petek, april 28, 2017

Praznovanje 1. maja v starih dobrih časih in danes!

Pogled z določene časovne distance  na praznovanje praznika na malo drugačen in humorno realističen način!

V nekdanji  Jugoslaviji je bil delavski praznik 1. maj pomemben praznik, ki smo ga vsi po celotni državi veselo praznovali. Ne pa vsi popolnoma na enaka način, temveč so se naša praznovanja razlikovala pač glede na lokalno in zgodovinsko ter kulturno  tradicijo praznovanj tovrstnih državnih praznikov v posameznih življenjskih okoljih. Skupno pa jim je bilo med ostalim predvsem to, da so vsi nekaj vrteli.

Tako so za praznik 1. maja naši sosedje Hrvati masovno vrteli jagenjčke na žaru.







V Srbiji so na ražnje veselo natikali in vrteli odojke.







Slovenci pa so za prvomajske praznike po celotni svoji Deželi pridno vrteli mešalce za beton.





Kako danes v naši nekdanji skupni državi delavci ( vseh dežel združite se ) praznujejo svoj največji delavski praznik pa ne vem. Vem le, da imajo danes prav v vseh teh okoljih ljudje vsak dan več razlogov, da začnejo svoj praznik 1. maj ponovno praznovati v njegovem izvornem in vsebinskem  mednarodnem sporočilu izkoriščanim in ekonomsko, politično, socialno ter pravno zatiranim. Tako kot vse drugo so jim mednarodne in nacionalne politične, oblastne in kapitalsko ter finančno privilegirane elite ukradle tudi ta praznik in ga podredile svojim potrebam ter interesom. V teh predprazničnih in prazničnih dneh se bo dalo ponovno naposlušati govorov govorcev, ki s tem praznikom nimajo popolnoma nič in so le novodobni dediči zatiralskih kapitalističnih prednikov, zaradi katerih je ta praznik sploh nastal in ga tako v resnici vsako leto znova le grdo zlorabljajo za zavajanje ljudi z obljubami lepše prihodnosti.

Vsem nesramno slabo plačanim in izkoriščanim delavcem, prekarcem, upokojencem z mizernimi pokojninami, nezaposlenim in vsem, ki životarite na samem robu preživetja, želim lep vaš praznik 1. maj!

Ni komentarjev:

Objavite komentar