četrtek, april 12, 2012

Zgodovina se nam kruto ponavlja!


Novice.Dnevnik.si

Koroški Heimatdienst podprl slovesnost v Celju

Ljubitelji nemškega jezika so si za slavje izbrali ravno dan, na katerega so Nemci leta 1941 vkorakali v Celje

Celje - V Celjskem domu je bila sinoči ustanovna slovesnost kulturnega društva Celje ob Savinji, ki je član nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji in ima na Celjskem okoli 60 članov. Slovesna prireditev ne bi zbodla, če med njenimi podporniki ne bi bila tudi koroška politična organizacija Koroški Heimatdienst, za katero so značilne skrajno desničarske ideje in spogledovanje z nacizmom. Znana je po svojih prizadevanjih za etnično čisto Koroško in v sedemdesetih letih za nasilno odstranjevanje dvojezičnih krajevnih tabel.

Pred dnevi sem pisal o fašističnih izzivanjih z italijanske strani na Primorskem in danes žal pišem o podobnem dogodku z avstrijske nacistične strani na Štajerskem. In kako se domoljubni Slovenci odzivamo na te dogodke? Podobno ali skoraj na enak način kot pred davnimi sedemdesetimi ali osemdesetimi leti. Kako pa se slovenska politika, kultura in intelektualci odzivajo danes na te dogodke? Popolnoma enako kot takrat.

Ker je naš odziv enak kot pred desetletji, se nam kaj hitro lahko dogodi, da bodo tudi posledice na koncu precej enako travmatične, morebiti ponovno krvave in za jutrišnjo usodo slovenskega naroda celo usodne. Bo sploh kdo zmogel dovolj narodne samozavesti in nacionalne odgovornosti in se bo temu kar nam počnejo tudi odločno uprl in rekel dovolj je? Se bodo politiki, zavedni kulturniki in intelektualci v Sloveniji sploh upali dvigniti glas proti tem ponovnim začetkom poskusa poitalijančevanja ter ponemčevanja na Slovenskem? Bomo poskusom ponovnega uvoza fašizma in nacizma sposobni reči odloči ne? Če tega ne bodo pravočasno na primeren način sposobni storiti najbolj osveščeni in poklicani predstavniki navedenih slovenskih elit, bodo to jutri storili drugi, ki se bodo zavedali prihajajočih groženj in to na precej bolj neprijeten ter usodnejši način.

Ni komentarjev:

Objavite komentar