četrtek, oktober 17, 2013

Slovenski reveži in lastniki nepremičnin, če nimate denarja pa pojdite med klošarje!

Pripadnik novo ustanovljene skupine, ki se predstavlja kot "strokovna javnost" in davčni svetovalec Darko Končan je glede predvidenega davka na nepremičnine sinoči v TV kamere naravnost povedal nekako takole: kdor nima finančnih možnosti za večje stanovanje ga naj zamenja za manjše in če tudi za to nima denarja pa mu je mesto med klošarji!

S tem je pravzaprav razkril vso filozofijo vlade Alenke Bratušek in strank aktualne vladajoče koalicije ter nakazal posledice njene buldožerske neoliberalne in roparsko uničevalne politike. Cilj torej opravičuje sredstva in posledice, ki bodo sledile za velik del državljank in državljanov, zanimajo le malo koga. Organizirali so se podjetniki in obrtniki, kmetje, verske skupnosti , lastniki velikih nepremičnin  in še kdo, ki te dni obiskujejo prostore vlade ter tam izsiljujejo, grozijo in barantajo za kakšne čisto svoje ugodnosti in privilegije. Pri tem pa nima nihče poguma, da bi povedal ali kjer koli zapisal, da vse kar so ali bodo pri vladi te dni dosegli, gre dodatno v breme množice individualnih lastnikov nepremičnin v katerih prevladujejo upokojenci, brezposelni ter mizerno plačani delavci in drugi na sociali rob ter revščino pahnjeni državljani. Za upokojence naj bi se nekaj sicer zavzemala njihova upokojenska organizacija, ki pa je na sestanku pri premierki Bratuškovi očitno sklepala kravje kupčije ali pa so tja poslali pogajalce, ki so se pustili nategniti, ker o posledicah tega za kar naj bi se dogovorili, pojma niso imeli in jim je že ob prihodu iz vladne palače ljudstvo dalo vedeti, da so zgodbo krepko zapacali. Bi bilo že boljše, da bi kar doma ostali in ne tisočim slovenskih revežem vlivali neupravičenih pričakovanj in upanj. Tudi DeSUS s Karlom Erjavcem na čelu se trudi v javnosti ustvariti vtis, da se zavzema za slovenske reveže, ki jih njegovi koalicijski partnerji nameravajo množično razlastniniti. Vendar tej stranki in njenemu predsedniku ni posebej za verjeti. To finto so uporabili že kar nekaj krat, da bi potem s kopico demagoških argumentov opravičevali svoje dano soglasje h kakšnim krutim predlogom in ukrepom. Tako v prejšnji kot tudi sedanji vladni koaliciji.

Vlada pa seveda  prefrigano blefira dalje in tem svojim interesnim obiskovalcem v teh pogajanjih daje  nekaj kar je očitno tako ali tako bilo tiho predvideno kot vladna pogajalska rezerva. Malo kmetom, nekaj malega podjetnikom in obrtnikom, za objekte in zemljišča v javni rabi ter še nekaj malega verskim skupnostim in velik koš demagogije ter navideznih ugodnosti vsem ostalim. Še posebej krepka je tista o polovičnem plačilu davka za upokojence, ki prejemajo pokojnine nižje od 450 evrov. Pa je menda le kakšna razlika pri tem, če dva skupaj živeča upokojenca prejemata vsak po 450 evrov in tistima kjer le eden prejema neko višino pokojnine in drugi ne prejema nič. Takšnih in podobnih kombinacij je seveda ogromno in edino pravično bi bilo, če bi merilo za kakšne popuste ali oprostitve bil skupni mesečni prihodek nekega gospodinjstva in ne le višina pokojnine formalno pravnega lastnika nepremičnine za katero se davek obračuna. Popolnoma enako pa seveda velja tudi za tisoče brezposelnih in tisoče tistih zaposlenih, ki po nekaj mesecev plač sploh ne dobivajo ali pa dobivajo mizerne mezde s katerimi se meseca sploh ne da preživeti.

Naslednji prav podel in skrajno nečloveški pa je institut tako imenovanega davčnega dolga ali davčnega posojila, ki naj bi ga po uvedbi nepremičninskega davka smeli koristiti lastniki nepremičnin, ki denarja za plačilo davka ne bi imeli. Že zgoraj omenjeni davčni strokovnjak ga prikazuje kot nekaj zelo priročnega in koristnega za slovenske reveže in lastnike nepremičnin, ker bi se jim tako nastali davčni dolg nabiral na njihovi nepremičnini in bi ga lahko poravnali čez čas, ko bi denar imeli. Brezsrčni cinizem brez primere. Če pa denarja seveda ne bi imeli ter sami tega dolga ne bi poravnali, in kje naj bi ga za boga milega dobili, pa bi dolg morali ob njihovi smrti poravnati dediči, ki bi to nepremičnino dedovali po njihovi smrti. Nov brezsrčni cinizem, ker za kapitalizem je znano, da v največji večini primerov bogati nadaljujejo vrsto bogatih in reveži vrsto revežev, seveda dediči niti pod razno ne bodo v stanju poravnavati večletnih davčnih dolgov in tako se bo država lepo polastila tisoče nepremičnin svojih volivk in volivcev. Ker pa država v praksi niso množice revežev, temveč elite bogatejših slojev, je seveda takoj jasno komu v korist bodo tako zarubljene nepremičnine služile. Če le malo poenostavimo, potem lahko mirno zapišemo, da je vsak, ki se bo moral odločiti za koriščenje instituta davčnega dolga ali davčnega posojila za plačilo davka na nepremičnine, z državo sklenil prodajno pogodbo s katero ji je proti plačilu na obroke prodal svojo nepremičnino. Vsaka druga razlaga tega instituta je le zavajanje in manipuliranje z naivnimi ter v finančne težave pahnjenimi ljudmi.

V tej nesrečni davčni zgodbi gre za enega najbolj brutalnih neoliberalnih načinov razlaščanja prebivalstva države njegovih v preteklosti pridobljenih nepremičnin. Državljankam in državljanom te države ni bilo nikoli nič podarjeno in do svojih nepremičnin v glavnem niso prišli z denacionalizacijo kot recimo RKC ali s privatizacijo in lastninjenjem družbenega premoženja kot velik del današnjih bogatašev. Ljudje so do svojih nepremičnin prišli kot dediči svojih prednikov, s svojim trdim celodnevnim delom in najemanjem ter odplačevanjem kreditov v bankah ali svojih podjetjih pri katerih so bili zaposleni, velikimi odrekanji ter varčevanji. Današnji mlajši lastniki stanovanjskih nepremičnin pa imajo skoraj vsi svoje kredite s katerimi so nakupe nepremičnin financirali le te zavarovane s hipotekami ter so z odplačevanji obremenjeni od dvajset do trideset let.

Vlada, ki s svojimi državljani tako ravna ni ne legalna in ne legitimna in jo je potrebno takoj odstaviti. Ljudstvo ima do tega vso pravico in si je ne sme dopustiti odvzeti. Če bo danes vlada sprejela ta nesrečni davek na nepremičnine se mora ljudstvo takoj  poslužiti vseh sredstev nepokorščine in ljudskega upora ter vlado takoj odstaviti in sočasno tudi oblastnim institucijam EU dati jasno vedeti, da se tega kar nam s hlapčevsko pomočjo te vlade in slovenske politike počnejo, več ne gremo. Nekoč bo do tega tako ali tako morali priti in se to dogoditi. Boljše, da se s tem srečamo in spopademo prej kot takrat, ko bi lahko bilo že vse prepozno in se za kaj drugega kot za golo dnevno preživetje tako ne bomo mogli več niti boriti. Potrpežljivost vsakega naroda ima svoje skrajne meje in ta aktualna vlada Alenke Bratušek jih je sedaj pripeljala res na sam rob. Na poti naprej je le še globok prepad z veliko negotovosti, trpljenja ter na  koncu kolektivnega narodovega samouničenja in nam tako ostane edino le še pot v drugo smer, ki bo zagotovo težka, trnova in polna samo odrekanja, vendar je še edino mogoča za narodovo preživetje.



5 komentarjev:

  1. Da,vse povedano naravnost in brez ovinkarjenja.
    Sami imamo hiško v precej elitnem in v neposredni bližini znanega turističnega kraja in temu primerno ocenjeno.
    Toda kraja si nismo izbirali sami,bilo nam je samoumevno ostati
    Tam kjer smo preživeli otroštvo in mladost.
    Nihče,prav nihče nam ni podaril niti pare,tolarja ali centa ,za vse kar smo kupili in vgradili vhišo je plačan davek.
    Samemu mi je prišlo na misel,da bom začel odkrivati streho za začetek in strešnikenositi na davčno,ko se zruši pa tako nebo nikomur nič koristilo.S svojimi dohodki komaj krpamo začetek z koncem z velikimi odrekanji pri dobrinah,hrani in dopustu.
    ZAKAJ in ZAKOGA, se sprašujem,za lopovske vlade sedaj v preteklosti in prihodnosti.??
    Tolaži me samo misel,da bomo na koncu vsi isti z 2 m zemlje na sebi in ,da se vsega le ne da kupiti,treba se bo posloviti z nepremičnino ali brez ter tiho oditi brez vsega.
    Morda se ne zavedajo,da truga ni prtljažnik.
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Bratuškova krade samo nam ki imamo,če imamo teh borih 500eur-ov. Javnim uslužbencem pa je treba dati vse za nazaj in to z obresti. Kje je kakšni delavec dobil,kakšno službo ko mu je firma šla v srečaj,borza nazadnje za 3. mesece,potem pa na rdeči križ. Dragi Slovenci ,kar poglejte si carinike za vsakega so poskrbeli,vsi so šli za inšpektorje,nobeden ni pristal na borzi. Še enkrat dragi Slovenci ,stopimo skupaj in pokažimo tem roparjem kaj smo mi mali ljudje. Bratuškovo treba takoj odstaviti,če ne nas bo spravila res med klošarje ,ter jo kaznovati in to ji mora soditi ljudsko sodišče. Če se že grejo recesijo bi morali vsi ki so na vladi, si znižati plače na nivo delavskih plač. Ne pa da nam ti ljudje,ki imajo plače od 10.000 eur-ov pa navzgor,ter vse še druge privilegije,pišejo zakone ,ki jih moramo izrecno mi mali ljudje upoštevati saj za njih velike to ne velja. Bratuškova pa sedaj govori da je prihodnost Slovenije v rokah državljanov,sedaj ko so vse zavozili bi pa radi obesili državljanom na ramena. Dragi SLOVENCI celi parlament bi morali zapret (goli otok),ter jim odvzeti vso nakradeno premoženje in smo takoj iz recesije. Kradli nam bodo tako dolgo,dokler ne bomo složni in mi udarili po nji.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kaj pa sedaj? Zakon je sprejet. Nihce nikogar ne vprasa, nihce si ne beli glave, kaj sedaj. So ljudje pred parlamentom? So odsli na ulice? So ustavili vozila in prenehali z delom, Je kje zagorelo?
    V kapitalizmu je lastnina sveta. V Sloveniji ni nic sveto. Z orozjem braniti lasten dom in zemljo, za sebe in druzino. Vaske straze postaviti, ko bodo dacarji v spremstvu tistega kar bo od policije se ostalo prisli po zasezeno.
    Ostali bomo na dveh bregovih, tisti, ki nimajo nicesar, ki niso ustvarili nicesar, ki nimajo nicesar morda celo nikomur zapustiti in so izbrali "zivi danes in za sebe", ter tisti, ki so se odrekali, dajali na stran, se trudili uspeti in zapustiti svojim otrokom nekaj. Ti drugi bodo sedaj placali, placali grehe drugih, tistih, ki bi morali biti kaznovani, razlasceni, a niso. Zakaj ne?
    Branil bom svoje delo, svoj dom in lastnino, za sebe in mojo druzino. Ta drzava je postala nelegitimna v trenutku, ko se je obrnila proti svojim drzavljanom. In tako ne priznavam ne oblasti, ne zakonov, ki so pisani v skodo lastnih ljudi, ne predstavnikov drzave. Parlament se lahko razpusti, ljudje pojdite domov - ce imate kam iti, drzavo pa raje prepustite nekomu, ki bo vedel in znal kaj z njo narediti.
    Alenka, potrebno je delati, ustvarjati in proizvajati in prodajati, ne pa zasuznjiti, razlascevati in krasti lastnemu narodu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Plagiator,
    po Švedski se pogosto vzgledujemo. Tam imajo podobno zakonodajo, kot je zdaj predlagana. Ko gre zakonski par v penzijo, mu stanovanjsko površino nad določeno kvadraturo, močno obdavčijo tako da jo je prisiljen prodati. Če pa jo nekdo vendarle poseduje, jo mora uporabljati - z njo služiti, tako da zlahka plačuje davke.
    Torej, če ima nekdo stanovanjsko površino, recimo 60 m2 viška, jo lahko mirno daje v najem. Z enomesečno najemnino /400eur/ bo plačal davek - še vedno mu za amortizacijo in za zaslužek ostane 11x400 eur!

    Poanta: Če nekdo nepremičnino ima, mora le-ta biti v uporabi (nositi denar). Če nepremičnina denarja ne nosi, naj jo proda.
    To je pač ekonomska doktrina ki v denarne in nepremičninske posle vnaša dinamiko!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rado pozdravljen!

      Ne vem kdo se tako rad zgleduje po Švedski. Si s tem mislil na slovenske politike in njihove režimske propagandiste ali piarovce kot se jim danes reče? Ti se, ko jim je to koristno zelo radi zgledujejo na mnoge zglede in primere ter s tem potem doma zavajajo ljudi. In vedno le takrat, ko gre našim ljudem v škodo in nikoli v primerih, ko bi bilo ljudem v dobro. Skoraj ne mine dan, da naših ljudi ne bi obmetavali z zgledi iztrganimi iz sistemov Finske, Švedske, Nemčije, ZDA, Francije, Velike Britanije ter celo Italije ali Španije.

      Kaj pa imamo Slovenci skupnega z ljudmi iz teh navedenih in drugih okolij. Nič!!! Nimamo ne skupne zgodovinske izkušnje, ne enakega naravnega, gospodarskega, kulturnega ali kakšnega koli drugega zgodovinskega okolja. Tako trganje nekih stvari iz nekega okolja in nasilno presajanje v drugega se nikoli ni obneslo in praviloma nikoli ni obrodilo dobrih sadov ter v večini primerov ni bilo novem okolju dobro sprejeto.

      Dragi Rado, si lahko zamišljaš kaj bi dobil, če bi recimo, iz ene od Verdijevih oper izrezal eno notno vrstico in jo vrinil v notni zapis ene od Avsenikovih skladb? Tako to pač ne gre. Slovenci nismo Švedi in ne Finci ali Nemci in to tudi nikoli ne bomo, ker smo nekaj popolnoma drugega. Slovenci doma v Sloveniji ne morejo razmišljati, delati in živeti enako kot ljudje v navedenih sredinah. Imamo pač različno preteklost, zgodovino, kulturo, pogoje življenja, različna čustvovanja in iz Slovencev delati nekega novega univerzalnega evropskega državljana je ena največjih neumnosti današnjega časa. To ni nikoli nikomur uspelo, V zgodovinski preteklosti ne Nemcem, ne Italijanom, ne Madžarom in v nekdanji Jugoslaviji ni uspelo iz Slovencev narediti Jugoslovanov. Tako iz Slovencev nikoli nikomur ne bo uspelo naredi Evropejcev. Razen seveda z vojaško, ekonomsko in kulturno prisilo ter diktaturo in še v tem primeru se bodo Slovenci le potuhnili ter potem ob prvi pravi priložnosti eksplodirali in ponovno postali Slovenci z vsemi svojimi nacionalnimi dobrimi in manj dobrimi lastnostmi.

      Slovencu njegova hiška ali stanovanje pomeni vse, kot mu vse pomeni tudi njegova domovina. Ne dregaj v to, ker se boš opekel. Vse to so Slovenci v preteklosti že veliko krat preživeli in se jim je tovrstna izkušnja tako zapisala celo že v njihov nacionalni gen. Ne presajaj torej tujerodnih rastlin v okolje, ki zanje ni primerno, ker na daljši rok ne bodo preživele. Švedi in vsi drugi naj torej svoje stvari doma urejajo kot mislijo, da je njim dobro in prav. Slovenci pa bomo svoje doma urejali po enakem načelu in le tako bomo lahko ostali prijatelji in v tej EU skupaj še nekaj časa sobivali.

      Rado bodi lepo pozdravljen!

      Izbriši