sreda, april 11, 2012

Šifrirano grozilno slikovno sporočilo Slovencem!

Italijansko notranje ministrstvo je v sodelovanju z "Unijo Italijanov" s spornim plakatom vabilo na prireditev "Ob dnevu spomina" v spomin "žrtvam brezen-fojb in julijsko-dalmatinski eksodus". Prireditvi sta se odvijali v mesecu februarju leta 2011 in 2012.

Sporna je že sama po sebi celotna manifestacija in način kako jo organizirajo, izvajajo ter kakšna sporočila Slovencem z nje pošiljajo. Tokrat pa se je zgodba še dodatno zapletla, ker so na plakat dodali fotografijo posneto v času italijanske okupacije Slovenije, ki prikazuje kako italijanski okupatorski vojaki streljajo slovenske talce.

Na to nesramno in žaljivo provokacijo so se seveda takoj odzvale slovenske domoljubne organizacije od ZZB do Civilne iniciative za Primorsko in ostro ter zelo odločno protestirale. Ali so se odzvale tudi institucije slovenske oblasti in politične stranke nisem zasledil. Vsekakor bi se morale.

Nekaj so o tem incidentu poročali tudi slovenski mediji vendar daleč premalo in skoraj zagotovo so iz kakšnih slovenskih oblastnih ter političnih krogov dobili namig naj se tej temi skušajo izogniti. To seveda ni prvi primer, da se na takšna in podobna nesramna izzivanja v državi nismo primerno odzvali. Tako sporočilo, ki so ga predstavniki Civilne iniciative za Primorsko naslovili na organizatorje te sporne manifestacije in naročnike žaljivega plakata in glasi: "kdor zgodovine ne pozna je slep na eno oko, kdor pa je zgodovino pozabil pa je slep na obe očesi", vsekakor velja tudi za slovenske uradne oblastne in še posebej za politične institucije.

Še vedno pa si zastavljam vprašanje kako in predvsem zakaj se je ta nesrečna fotografija znašla na tem plakatu in kaj so organizatorji manifestacije in naročniki plakata želeli z njo sporočiti in komu je bilo v resnici sporočilo namenjeno? Preveč enostavno in še krepko naivno bi bilo misliti, da naročniki plakata ne bi vedeli za kakšno fotografijo gre in kaj fotografija v resnici prikazuje. Naivno bi bilo tudi misliti, da bi avtorji in naročniki plakata tako zelo podcenjevali svoje privržence in ostalo publiko, ki jih simpatizira, da ti ne bi vedeli ob kakšni priložnosti je bila fotografija posneta ter kdo na tej fotografiji kaj počne. Mogoče pa tega plakata s to fotografijo na slovenski strani nismo vedeli prav dešifrirati in nam v resnici sporočajo, da se nam kaj takega kot fotografija prikazuje kaj lahko ponovno dogodi. Je torej na tem plakatu slikovno šifrirana grožnja?

Vsekakor bo potrebno v prihodnje takšnim sporočilom posvetiti veliko več pozornosti in se nanje tudi dovolj hitro ter odločno odzvati. Tudi sam bom ta kratek zapis zaključil enako kot Civilna iniciativa za Primorsko z znanim  geslom: "Smrt fašizmu!, ter dodal še: Svoboda narodu!"

4 komentarji:

  1. ZAMAN je pričakovati, da se bodo odzvali PRINCI TEME, saj so že davno prodali svoj NAROD in njegovo ČAST ! PRODALI so njegovo SUVERENOST in so SAMO ŠE VODENE LUTKE v propadajočem EVROPSKEM LUTKOVNEM GLEDALIŠČU !

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim, da bo se še našlo kje toliko krogel kolikor je teh spreobrnjenih nacistov.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hm, si upamo? Ta očitno fašistična država je vsaj še pred kratkim "varovala" naše nebo v okviru NATA - ne vem če ga še. Dokaj naivno od nas, glede na bližnjo preteklost in trenutne odnose. Saj lahko kot država pravzaprav res zgolj ponižno protestiramo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne, mislim, da bi morali normalni ljudje bolj komunicirati in sodelovati, skrajneže je potrebno preglasiti s pozitivno aktivnostjo, tako da bodo lahko samo osramočeno opazovali in počasi pozabili na sovraštvo. Sovražni govor in aktivnosti je potrebno zavračati, preseči s pozitivnim.

    OdgovoriIzbriši