ponedeljek, april 06, 2015

Boj za skromen preostanek državne suverenosti!

Miloš Zeman, 3. predsednik Češke republike
Vir: Novinxy.cz

Češki mediji obširno poročajo o diplomatskem sporu Češke republike z ZDA glede nameravanega obiska njihovega predsednika Miloša Zemana 9. maja v Moskvi. Pri tem seveda navajajo, da so ta politično diplomatski spor zaznali tudi v tujini in pri tem navajajo odzive tujih medijev na odločitev njihovega predsednika Miloša Zemana, da se kljub prikritemu „ukazu“ ZDA, članic NATA in EU, tega dogodka, posvečenega 70. obletnici zmage nad nacifašizmom, v Moskvi udeleži in tako s svojo navzočnostjo počasti obeležitev te pomembne zgodovinske obletnice končanja druge svetovne vojne.

Namero češkega predsednika je javno na češki televiziji kritiziral ameriški veleposlanik v Češki republiki Andrew Schapiro, kar je seveda Zemana zelo razjezilo in se je odzval z izjavo, da mu noben veleposlanik ne bo govoril kam in kdaj sme kot predsednik Češke republike odpotovati ter še dodal, da ameriškega veleposlanika v svojem kabinetu ne želi več videti ter zastavil še retorično vprašanje kako bi Američani reagirali, če bi češki veleposlanik v ZDA ameriškemu predsedniku Obami delil nasvete kam sme in kam ne odpotovati.Vsekakor pogumno dejanje češkega predsednika, ki je še na žalost eden redkih predsednikov kakšne države članice vojaškega zavezništva NATO in EU, ki se še trudi ohraniti tisto malo državnega ponosa, občutka neodvisnosti in suverenosti države, ki ji predsednikuje.

Prav zanimivo bo 9. maja tega leta videti koliko od predsednikov evropskih držav članic NATA in EU bo imelo pogum udeležiti se te tega dogodka v Moskvi. Vesel in ponosen bi bil, če bi bil med njimi tudi predsednik republike Slovenije Borut Pahor. Ruski mediji ob Milošu Zemanu omenjajo še visoke državne predstavnike Grčije in Cipra, ki naj bi v Moskvo zagotovo odpotovali. Tudi za Slovenijo namreč velja enak ali vsaj zelo podoben razlog udeležbe na proslavitvi te visoke obletnice v Moskvi, kot ga navaja Miloš Zeman, ko pravi, da se gre v Moskvo poklonit spominu na številne ruske žrtve padle v boju z nacifašizmom ter velik ruski prispevek h končanju morije v drugi svetovni vojni ter osvoboditvi Češke. Kar vse pa še kako zelo velja tudi za Slovenijo in nekdanjo Jugoslavijo.

Zahodni tisk prav te dni zelo kritično in v mnogih primerih tudi prav zlobno in hujskaško, piše o tej odločitvi češkega predsednika Miloša Zemana ter pri tem očitno namerno iz zgodovinskega spomina ljudi brišejo takratne krvave dogodke ter milijonske ljudske žrtve, ne le ruskega, temveč tudi vseh drugih evropskih narodov, okupiranih, zatiranih ter na fašistični in nacistični genocid obsojenih. Slovenci smo v drugi svetovni vojni plačali zelo visok krvni davek in veliko je zgodovinskih ter tudi pietetnih razlogov, da se počastitve te obletnice v Moskvi udeležimo in s tem pokažemo sebi in svetu odločenost, da se bomo tudi v prihodnje uprli vsakemu novemu pojavu neonacizma in neofašizma. Še vedno želim verjeti, da bom v Moskvi 9. maja lahko videl tudi visoke predstavnike moje države Republike Slovenije.





1 komentar:

  1. Odličen članek!

    Naš Pahor je zgolj rit, ki je letala na avdience k Mussomeliju.

    OdgovoriIzbriši