1 komentar:

  1. No, Vinko Vasle je isto napadel organizatorje protestov. Moj odgovor: http://jinovsvet.com/blog/index.php/2012/11/24/v-primeru-kangler-iskanje-politicnih-povezav/

    Mislim, da jih je strah, da bo kmalu hudič šalo vzel in da se bodo takšne scene, kot v Mariboru, preselile na ljubljanske ulice, pred vlado in parlament.

    OdgovoriIzbriši