torek, avgust 19, 2014

Nova slovenska čebelarska vojna!

Star pregovor pravi, ko mačke ni doma ( ali pa je opravilno nesposobna ) miši plešejo. Občasno lahko tak ples preraste v pravo vojno. Kaj vojno, pravo mesarsko klanje za davkoplačevalske evre iz državnega proračuna. V tej novi slovenski čebelarski vojni, ki se pravkar neusmiljeno odvija pred očmi nekaj tisoč zgroženih slovenskih čebelarjev, v vlogi mačke nastopa kmetijsko ministrstvo ( KM ) z ministrom v odstopu na čelu ( kot igralec z opravilno nesposobnostjo ) . Vlogo miši, ki veselo plešejo in se med sabo neusmiljeno grizejo, se hudo kregajo, se obmetavajo z raznimi očitki, si druga drugi mečejo polena pod noge, zavajajo kmetijskega ministra in njegove uradnike na KM, tiho ter zaplotniško sklepajo nenačelne interesne koalicije ena proti drugi v neizprosnem boju za hudo omejene davkoplačevalske evre,  pa nastopajo Čebelarska zveza Slovenije ( ČZS ), Kmetijski institut Slovenije ( KIS ) in Nacionalni veterinarski institut ( NVI ) s svojimi predsedniki in direktorji na čelu.

Boj je neizprosen in dovoljena so vsa sredstva. Od "zanimivih" izjav za slovenske medije, pošiljanja raznih strokovnih zahtev, priporočil, predlogov in mnenj KM, sklicevanja tiskovnih konferenc in vse do blokade delovanja osrednjega in zelo aktivnega čebelarskega foruma "Slovenski čebelarji" preko katerega so tisti v "imenu katerih" in za koristi katerih naj bi ta nova čebelarska vojna potekala sploh še lahko prišli do besede in bi se lahko slišal njihov glas. Nekaj tisoč slovenskih čebelarjev seveda nihče nič ne vpraša in tudi možnosti, da bi sami povedali kaj si o vsem tem resnično mislijo, sedaj več nimajo, ker so jim forum zablokirali. Letošnje leto je vsekakor za slovenske čebelarje in njihove ljubljenke - čebelice, res črno in katastrofalno nesrečno. Tisti, ki so prvi v državi zadolženi za normalen in vzdržen sistem slovenskega čebelarstva ( MK, ČZS, KIS in NVI ) so se med sabo na smrt sprli ob delitvi in namenu porabe davkoplačevalskega denarja iz državnega proračuna ter tako skrbijo najprej za svoje posamične koristi in jim je za interese. potrebe in želje nekaj tisoč slovenskih čebelarjev bolj malo mar.

V začetku tega leta ( 2014 ) sta tiho profitno koalicijo sklenila ČZS in KIS ter uspela KM in ministra prepričati, da ni več potrebe po brezplačnem razdeljevanju sredstev za zatiranje čebeljega zajedavca varoje, ki so jih dobili vsi čebelarji in s tem sta vrgla v koš tudi nekaj let trajajoč nacionalni program zatiranja  varoje, ki ga je relativno uspešno izvajal NVI in to ravno v trenutku, ko je program začel dajati prve pozitivne rezultate. Denar, ki ga je MK doslej namenjalo za nabavo sredstev za zatiranje varoje in brezplačno razdelitev čebelarjem, pa seveda ni ostal v državnem proračunu, temveč so KM uspeli prepričati, da ga je nujno usmeriti v neke nedefinirane raziskave na področju čebelarstva, ki pa jih naj bi opravil, seveda kdo drug, kot prav KIS. Vso breme nabave, razdelitve ( beri: prodaje ) sredstev za zatiranje varoje pa so podtaknili NVI. ČZS pa se je v tem profitno obetajočem poslu zadolžila za nudenje logističnih uslug preko svoje mreže čebelarskih organizacij na terenu.

Na NVI so nekateri naivno nasedli ČZS, ki je vso to operacijo iz ozadja vodila in koordinirala, in že videli dober zaslužek na račun okrog 8000 slovenskih čebelarjev, ki naj bi ta sredstva seveda množično naročevali in krepko plačevali. Pa se ponovno vrnimo k enemu od starih ljudskih rekov, ki pravi, da tisti, ki ga enkrat kača piči, se potem tudi zvite vrvi boji. S temi raznimi sredstvi za zatiranje varoje so v preteklih letih slovenski čebelarji imeli veliko neprijetnih izkušenj in mnogi med njimi izgubili ogromno čebeljih družin. Tudi zaradi tega, ker se je ČZS ves čas prav nestrokovno vtikala v veterinarsko stroko in preko KM uspevala celo diktirati nekatere aktivnosti, ki jih je na tem področju, včasih bolj in drugič zopet manj uspešno, izvajal NVI.

Ker so na ČZS podcenjevali pamet svojega članstva in drugih čebelarjev, so seveda skupaj z NVI doživeli zelo neprijetno presenečenje, ker je sredstva naročilo in potem proti plačilu prevzelo manj kot polovica vseh čebelarjev. S tem se je NVI znašla v hudih težavah, ker ji je začelo primanjkovati potrebnih denarnih sredstev in uvideli so, da tudi od kakega zaslužka ne bo nič. Druga posledica pa je v tem, da je kar dobra polovica čebelarjev ostala brez nujno potrebnih sredstev za zatiranje varoje in mnogi čebelarji pa dobili ter plačali nekaj povsem drugega od tega kar so naročili. NVI in ČZS sta se hudo sprli in se prav grdo obdelovali preko medijev, ker nobena od obeh organizacij sedaj ne želi sprejeti odgovornosti za posledice. ki bodo vsekakor sledile in bodo vidne šele spomladi naslednjega leta, ko se bodo ponovno preštevale skozi zimo umrle čebelje družine. KIS, ki je v tem boju za denar edina profitirala, pa sedaj modro molči ter le njeni posamični strokovni sodelavci pišejo naročene "strokovne ?" dopise v podporo ČZS in proti "strokovnim " javnim izjavam NVI, v novem sporu ali je v Sloveniji preveč čebel. No, premalo jih vsekakor ni!

Ker je med slovenskimi čebelarji hudo zavrelo, so takoj zablokirali forum "Slovenski čebelarji", da se kritičen glas čebelarskega ljudstva ne bi slišal in ČZS se je zatekla ponovno k stari, dobri in preizkušeni metodi tekanja  in pisanja stokajočih dopisov na KM in ministru za kmetijstvo. Pri tem so jim šle na roke tudi letošnje neprijazne vremenske razmere zaradi katerih so čebelarji pridelali izredno malo medu ( pa ne tako malo kot to sedaj razglašajo ) in pri ministru so uspeli doseči, da naj bi se čebelarjem brezplačno razdelila Oksalna kislina ( OK ) za zimsko zatiranje varoje. Vendar je ta ukrep zelo vprašljiv, ker če bodo čebelarji zazimili z varojo hudo napadene družine, jih mnogih z zimsko uporabo OK ne bodo uspeli rešiti. Je pa ČZS pri kmetijskem ministru dosegla tudi ukrep denarne pomoči čebelarjem v višini 5 evrov po čebelji družini, ki naj bi jo dobili čebelarji, ki ( sedaj pa pozor!) čebelarijo z 20 in več čebeljimi družinami oziroma tisti, ki čebelarijo z več kot 20  ( torej z najmanj 21 ) čebeljimi družinami. Obe opciji se pojavljata v uradnih pisnih sporočilih, ki jih svojemu članstvu na spletni strani in na tiskovnih konferencah posreduje ČZS in objavljajo nekateri mediji, Katera opcija je torej prava, ker med njima je namreč velika razlika in od tega je odvisno kateri in koliko čebelarjev bo v to pomoč zajetih.

Pri tem je torej ČZS zelo nejasna in hudo dvoumna. Pa ne le pri tem. Predsednik ČZS Boštjan Noč je na spletni strani ČZS objavil sporočilo, da bo ČZS vsem članom ČZS poslala potrebne dokumente z izpolnitvijo katerih bodo to pomoč države v višini 5 evrov lahko uveljavljali. Pri tem pa je, skoraj zagotovo vede in namerno, izpustil dostavo teh dokumentov čebelarjem, ki pa niso člani ČZS in so upravičeni, da zaprosijo za pomoč.  Čebelarska svetovalna služba, ki deluje pod okriljem ČZS je namreč v celoti financirana iz sredstev državnega proračuna, ki jih vsako leto zagotavlja KM in je servis ter strokovne in tehnične usluge dolžna nuditi vsem slovenskim čebelarjem ne glede ali so člani ČZS ali pa niso. Zakaj prav sedaj Noč potrebuje to nepotrebno zaostritev odnosov med samimi čebelarji na terenu, ni najbolj jasno? Vendar se bo o tem vprašanju moralo hitro izjasniti tudi pristojno ministrstvo in novi kmetijski minister, ki ga bo potrebno na to opozoriti.

Obstaja pa pri tej uveljavitvi pomoči še vsaj en tehnični problem. Ker so čebelarji zadnje prijave števila čebeljih družin lahko pisno ali preko spleta na MK opravili aprila tega leta in se je potem številčno stanje čebeljih družin preko leta zelo spremenilo ( nekateri imajo danes manj in drugi več družin kot so takrat prijavili ), bi sedaj KM moralo odpreti spletno aplikacijo za javljanje novih stanj števila čebeljih družin in ne šele pozno jeseni kot je bilo doslej utečeno. V tem primeru gre za izredno situacijo in je potrebno vsem čebelarjem pod enakimi pogoji ter pravično omogočiti, da zaprosijo za državno pomoč, ki jo v tem letu res nujno potrebujejo. Upam, da bo kdo s KM prebral ta zapis in primerno ukrepal, ker nekateri čebelarji že grozijo, da se bodo obrnili na novega kmetijskega ministra takoj, ko bo imenovana nova slovenska vlada in z njo novi minister za kmetijstvo. Novega ministra pa čaka tudi neprijetna dolžnost, da to čebelarsko vojno, ki jo med sabo, za denar ter v veliko škodo večine slovenskih čebelarjev, bijejo ČZS, KIS in NVI takoj ostro konča in vsem odredi mesto, ki jim gre ter zahteva od njih, da delajo tisto za kar obstajajo, za kar so strokovni in pri tem korektno sodelujejo. Ker v nasprotnem se slovenskim čebelarjem in njihovim čebelicam slabo piše.








1 komentar:

  1. Pravkar me je znanec po telefonu obvestil, da foruma "Slovenski čebelarji" niso blokirali za vse. temveč so naredili selekcijo in blokirali le tiste najbolje obveščene in neprijetne pisce prispevkov na forumu. Povedal je, da je sam med blokiranimi, njegov kolega iz sosednjega kraja in relativno velik prekmurski čebelar pa naj ne bi bil blokiran. Pravi, da ve zakaj je tako, ker za evro pač mnogi upognejo glavo in se potuhnejo ter doda, da roke, ki te občasno nahrani s kakšnimi evri se pač ne kritizira.

    OdgovoriIzbriši