sobota, maj 20, 2017

Zloraba javnega medija za poveličevanje zločinskega ustaštva!

Igor Pirkovič, urednik in novinar na RTV SLO
Vir: MLADINA

Jure Trampuš
19. 5. 2017

»Globoko me je sram«

Kako je TV Slovenija naklonila Thompsonu 12 minut reklame

Igor Pirkovič, urednik in novinar Tednika v eni osebi, glasbenik in avtor himne SDS Za Slovenijo živim, je v Tedniku objavil prispevek o Thompsonu, hrvaškem domoljubnem pevcu, ki je odkrito naklonjen ustaškemu gibanju, ljubezen do domovine, o kateri pridiga, pa je krinka za širjenje, kot pravi kulturolog dr. Mitja Velikonja, »skrajnega šovinizma in neofašizma«. Thompson je hujskač za mikrofonom.

"Nekaterim na  Slovenskem se je očitno zmešalo in ni nam skoraj več pomoči":, mi je pred dnevi dejal znanec, ko sva komentirala odločitev Upravne enote Maribor, da prepove hujskaško ustaški  nastop hrvaškega pevca Thomsona. Skrajno nerazumna se normalnemu človeku zdi že sama ideja, da se nekdo odloči v Sloveniji organizirati koncert tega hrvaškega pevca, ki v svojih pesmih slavi ustaštvo ter klanje Srbov. V podporo tej ideji, da se v Maribor povabi Thomsona in organizira njegov koncert, prav na dan, ko ima v tem mestu svoj kongres Janševa stranka SDS, se je na nacionalni TV s svojim zavajajočim prispevkom vključil še urednik in novinar Igor Pirkovič. Ob tem pa se mi postavlja vprašanje ali se kongres SDS in ta Thomsonov koncert v Mariboru  res datumsko le slučajno pokrivata in ali morebiti ne gre za namerno režijo obeh dogodkov ob istem času v istem mestu? Potem lahko k tej "slučajnosti" prav mirno dodamo še Pirkovičevo zlorabo njegovega službenega  položaja na nacionalni TV  in predvajanje njegovega prispevka o Thomsonu. Verjetno pa nekateri razmišljajo tudi tako, da če Štajerci že nekoč in tako tudi še danes, masovno ne primejo na idejo slovenskega domobranstva, mogoče pa bodo zagrabili ponujeno idejo hrvaškega ustaštva.

Pirkovičev prispevek v oddaji Tednik je čisto navaden novinarski propagandni zmazek v katerem prav nič ne pove o vsebinah pesmi, ki jih Thomson prepeva, pove in potem še ponovi pa, da na Thomsonovih koncertih sploh ni prisotne ustaške ikonografije, razen kakšnega posameznika kje v ozadju. Halo, politični domoljub, novinar in urednik Igor Pirkovič! Nas to imaš ti Pirkovič za popolne tepce? Nagledali smo se v preteklosti in bližnji sedanjosti posnetkov hrvaške nacionalne in drugih TV s koncertov tega nesrečnega Thomsona in seveda imeli kaj videti in tudi kaj slišati. Če na hrvaškem želijo ponovno obuditi duh ustaštva za svoje  ideološke ter notranje in zunanje politične potrebe, potem naj to pač še nekaj časa počnejo, ker dolgo tako ne bodo mogli, ker čas streznitve bo prišel. V Sloveniji pa tega res ne potrebujemo in se je potrebno proti vsakršnemu ponovnemu oživljanju ustaštva, domobranstva, nacizma in fašizma odločno upreti in takšne poskuse v kali zatreti, ne glede s katere strani prihajajo in kdo so avtorji ali pobudniki ponovnega oživljanja takšnih idej.

Zavedati se je že enkrat potrebno, da nobena civilizirana in sodobna evropska družba ne more dovoliti, da bi se pod krinko lažne demokracije uveljavljalo in oživljalo zločinske ideologije in celo javno pozivalo k nasilnim obračunom z nasprotniki teh ideologij in njihovih političnih ter ideoloških praks. Sistem demokratične družbe z vsemi zanjo značilnimi vrednotami in doseženimi človekovimi pravicami ne more sočasno obstajati s sistemom oživljanja ustaštva, domobranstva, fašizma in nacizma, ker takšno stanje nujno vodi v hude družbene in medčloveške konflikte, ki jih na kocu ni več mogoče obvladovati s prav nobenimi demokratičnimi sredstvi. Nekaj podobnega smo Slovenci pred desetletji v prejšnjem stoletju že izkusili in na srečo preživeli. Prav nobenih zagotovil pa nimamo in nam jih tudi nihče ne more dati, da bomo kot država in narod preživeli tudi kak naslednji tak ali podoben notranji ideološko političen nacionalni spopad v katerem bi ponovno brat ubijal brata. Danes so razmere v svetu precej drugačne in tudi razmerja moči svetovnih ekonomskih, finančnih in vojaških sil so razporejena bistveno drugače kot pred skoraj sto leti. Skrajni čas je, da se Slovenci prenehamo zanašati na srečo in začnemo sami skrbeti za svojo bodočnost tako, da si svoje prijatelje in zaveznike tudi sami izberemo in se več ne zanašamo na to ali bodo drugi izbrali nas. Na pot v varno prihodnost naroda in države pa seveda ne bomo mogli vstopiti z navlako dediščine ustaštva, domobranstva, fašizma in nacizma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar