sreda, april 22, 2015

Večina državljanov držav EU ne verjame svojim državnim medijem in oblastem glede vzrokov nastanka ukrajinske krize

Vir: advance - napredno novinarstvo

Britanska agencija ICM Research je na osnovi naročila ruske agencije Sputnik izvedla anketo med državljani nekaterih držav EU ( Velika Britanija, Francija, Nemčija in Grčija ) in jih povprašala koliko verjamejo svojim uradnim državnim medijem glede povzročitve ukrajinske krize ter njihovim poročanjem o dogajanjih v Ukrajini. Rezultati tega anketiranja naj bi se med posameznimi državami sicer razlikovali, v povprečju pa večina vprašanih v vseh državah kjer so državljane anketirali,  ne verjame svojim uradnim medijem o vzrokih in razlogih nastanka krize v Ukrajini in tudi ne poročanjem o dogajanjih v Ukrajini.

Agencija navaja, da so rezultati anketiranja pravzaprav pričakovani in da v Veliki Britaniji velika večina svojim državnim medijem ter s tem tudi svojim oblastem verjame in jih le 33% ne verjame. V Franciji naj bi bili anketirani v svojih odgovorih skoraj izenačeni in je 47% takih, ki svojim medijem in oblastem ne verjamejo.V Nemčiji pa je 57% vprašanih izjavilo, da svojim uradnim medijem in oblastem ne verjamejo. Svojim uradnim medijem in danes že zamenjanim oblastem, pa ne verjame kar 76% vprašanih grških državljank in državljanov.

Prav zanimivo bi bilo pogledati kaj bi takšno anketiranje pokazalo v Sloveniji.  Če sodimo po odzivih uporabnikov Facebooka, Twitterja in bolj obiskanih ter branih blogov, bi lahko zaključili, da bi verjetno rezultat ankete bil precej podoben tistemu v Nemčiji. Slovenci so tudi na področju kar zadeva poklanjanje vere medijem in slovenskim oblastem glede poročanj o dogajanjih v mednarodnem prostoru postali precej nezaupljivi in že dolgo več ne kupijo vsega kar se jim v medijih in uradnih objavah oblasti ponuja. Ogromno Slovencev namreč obvlada vsaj še en ali celo dva tuja jezika in s pomočjo interneta prebirajo tudi poročanja tujih medijev ter so seznanjeni z izjavami tujih političnih komentatorjev, vidnejših kulturnikov, politikov in državnih predstavnikov.

Vprašanje Ukrajine in  zanimanje za dogajanja v tej nesrečni državi je pri Slovencih vzbudilo precejšnje zanimanje. Ni mi znano, da bi v Sloveniji kakšna od agencij izvedla anketo med Slovenkami in Slovenci ter jih povprašala o tem kaj si mislijo o vzrokih nastanka ukrajinske krize in poznejših dogajanjih v Ukrajini. Odgovori na ta vprašanja, ki bi jih smeli svobodno izraziti  državljanke in državljani Slovenije, bi lahko bili zelo zanimivi in bi verjetno pred evropskimi in Nato parterji v hudo zadrego spravili zunanjega ministra, predsednika vlade in tudi predsednika države ter še koga, ki bebavo sledi zaukazanim politikam ZDA, EU in Nata do ukrajinske krize.

Slovenska politika in oblast seveda svojih državljank in državljanov o teh vprašanjih nič ne vprašata in tako močno oddaljeni od možnosti vsaj posredno vlivati na zunanjo politiko države že dolgo časa ljudje v Sloveniji niso bili. Slovenski politiki očitno dajejo obvezna navodila, napotila in verjetno celo ukaze v Bruslju, Berlinu, Natu in jo imajo ves čas na vajetih še kakšni ambasadorji najvplivnejših in vojaško najmočnejših zahodnih držav. Ljudstvo v državi Sloveniji pač ne obstaja zato, da bi se ga o teh vprašanjih karkoli spraševalo, ker se ga nič ne povpraša tudi o drugih in veliko manj pomembnih ter usodnih vprašanjih. Če pa se bo kaj zalomilo, pa bo prav ljudstvo tisto, ki bo preštevalo svoje mrtve, pohabljene in za več desetletij v veliko nesrečo pahnjene pripadnike. In preživelo ljudstvo bo tisto, ki bo moralo po kakšni svetovni apokalipsi ponovno v hudem odrekanju, mukah, znoju in krvi ponovno zgraditi vse tisto kar bo porušeno ali drugače uničeno in se ob vsem tem še pridno razmnoževati, da bodo oblastniki potem imeli komu vladati. Verjetno smo si takšno usodo zaslužili.

2 komentarja:

  1. DA ! To smo si zaslužili , ker ne znamo svoji BEBAVIM POLITIKOM dopovedati , da smejo govoriti to kar mi mislimo , ali pa jih zbrcati pometat ceste , ker za drugi itak večina njih ni sposobna in jim tako dopovedati , da imamo dovolj RITONASTAVLJAVCEV v našem imenu !

    OdgovoriIzbriši
  2. Verjamejo pa nacistu Putinu. Ta anketa ni vredna wc papirja.

    OdgovoriIzbriši