četrtek, april 12, 2012

Je danes res kaj bistveno drugače?


Pisarniški red iz leta 1870!

*Osebje mora biti zdaj prisotno ob delavnikih le od 6. ure dopoldne do 6. ure popoldne. Pričakujemo, da bodo vsi sodelavci brez posebnega poziva opravljali nadure, če bo delo to zahtevalo.

*Najstarejši nameščenec je odgovoren za čistočo pisarne. Mladina se javi pri njem 40 minut pred začetkom delovnega časa in ostane še do konca dela na razpolago.

*Med pisarniškimi urami se ne sme govoriti.

*Malicanje je dovoljeno med 11:30 in 12:00 uro. Vendar se delovni proces v tem času ne sme ustaviti.

*Enostavna obleka je predpis. Osebje ne sme nositi svetlih oblek in lahko nosi le urejene nogavice. Galoše in plašči v pisarni niso dovoljeni, ker ima osebje na razpolago peč. Izjemoma so dovoljene pri slabem vremenu ovratne rute in klobuki. Sicer pa priporočamo, da bi vsak uslužbenec v zimskem času prinesel 2 kg premoga s seboj v službo.

*Potreba po tobaku, vinu in žganih pijačah se smatra kot mesena šibkost in je zaradi tega vsemu osebju prepovedana.

*Uslužbenec, ki obiskuje biljardne in politične lokale, daje spodbudo, da se dvomi o njegovi časti, prepričanju, poštenosti in načelih.

*Ženske uslužbenke se morajo držati pobožne življenjske usmeritve.

*Vsak uslužbenec ima dolžnost, da ohranja svoje zdravje. Bolni uslužbenci ne prejmejo nobenega plačila. Zato bi moral vsak odgovoren uslužbenec dajati na stran del svoje plače, tako da pri delovni nezmožnosti ali pojemajoči ustvarjalnosti ne bi padel v breme celotni družbi.

*Dopust se dobi le v nujnih družinskih zadevah.

*Vsak uslužbenec ima dolžnost, da svojega šefa informira, kaj o njem govorijo službeno ali privatno. Mislite na to, da morate biti svojemu delodajalcu hvaležni. On vas pravzaprav prehranjuje.

*Na koncu naj opozorimo še na velikodušnost tega pisarniškega reda, v zameno pričakujemo znatno zvišanje delavnosti.

Upam, da bo objava tega pisarniškega reda iz leta 1870 pomagala naši vrli vladi pri reformi državne uprave in da bosta prva državna birokrata Pličanič in Virant pri tem tudi uspešna. Če pozorno preberemo zapovedi iz gornjega pisarniškega reda, lahko ugotovimo, da tudi takrat stranka ( državljan ) ni bil postavljen v center njihovega dela in pozornosti kot ni danes in da je najpomembneje, da je uradnik poslušen in ponižen ter hvaležen svojemu delodajalcu. Z napovedanimi reformami se bo ponovno vse vrnilo na svoje staro dobro mesto.

Ni komentarjev:

Objavite komentar