petek, december 19, 2014

Bi bilo tudi meni dovoljeno, da se "na nek način ter pasivno" izogibam sodnemu postopku?

Matjaž ZANOŠKAR, gospod, ki na bi kar 6 let preživel v ilegali
Ne, prepričan sem, da meni kaj takšnega ne bi bilo dovoljeno. In tudi tebi draga bralka in cenjeni bralec teh vrstic, ne. Nas bi zelo hitro našli, pripeljali pred obličje pravice, nas ob tem še krepko oglobili, ker si zaradi nas  sodišče in policija res ne bi dovolila takšne  javne osramotitve.

Včeraj so iz slovenjegraškega sodišča sporočili, da je sodišče v zadevi suma nezakonitega zaposlovanja v letu 2008 na Občini Slovenj Gradec, ko naj bi takratni župan Matjaž Zanoškar ob ministriranju direktorice občinske uprave priredil razpisne pogoje tako, da je lahko zaposlil lastnega sina, postopek proti obema zaradi zastaranja ustavilo. Halo!! Zaradi zastaranja??

Sodišče je torej v tej zadevi izdalo zavrnilno sodbo in sodnica naj bi v obrazložitvi med ostalim povedala:  "Sodišče je na zadevi delalo aktivno in prednostno z namenom sprejeti vsebinsko odločitev." Bo že držalo, da državljanke in državljani te nesrečne države ne veljamo za kaj posebej brihtno ljudstvo. Da pa bi požrli tudi takšno razlago, pa je le malo preveč. V šestih letih sodišču ni uspelo najti, na sodišče pripeljati in zaslišati gospoda, ki je bil v tem času župan in potem celo še poslanec Državnega zbora ter precej aktiven član stranke Pozitivna Slovenija in se je ves ta čas v javnosti ter v  medijih pojavljal več kot doma v kuhinji??? Gospa sodnica, se vi to malo hecate z nami? Sodišče pa menda le ni prostor v katerem bi se zbijale take šale? Pa tudi državljanke in državljani te nesrečne dežele še nismo popolnoma poneumljeni, da ne bi sprevideli kako zelo nas nategujete in se s takšnim sodnim zaključkom ter obrazložitvijo iz nas norčujete.

Če bi to bil prvi takšen primer čudnega zastaranja kakšnega sodnega postopka proti znanim in javnim osebam v državi, bi pač menili, da se tudi sodišču lahko pripeti kak pravni zdrs in se nekdo na takšen način izvleče. Ob teh čudnih zastaranjih pa smo zadnje čase priča tudi še na drugih  ter na veliko višjih, celo najvišjih sodnih instancah kar jih ta država premore, ter sprejetih izredno "zanimivih" sodnih odločitvah s še veliko bolj "zanimivimi" obrazložitvami, ki celo nam popolnoma pravno neukim, nikakor ne sedejo in jim, enostavno povedano, sploh ne verjamemo. Res je, prav imate. Kaj vam pa moremo? Nič! Kot navadne državljanke in državljani lahko vse to le od daleč opazujemo, se čudimo ali celo zgražamo, ker spremeniti ne moremo ničesar. Zaenkrat!

Gospoda Zanoškarja, ko je izvedel, da se bo moral na sodišču zagovarjati za dejanje za katerega je bil osumljen, potem šest let ni bilo mogoče nikjer najti in ga privesti pred obličje sodnice., da bi sodnici  v obraz povedal, da ni kriv. Neuspešno naj bi ga iskala celo policija. Prav zanimivo bi bilo sedaj slišati še policiste, da bi nam povedali kako in kje vse so ubogega Zanoškarja iskali, da jim ga ni uspelo izslediti in ga pripeljati pred strogo in pravično sodnico? Tako slabega mnenja o slovenski policiji pa doslej res nisem imel, da bi tudi v to verjel, da se ga ni dalo najti in za ušesa pripeljati na sodišče.

Potem pa lahko preberemo še pravo cvetko v obrazložitvi sodnice, ki naj bi med ostalim v tej zadevi še povedala: "Ne gre spregledati dejstva, da se je Matjaž Zanoškar na nek način izogibal postopku. Glede na to, da je eno vabilo, čeprav z zamudo, vendarle prevzel, je razumeti, da je bil s postopkom seznanjen, a je ravnal pasivno." Tako vsaj navajajo slovenski mediji po katerih ta citat povzemam. "Na nek način" naj bi se Zanoškar torej izogibal postopku in pri tem ravnal še "pasivno" ugotovi sodišče. Kako drugače pa bi se še postopku moral izogibati in ravnati, da bi bilo to izogibanje nedvomno ugotovljeno in potrjeno in bi potem sodišče še pravočasno primerno ukrepalo ter njegovo pasivnost spremenilo v aktivnost? Sploh so tovrstna "izogibanja postopkom" in pasivnosti v zadnjih letih postala že prava folklorna značilnost najbolj znanih slovenskih obdolžencev in so očitno tudi zelo koristna, ker se jih tako zelo poslužujejo. Tudi najbolj znan slovenski večkratni obdolženec, potem malo obsojenec in malo zapornik, pa sedaj malo začasni oproščenec, je znan po prakticiranju "izogibanju na nek način in pasivnosti" v sodnih postopkih.

Dobro, doslej smo se malo delali kot. da vse to razumemo in kot nekaj kar seveda ni ravno najbolj prav, se pa vendarle lahko živim ljudem pripeti.Sedaj na koncu pa le povejmo, da niti najmanj ne verjamemo, da je v tej zgodbi kaj naključnega, ponesrečenega, spregledanega, šlampastega in nenamernega. Ne, prepričani smo, da je bil zaključek te sodne zgodbe v naprej predviden, modro zrežiran in izveden. Ko vam bo kdo ob kakšni priložnosti tvezil, da v državi Sloveniji nimamo vsaj dveh, če ne sedaj že kar treh, pravnih držav, in vas bo prepričeval, da imamo le eno pravno državo ter da smo pred zakonom vsi enaki, mu kar mirno eno krepko primažite okrog ušes. Tudi če bo okiten s tremi ali  celo več dr s področja prava. Ta z dr okiten bi si sicer ob takšnih trditvah zaslužil več krepkih, ker pa se bojim, da vas bodo potem slekli in sezuli do gole kože, pa bo ena močna kar dovolj.











Ni komentarjev:

Objavite komentar