ponedeljek, junij 29, 2015

Sprenevedanje Andreje Bizjak, direktorice inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin!

Andreja Bizjak, direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
DELO
Marjeta Šoštarič, 
petek, 26.06.2015

Škropljenje vinogradov morilo čebele
Na območju Ljutomera in Gornje Radgone inšpektorji na delu zaradi hude zastrupitve čebel.


Citat izjave Andreje Bizjak novinarki Dela Marjeti Šoštarič:

Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak je potrdila prijavo in odvzem vzorcev mrtvic in da je »fitosanitarni inšpektor dne 25. 06. pregledal okolico čebelnjakov«, a da »glede na številne vinograde na območju in možnost tretiranja s FFS po obilnih padavinah ni mogoče določiti vira kontaminacije«. Sicer pa da je fitosanitarni inšpektor včeraj spet »opravljal preglede okoliških vinogradov (glede pravilne rabe in morebitno vzorčenje zelenih delov rastlin)«. Napovedala je, da bodo laboratorijski izvidi mrtvic in morebitnih  (???? ) zelenih delov rastlin znani predvidoma prihodnji teden. 


Direktorica inšpekcije Andreja Bizjak je "bleknila in ostala živa", bi rekli prizadeti čebelarji in drugi, ki zgodbo o pomoru čebel malo bolje poznajo in vedo kaj in kdaj je kdo od pristojnih naredil ter česa ni naredil. Fitosanitarnim ali kmetijskim inšpektorjem so čebelarji povedali kdo ter približno kdaj je škropil vinograd in enega so zalotili celo novinarji RTV Slovenija, ko so se k prizadetemu čebelarju ob 12,00 uri peljali posnet reportažo o pomorih čebel. Ni torej bilo prav nobene potrebe, da bi inšpektorji tekali od vinograda do vinograda ter na slepo jemali vzorce, da bi potem laboratorij zasuli z njimi. Čebelarji so jim točno povedali kateri vinogradi so bili ob neprimernem času škropljeni, kdo so lastniki teh vinogradov in jim pokazali lokacije teh vinogradov. Kaj več naj bi prizadeti čebelarji lahko še storili??

In kaj so po vedenju čebelarjev storili inšpektorji? Si zapisali podatke o škropljenju in lastniku vinograda, na mapah označili lego in položaj vinogradov in potem še vinograd fotografirali. Kako pa je mogoče iz posnete fotografije ugotoviti kdaj in s čim je bil vinograd poškropljen, pa seveda vedo le inšpektorji in zagotovo nihče drug na tem ljubem svetu. Zakaj ne želi nihče od odgovornih povedati kdaj in kje vse so fitosanitarni oziroma kmetijski inšpektorji jemali vzorce škropljenih rastlin za analizo, pregledali z zakonom zahtevano dokumentacijo uporabnika FFS in opravili druge s predpisi predvidene preglede?

Skrajni čas bi že bil, da šefici inšpektorjev gospe Andreji Bizjak nekdo ponudi kako drugo primerno delo, ki ga bo obvladala in pri opravljanju katerega bo lahko koristna ter si res zaslužila svojo plačo.

Ker pomori čebel se neprestano ponavljajo že nekaj let zapored in prizadetim čebelarjem se uprizarja vedno enaka zgodba in pristojne inšpekcijske službe vedno znova odigrajo enako predstavo za čebelarje, medije in slovensko javnost. Če odgovorni v inšpekcijskih službah te države te vsakoletne morije čebel niso sposobni zaustaviti, jih je pač potrebno zamenjati s sposobnejšimi in odgovornejšimi. Tako se to počne v zasebnem in realnem sektorju in skrajni čas je, da se ta praksa uvede tudi v državnem in javnem sektorju. Slovenski davkoplačevalci imamo pravico to zahtevati.





2 komentarja:

  1. http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=2&sif_file=objave_podrobno_czs&sif_parent=3257

    OdgovoriIzbriši
  2. Boštjan hvala za povezavo, ker sem ta tvoj prispevek na spletni strani ČZS prezrl. Upam da so tvoje čebele dobro.
    Vse lepo ti želim in naj medi!

    OdgovoriIzbriši