nedelja, april 08, 2012

Danes praznujejo Romi!


8. april - svetovni dan Romov

Ljubljana, 8. aprila (STA) - Romi po vsem svetu danes praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu. Tudi pripadniki romske skupnosti v Sloveniji ga zaznamujejo s številnimi prireditvami, s katerimi želijo spomniti na ohranjanje svoje kulture in jezika.

Moje čestitke ob vašem dnevu drage sodržavljanke in sodržavljani!

Skozi svoje delo v preteklih letih sem imel priložnost spoznati nekaj iz življenja prekmurskih Romov, ker se pač s tistimi dolenjskimi nisem srečeval. Moje izkušnje, najprej v vlogi predstavnika delodajalca in potem v drugem delu kot predstavnika finančne organizacije, so več kot dobre. Z mnogimi predstavniki romske skupnosti sem se uspel osebno spoznati, kar nekajkrat sem bil gost v njihovih domovih, kot predstavnik delodajalca sem jim pomagal premagovati težave pri usposabljanju in pripravah za vstop v delo, jim urejal njihove male probleme s katerimi so se srečevali ter se ob tem pogosto spraševal zakaj so si prekmurski in dolenjski Romi tako zelo različni. Pa so si res karakterno ali kulturno tako zelo različni? Skoraj zagotovo ne. Zelo različen pa je bil v preteklosti pristop slovenske družbe in njenih institucij do reševanja romske problematike.

Slovenci imamo pač to težavo, da si nekaterih svari ne upamo, ne želimo ali tudi ne smemo javno priznati. Sam sem se dokopal do prenekaterega odgovora na mnoga vprašanja izvirajoča iz "problema" različnosti med prekmurskimi in dolenjskimi Romi in spoznal, da bomo težave dolenjskih Romov lahko začeli učinkovito reševati šele takrat, ko si bomo v družbi zmogli priznati kje smo ga v preteklosti hudo pogrešili in kje velike napake delamo še danes. Bojim pa se, da za kaj takšnega še nismo sposobni in tega tudi ne želimo storiti. Tako se bodo prekmurski Romi še nadalje uspešno razvijali in postajali vedno bolj ugledni ter cenjeni člani svojega Prekmurskega okolja in dolenjski se bodo še nadalje pogrezali v težave in konflikte v svojem ožjem ter tudi širšem življenjskem okolju.

Na žalost Slovenci tudi na tem področju nismo sposobni pobegniti svojim zgodovinskim travmam in delitvam in če jih ne moremo izživeti sami med sabo, so lahko za kaj takega tudi Romi prav priročen objekt. Del slovenske politike pa vse to prikrito iz ozadja vzpodbuja in ne stori ravno veliko v smeri razumevanja problema ter postopnega preseganja konflikta med Slovenci in Romi na Dolenjskem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar