četrtek, maj 04, 2017

Na današnji dan pred 37. leti je umrl Tito in začel se je razpad Jugoslavije!!

Tito obiskal Gornjo Radgono 12.10.1969
04. maja 1980 je ob 15.05 uri v Ljubljani umrl predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije in predsednik Zveze komunistov  Jugoslavije Josip Broz - Tito!

Dan smrti Tita lahko smatramo kod dan, ko je začela razpadati federativna republika Jugoslavija in dan, ko so na površje v vseh jugoslovanskih republikah izbruhnili do takrat prikriti in od zunaj spodbujeni nacionalizmi, vojni spopadi, zverinska pobijanja, rušenja in mučenja do takrat v sožitju živečih ljudi.

To je tudi dan, ko so država Jugoslavija in posamezne njene republike,  postale plen zunanjih in notranjih vojaških, političnih, ekonomskih in finančnih elit, ki so v kratkem času in  le z na videz  demokratičnimi postopki ter političnimi in demagoško ideološkimi prevarami razlastninile ljudstvo njegovega dotedanjega minulega in živega dela ter uvedle sistem značilen za zgodovinsko najbolj vulgarno obliko kapitalizma.

04. maj. 1980 je pred časom starejši možakar označil za dan, ko je v republikah bivše Jugoslavije zašlo sonce in vse do danes še ni vzšlo! Ker razpad Jugoslavije še vedno ni končan v prav nobeni od takratnih njenih republik oziroma današnjih samostojnih balkanskih državicah. V vseh državah nekdanje Jugoslavije je stanje zamrznjenih vojaških, političnih, ideoloških in predvsem socialnih spopadov, ki lahko kjer koli in kadar koli ponovno izbruhnejo in celoten Balkan ali le njegove posamezne dele ponovno poženejo v neusmiljeno medsebojno pobijanje in rušenje. Vse posamezne države nekdanje skupne države so tako ves čas le drobiž v igri interesov velikih svetovnih vojaških in ekonomsko finančnih mednarodnih organizacij ter držav, čeprav so nekoč združeni v skupni državi  tudi sami pomenili na teh mednarodnih vplivnih področjih kar pomembnega in upoštevanja vrednega igralca.

Zaradi naših otrok in vnukov, si danes lahko le močno želimo, da brexit 2017 ne bi za Združeno Evropo postal to kar je bil 04. maj 1980 za nekdanjo Jugoslavijo. Zagotovil, da se kaj takšnega ne bo zgodilo pa nimamo prav nobenih, ker tudi moči vplivati, da bi kaj takšnega lahko preprečili, nimamo skoraj prav nobene. Ni namreč pomembno kaj si mi o svoji pomembnosti domišljamo in kaj svojemu ljudstvu naši politiki govorijo, ker pomembne in usodne odločitve se namreč sprejemajo tam kjer nas ni in smo o njih kot poslušni izvrševalci potem le obveščeni.


1 komentar:

  1. Stari je spadal v najožji izbor največjih osebnosti 20. stoletja!

    OdgovoriIzbriši