nedelja, junij 07, 2015

To ni turistični oglas, temveč je povabilo, da nas obiščete in ste naši gostje

Zadnji dve leti se nepričakovano vedno bolj povečuje obisk te Plagiatorjeve spletne strani številnih obiskovalcev, ki na blog Plagiator dnevno klikajo v ZDA, državah zahodne Evrope, Rusiji in povečuje se tudi obisk obiskovalcev iz drugih in oddaljenih delov sveta, za kar nedvomno gre velika zasluga tudi iskalniku Googlu.  Razmerje med slovenskimi in tujimi kliki se je že skoraj izenačilo in zaradi tega sem se odločil, da občasno na teh straneh objavim kaj tudi iz turistične, zgodovinske in etnografske ponudbe okolja v katerem živi in deluje  bloger Plagiator. 

Mogoče pa se bo kateri izmed številnih domačih in tujih obiskovalcev teh strani kdaj odločil in obiskal ta prečudoviti del Slovenije, okusil vinske in kulinarične dobrote tega okolja, se morebiti s svojo izvoljenko celo poročil v kleti pod čudovitim naravnim slapom in svoji dragi nazdravil s šumečo  radgonsko penino.

Kot prvo objavljam kratek prispevek o že zelo poznani znamenitosti Gornje Radgone - vinski kleti "pod slapom"  ali "kleti pod skalo" podjetja Radgonske gorice d.d..

Kratek opis te naravne znamenitosti in zgodovine podjetja kot so ga za svojo spletno stran pripravili v Radgonskih goricah:

Radgonske gorice d.d. Gornja Radgona
Leta 1853 je neznani novinar Bleiweisovih »Novic« opisal začetke pridobivanja »Štajerske penine«, prvega uspelega slovenskega šampanjca (1852). Pozneje (od 1883 ) je Clotar Bouvier, bankir in šampanjer, dolga leta zelo uspešno nadaljeval pridobivanje šampanjca. Radgonske gorice še vedno zvesto sledijo tej stari tradiciji.

Metodo pridobivanja šampanjca je iznašel menih Dom Perignon v 17. stoletju. Bistvo klasične metode je dolgotrajno vrenje in dozorevanje penečega se vina v steklenicah.

V peninski kleti Gornja Radgona traja priprava najmanj dve leti. Osnovno vino za Zlato radgonsko penino je chardonnay. Z orginalno klasično šampanjsko metodo dosegamo izjemno kvaliteto. To potrjujejo mnoge zlate medalje in šampionski naslovi v Ljublani. Zelo smo ponosni na zlato medaljo Bruselj 1996, Bordeaux 1998, na srebrno medaljo Pariz 1997 in London 1998. Šampione smo dosegli na Vinoforumu 1997, 1998 in v Gornji Radgoni 1997, 1998 ter v Splitu 1998.

Klet Pod slapom
Ob koncu drugega tisočletja smo pod slapom, ki teče iz skale grajskega hriba in je najbolj zanimiv pritok reke Mure, obnovili klet za naša buteljčna vina. Več kot 120.000 steklenic različnih vrhunskih vin hranimo v dveh kleteh, ki sta povezani s hodnikom. Slap je za vinsko klet nenavadna atrakcija, ki ustvarja posebno vzdušje ob pokušnjah naših vin.

The bottle cellar under the waterfall

At the end of the second millennium, we have restored the cellar under the waterfall, which comes out of the rock of the castle hill and it is the most interesting river Mura affluent. More than 120.000 bottles of various high quality wines are stored in two cellars, which are connected by a passage. The waterfall is an unusual attraction for a wine cellar and it sets up a special atmosphere when tasting the wines.

Unter dem Wasserfall


Der Flaschenkeller unter dem Wasserfall

Ende des zweiten Jahrtausends haben wir unter dem Wasserfall, der aus dem Fels unter dem Schlossberg rinnt und ist der interessanteste Nebenfluss des Flusses Mur, den Keller für unsere Flaschenweine wieder aufgebaut. In zwei mit einem Gang verbundenen Kellern lagern wir mehr als 120 000 Flaschen verschiedenen Spitzenweine. Der Wasserfall ist eine faszinierende Attraktion, die eine ganz besondere Atmosphäre bei der Weinverkostung erzeugt.

Ni komentarjev:

Objavite komentar